StoryEditorOCM
Crna kronikaSUDI MU SE U SPLITU

Kako je šibenski inspektor uvučen u vrtlog dilera i prostitutki: ‘Bija je nadrogiran ka Indijanac! Možeš li ga ne zatvorit? Oću ga istuć‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
25. svibnja 2024. - 22:24

Sukob dvaju suprostavljenih narkoklanova na šibenskom području, koji se po optužnici USKOK-a odvijao prije nešto više od tri godine, doveo je Kristijana Srdareva, zvanog Kike iz Vodica, danas 48-godišnjeg bivšeg policajca Službe organiziranog kriminaliteta šibenske policije, na optuženičku klupu u postupku u kojem mu se na splitskom Županijskom sudu sudi zbog zlouporabe položaja i ovlasti, odnosno odavanja službene tajne.

Srdarev je, po sumnjama USKOK-a, tajne odavao 56-godišnjem Draganu Begonji iz Vodica, kojem se u istom postupku sudi za poticanje policajca na zlouporabu. U optužnici stoji da je Srdarev na Begonjino traženje tijekom veljače 2021. godine u policijskom sustavu neovlašteno dolazio do podataka o Nikoli Lovriću-Caparinu i Frani Vukoviću, inače poznatom šibenskom boksaču, te ih je davao Begonji.

A zašto su podaci o tome koja vozila gore navedena dvojica koriste i na kojim adresama žive bila važna Begonji? Zato jer im se, po optužnici, planirao osvetiti zbog toga jer su ga, s još nekoliko osoba, početkom 2021. godine napali u šibenskom noćnom klubu "Inside", kada su ga i ozlijedili.

Sukob je, po pričama s ulice, navodno izbio zbog ženske osobe, dok je po policiji uzrok bila prevlast na tržištu droga. Kako bilo, Begonja je očito bio osramoćen i želio je osvetu. Da bi je mogao sprovesti trebali su mu podaci koje mu je, po USKOK-u, pribavljao Srdarev. Temeljem njih Begonja je preko svog "operativca" Frane Sladoljeva-Tumpora iz Vodica nabavio kamere i GPS lokatore kako bi pratio kretanje Vukovića i njegovih ljudi. 

image
Nikola Vilić/Cropix

Nasilničko ponašanje

Uz ostalo, Srdarev je poslao Begonji i podatke o izvidima koje je primoštenska policija provodila protiv Vukovića početkom veljače zbog kaznenog djela nasilničkog ponašanja i neovlaštene uporabe tuđe pokretne stvari, za što Vuković, protivno očekivanjima mnogih, nije završio u istražnom zatvoru već je dan poslije uhićenja pušten. 

Srdarev se u istrazi branio šutnjom dok je Begonja tvrdio da nije ništa tražio od policajca ni o kome i da ga je čudilo zašto mu ovaj šalje te podatke. Obojica bi krajem srpnja trebali na sudu i službeno iznijeti svoje obrane.  

- Srdarev je sumnjao da netko iz šibenske policije štiti Vukovića i dojavljuje mu informacije o potencijalnim racijama. Dan nakon što je Begonja napadnut našli smo se i Begonja je bio jako bijesan, govorio je da će ovu dvojicu prebiti. To je rekao i Srdarevu, kojeg smo sreli nekoliko dana kasnije, a on je kazao da se Vuković bavi prostitucijom i prodajom kokaina.

Dogovor je bio da će Begonja davati podatke Srdarevu o Vukoviću i njegovoj ekipi, a mene je zanimalo što vozi Nikola, koji je bio desna ruka Vukoviću kada su dilali i tukli ljude, tako da ga mogu pratiti i vidjeti gdje skrivaju drogu i prostitutke. Ja sam informacije davao Begonji, a on Srdarevu - kazao je Sladoljev-Tumpor u svom iskazu u istrazi, koji je potvrdio u petak na splitskom sudu.

Policija je za "curenje" informacija, ali i za sukob u "Insideu" saznala jer su pod tajnim nadzorom imali Begonju, za kojeg su sumnjali da se bavi prodajom droge. Načelnik Odjela za droge šibenske policije Anđelo Klarić kazao je da su tijekom prisluškivanja Begonjinih razgovora shvatili da ima informacije koje mu nije mogao odati nitko nego policajac. Srdarev je do 2019. godine bio djelatnik baš Klarićeva odjela, a onda je naglo prebačen na Odjel organiziranog kriminaliteta. 

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Pošten i predan policajac

Policija je, po Klariću, došla do informacija da je Begonja u sukobu s Vukovićem i da je tučnjava u "Insideu" bila zbog "prevlasti u prodaji droge na šibenskom području". Po njemu Srdarev, dok je bio u njegovom odjelu, nije imao registriranog informatora, a moguće je da je s Begonjom uspostavio kontakt 2015. godine, kada su oni kao Odjel postupali prema Begonji. Informacije o sukobu dobio je od drugih službi, i nakon što su počeli nadzirati Begonju te su im se informacije potvrdile.

- Ja sa Srdarevom nisam u zavadi, ali je on prestao sa mnom pričati kad donesena odluka da ga se prebaci na drugi odjel. Ja nisam tu odluku donio nego sam saznanja koja sam dobio od drugih službi morao prenijeti nadređenima, a na njima je bilo donošenje odluke. Mislim da je Srdarev meni zamjerio to što mu se dogodilo u vezi posla... Nisam imao nikakva saznanja da bi Begonja prijetio Srdarevu da mu dostavi određene podatke, a nisam znao niti za sukob ispred "Insidea" jer tada nije uredovala policija niti je to procesuirano - kazao je, uz ostalo, na splitskom sudu u svom iskazu svjedok Klarić.

- Znam ga od fakulteta, surađivali smo u poslu, vrlo je radišan, pošten, predan, mogu samo reći sve pohvale za njegov rad i nikad nije bilo nikakvih incidentnih situacija. Mi smo mala uprava i u jednom trenutku sam mogao pretpostaviti da je Begonja davao informacije Srdarevu o Vukoviću. Provodili smo mjere prema Begonji, a ne sjećam se je li on nešto planirao i pripremao vezano za Vukovića. Konflikata unutar Odjela je uvijek bilo, milijun je situacija, a ne sjećam se je li verbalni konflikt između Klarića i Srdareva bio zbog Vukovića - svjedočio je u petak na splitskom sudu Joško S., 46-godišnji šibenski policajac Odjela za droge.

image
Damjan Tadić/Cropix

U USKOK-ovoj optužnici navodi se da iz snimljenih razgovora i iskaza svjedoka proizlazi da je Begonja bio ne samo zainteresiran za osvetu Vukoviću već i za to da pronađe mjesto gdje je ovaj skrivao drogu koju je navodno prodavao, kao i osobe oko njega, a sve "kako bi suzbio konkurenciju u toj inkriminiranoj djelatnosti i na taj se način osvetio Frani Vukoviću".

Početkom veljače 2021. godine zabilježen je razgovor u kojem Begonja sugovorniku govori kako je "uhapsilo jučer Franu (Vukovića - op.a.), uzea taksi u jedan i po u noći, baš mi Kike priča, bija je nadrogiran ka Indijanac".

- Kaže da je satra cili taksi iznutra, da je istuka vozača, uzea mu taksi... Ma on je gotov, izmasakrirat ću ga. Ja govorim: "Kike možeš li ikako da ga ne zatvoriš jer ja ga moram istuć‘". On kaže da će teško proći bez misec dana, ima nasilničko ponašanje i protupravno uzimanje vozila, dva djela i da ga njegovi kolege hoće jer ga imaju na piku. Ima on neke veze, ali ga sad ni veze ne mogu spasiti - govorio je Begonja.

No, pokazalo se da Vuković ipak očito ima dobre veze jer je samo dan poslije pušten na slobodu, a Begonja se čudom tome čudio.

- Da sam ja to napravio, zatvorilo bi me i bacilo ključ, pa pogledaj koliko on djela ima. Katastrofa koliko kredita ima, koje veze ima... I on meni govori da ja s policijom surađujem, nabit ću ga na k..., kad ga počnem tući, slomit ću mu ruke.... Vidit ćemo hoće li mene zatvoriti kad ga prebijem, baš me interesira - bjesnio je Begonja preko telefona.

Suđenje se nastavlja i bit će vrlo zanimljivo vidjeti u kojem će se smjeru razvijati ova šibenska policijsko-kriminalna priča, posebice ako okrivljeni Srdarev progovori u svojoj obrani. S obzirom na to da mu prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora, nije nemoguće da bivši uspješni policajac "olakša" svoju dušu.

image
Caroline Seidel/Dpa Picture-alliance Via Afp

 

 

15. lipanj 2024 08:27