StoryEditorOCM
Crna kronikaslavko tucaković

Glavni vatrogasni zapovjednik o očevidu požara u Grebaštici: ‘Vjerujem da će policija vrlo brzo otkriti počinitelja...‘

Piše Šibenski.hr
15. srpnja 2023. - 20:59

Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik, gostovao je u HRT-ovu Dnevniku te je rekao da je požar kod Grebaštice lokaliziran, ali da je na dežurstvu 37 vatrogasaca. Vatrogasci će tamo ostati sve do večernjih sati kada će možda doći do mogućnosti da se požar proglasi ugašenim.

- On će se i dalje nadzirati i tijekom noći, samo ćemo smanjiti broj snaga, rekao je Tucaković.

Očevid je u tijeku

Tucaković je istaknuo da je očevid u tijeku, a da rezultati još nisu poznati te da policija radi na tome.

- Vjerujem da će policija vrlo brzo otkriti počinitelja ili uzrok požara, dodao je.

Glavni vatrogasni zapovjednik kazao je da nam je ovaj požar dao veliko upozorenje.

- Da se moramo ponašati vrlo oprezno, poduzimati preventivne mjere, ne paliti vatru na otvorenome, nikakav žar odlagati. Sve ono što može dovesti do bilo kakve pojave požara, i mala iskra, mora je se spriječiti u početku da ne dozvolimo požar jer vidjeli smo silinu požara kakav je bio ove godine, kazao je.

Problemi

Tucaković je istaknuo da je veliki problem kada dođe do stradanja poljoprivrednih kultura i imovine građana.

- Pođimo od sebe i od svoje kuće, očistimo, prijavimo komunalnim redarima. Imamo i novi problem koji nam se događa. Tijekom intervencije tamo je veliki broj turista, građana, upozoravamo - nemojte ići blizu intervencije da se ne dogodi neko zlo. Bilo je ozlijeđenih petero vatrogasaca, dva ili tri građana, objasnio je Tucaković.

Svi kanaderi spremni

Tucaković je potvrdio da su svi kanaderi spremni za protupožarnu sezonu.

- Imamo spremnih svih pet kanadera koje smo i vidjeli u ovom požaru, gasili su požar, izmjenjivali su se. Nije bilo većih problema ove godine i nadam se da će se to tako i nastaviti. Od idućeg tjedna uvodimo i besposadne letjelice, uvodimo svakodnevna izviđanja, rekao je Tucaković.

Glavni vatrogasni zapovjednik objasnio je da treba pojačati mjere zaštita od požara.

- Nadzore, posebno mjere na poljoprivrednom zemljištu... Treba u potpunosti provoditi mjere za zaštitu od požara iz Zakona o zaštiti od požara, to je ono što je vrlo bitno i u kućama, tvrtkama i na terenu, rekao je.

Tucaković je dodao da je važna preventiva te da svatko od nas treba povesti računa o svojoj kući jer se tako smanjuje mogućnost zapaljenja kuće.

- U sustavu građevinarstva ne treba koristiti gorive materije... Idemo u tim mjerama poduzeti jedan stupanj više, a onda ćemo olakšati posao vatrogascima i te mjere će doprinijeti smanjenju požara, rekao je za HRT.

28. travanj 2024 01:28