StoryEditor
ZanimljivostiZaštićena vrsta

Veliki kitovi-perajari uočeni blizu Šolte, posljednji put u Jadran su zalutali prije tri godine

Piše HINA
19. travnja 2020. - 16:34
Screenshot/Facebook

 

U blizini Šolte uočeni su u subotu kitovi koji su zalutali u Jadransko more, doznaje se u nedjelju od profesora s Odjela za studij mora splitskog Sveučilišta Alena Solde.


"Radi se o tzv. velikom kitu ili perajaru koji su zaštićen vrsta i ne smije ga se uznemiravati," rekao je Soldo za Hinu.
Dodao je kako se ne može precizno znati koliko ih je bilo u blizini Šolte.
Podsjetivši da u Jadranskom moru kitovi ne žive jer za njih u Jadranu nema dovoljno hrane, profesor Soldo je kazao kako kitovi povremeno iz Mediteranskom mora zalutaju u Jadran.


Posljednji put kitovi perajari su u Jadranu viđeni prije tri godine kod Malog Lošinja.
"Pošto je Jadran zatvoreno more dogodi se katkad da se kitovi koji zalutaju u njega izgube i ne znaju se vratiti u Mediteransko more te se ponekad desi njihovo nasukavanje kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina na talijanskoj strani Jadrana", objasnio je Soldo.
Po njegovim riječima, kitovi-perajari su bezopasni za plovila na morskoj površini, ali mogu biti opasni za profesionalne snimatelje u podmorju.


"U takvim slučajevima, ovi kitovi znaju upotrijebiti svoje ogromne peraje koje mogu biti opasne po snimatelje ako ih udare njima", kazao je Soldo.

 

#VELIKI KITOVI

Izdvojeno

24. svibanj 2020 01:23