StoryEditorOCM
Crna kronikaPrimanje mita

Ispis inkriminirajućih razgovora Posaveca i Kobaal: ‘Evo, ja sam ti od sebe donio 10 hiljada... Probaj me, ako možeš‘; ‘Riješeno...‘

Piše PSD
11. rujna 2021. - 20:41

Međimurski župan Matija Posavec, osumnjičen za primanje 10 tisuća kuna mita i posredovanje pri zapošljavanju, danas je priznao optužbe koje mu se stavljaju na teret i odmah podnio ostavku.

Posavec je pobudio interes istražitelja nakon što je slučajno snimljen u džogingu s prijateljem kojeg su tajno snimali. Posumnjali su i istražitelji tada i da je Posavec uključen u nelegalne poslove te su nastavili snimati i njega.

Ispis inkriminirajućih razgovora do kojih su došli istražitelji u tajnim mjerama snimanja večeras je objavio Dnevnik Nove TV.

Tako su Posavec i Kobal 6. svibnja 2021. razgovarali o spornih 10.000 kuna. Konkretno, Josip Kobal je rekao:

"...Evo ja sam ti od sebe donio 10 hiljada kuna...nemaš nikakve obveze prema meni...probaj me, ako kako možeš varijantu u ŽUC i gotovo...".

Posavec mu je na to odgovorio: "Riješeno...Može..."

Tijekom istog susreta policija je zabilježila i Kobalovu molbu da osigura zaposlenje njegovoj kćeri, navodeći ''da bude brzo diplomirala, ima još samo dva ispita i da bude tamo do jeseni gotova pa da je onda negdje tamo smjesti'', piše Dnevnik.hr.

A na to Posavec odgovara ''da onda tada budu vidjeli".

Dva mjeseca ranije razgovaralo se zapošljavanju nećakinje direktorice varaždinske tvrtke koja je čistila urede Županije.

Posavec pritom navodi kako mu ''bude pamet popila ova D.... kaj čisti, da ima tu svoju nećakinju T... koja je došla drugi put sim, da mu je cura odmha sjela...bistra je, komunikativna, operativna, inače pravnica, da je pravo završila u Rijeci i da je nekako probaju zgurati unutra..."

Dva tjedna kasnije objavljen je natječaj za zapošljavanje, a Posavec nećakinji direktorice obećava: "...da joj M..... prije bude dao pitanja, samo da to ne smije nikome reći...."

Nećakinja je nakon tog razgovora osvojila najveći broj bodova i Posavec je zapošljava krajem travnja.

19. travanj 2024 15:16