StoryEditorOCM
Crna kronikaVječna predstojnica

Imenovao ju je Sanader, a preživjela je sve smjene vlasti. Tko je Edita Grubišić, osumnjičena za ‘muljanje‘ s Josipom Rimac?

Piše Davorka Blažević
27. travnja 2021. - 18:41
Edita Grubišić, dugogodišnja predstojnica Ureda državne uprave u Šibeniku, našla se među osumnjičenima u aferi VjetroelektraneCropix, ŠKŽ

Proširenjem "uskočke" optužnice u "aferi vjetroelektrane" u kojoj je bivša državna tajnica Ministarstva uprave, i bivša kninska gradonačelnica Josipa Rimac, prvoosumnjičena, među osumnjičenima se našla i Edita Grubišić, dugogodišnja predstojnica Ureda državne uprave u Šibeniku.

USKOK je utvrdio, kako se navodi u priopćenju, da postoji osnova sumnje da je Josipa Rimac poticala Editu Grubišić na zloupotrebu položaja i ovlasti tražeći od nje da kao v.d. predstojnicedržavne uprave u Šibensko-kninskoj županiji za četiri osobe, tijekom provedbe javnih natječaja za prijem u državnu službu, osigura ostvarivanje najboljih rezultata na testiranju, tako što im je, sumnja se, dostavila pitanja i zadatke prije provođenja testiranja i omogućila najbolji rezultat, a time i zapošljavanje.

Edita Grubišić je diplomirana pravnica, rođena 1958. u Šibeniku, a imenovana je predstojnicom državne uprave još u mandatu premijera Ive Sanadera, početkom 2005. godine. Od tada, do danas prošla je Scile i Haribde na toj poziciji koja joj se više puta zatresla, ali je unatoč tome sve promjene vlasti preživjela.

Kada je ukinuta Državna uprava kao zasebna ustrojbena jedinica i pripojena Županiji, Edita Grubišić je, zajedno s većinom svojih zaposlenika prešla u Upravni odjel županije za imovinsko-pravne i zajedničke poslove gdje je imenovana pročelnicom.

U mandatu premijera Zorana Milanovića stolac predstojnice počeo joj se ozbiljno ljuljati, a govorilo se i da će SDP postaviti na tu dužnost nekog od "svojih ljudi". No, to se nije dogodilo, iako je čak i natječaj bio raspisan ( navodno je u igri bilo više kandidata pa se u SDP-u nisu uspjeli dogovoriti oko imena ), pa je Editi Grubišić ovlast stalno produžavana.

No, nije samo SDP imao pretenzije na to mjesto, a što je dugogodišnju predstojnicu umalo stajalo pozicije. Bio je svojedobno čak i pokušaj da je smijene "njezini", HDZ, a govorilo se da bi na njezino mjesto trebao doći šibenski odvjetnik Branimir Zmijanović, u to vrijeme velika nada stranke za najviše lokalne dužnosti.

Međutim, od Zmijanovićevog preuzimanja Ureda državne uprave nije bilo ništa (navodno nije prošao sigurnosnu provjeru), a Edita Grubišić je ostala na funkciji sve do reorganizacije i prebacivanja poslova i ovlasti državne uprave pod ingerenciju županije.

Za Editu Grubišić je u principu sve ostalo isto, samo što više nije bila predstojnica, negoje postala pročelnica- Upravnog odjela za imovinsko-pravne i zajedničke poslove Šibensko-kninske županije.

Uz njezino ime vezan je i sukob sa primoštenskim načelnikom Stipom Petrinom koji je 2009. legalno izabran na lokalnim izborima za županijskog vijećnika, ali mu je, zbog navodne inkopatibilnosti funkcija, onemogućeno da svoj mandat konzumira.

image
Edita Grubišić i Stipe Petrina
Nikša Stipaničev/Arhiva/Cropix

Svi pokušaji Petrine da sudjeluje na sjednicama Županisjke skupštine završavali su njegovim izbacivanjem sa sjednica za što su bili zaduženi posebno angažirani zaštitari. Petrina je pak zbog toga što su ga, kako je tvrdio, nezakonito lišili mandata u županijskoj skupštini, a da sam nije podnio ostavku na mjesto vijećnika, podio kaznenu prijavu protiv Edite Grubišić kao predstojnice državne uprave koja je vodila konstituirajuću sjednicu ŽS i osporila mu mandat te vijećnikom proglasila drugu osobu s njegove liste, i još dvije osobe (Dane Maretić i Joško Jurić).

Petrina je tvrdio da bi zbog toga i Edita Grubišić i ostali trebali završiti u zatvoru. Tada ipak nije ostvario legitimno pravo na osvojeni vijećnički mandat, ali je satisfakciju dobio kasnije kada je napokon, novi mandat, sukladno zakonu uredno konzumirao. U zatvoru, pak, nitko nije završio...

16. travanj 2024 21:05