StoryEditorOCM
Zanimljivostipotekle i suze

Vanja Bošnjak šesta je Šibenska grandeca! Titulu ikone stila ponijela je Mladena Baran Jakelić

Piše Katarina Rudan
4. ožujka 2022. - 20:35
Vanja Bošnjak (desno) nova je Šibenska grandeca, a  Mladena Baran Jakelić ponijela je titulu ikone stilaNikša Stipaničev/Cropix

- Iznenađena sam, nisam očekivala da će baš mene izabrati za „Šibensku grandecu“. Svaka od ovih žena ima puno toga iza sebe, puno prekrasnih djela, rada, uspjeha i velikih doprinosa zajednici. Navikla sam biti u sobi s mojim đacima i ići na natjecanja, uvijek sam negdje u pozadini. Na volim biti eksponirana, ali naravno da mi je drago i zahvalna sam što su prepoznati moj rad i rezultati – rekla nam je profesorica violončela Vanja Bošnjak, koja je u petak navečer ponijela titulu šeste „Šibenske grandece“.

I nije skrivala suze pred mnogobrojnom publikom u šibenskom Centru za poduzetništvo i nove tehnologije Trokut u kojem je svečanost održana, kada je šibenski pjesnik i član Povjerenstva za izbor „Šibenske grandece“ Dinko Škevin, izgovorio njezino ime.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Profesorica Vanja u Glazbenoj školi Ivana Lukačića radi već 30 godina. Zaljubljenica u glazbu i violončelo, odgojila je generacije šibenske djece, poticala ih, hrabrila, podučavala i izvan nastavnih sati, vodila na regionalna, državna i međunarodna  natjecanja, dijelila s njima tremu, ali i radost i ponos nakon brojnih osvojenih nagrada. Sa svojim vrijednim i talentiranim učenicima do sada je osvojila oko 90 nagrada, a vjeruje da će do kraja školske godine doći do okrugle brojke – 100. Odlazi u mirovinu, ali će – rekla nam je – i dalje nastaviti raditi sa svojim učenicima, bez naknade, kao što je to radila  proteklih godina izvan radnog vremena, kako bi ih što bolje pripremila za nastup.

Njezini učenici ne sviraju samo čelo, sviraju i komornu glazbu tako da su često nastupali na raznim događajima u Šibeniku, ali i u ostalim gradovima diljem Hrvatske i na taj način su uključeni u život zajednice. Zasvirali su i na svečanosti u Trokutu, svojoj profesorici i gostima. I oduševili sve.

Na poklon je iz ruku prošlogodišnje, pete „Šibenske grandece“ Marijane Rajić, primila statuu žene koju je izradila Manuela Pauk, akademska kiparica iz Šibenika dok joj je repliku glave sa šibenske katedrale "Lijepa Jelena", rad Dalibora Martinovića, uručio Dinko Škevin, autor stihova pjesme po kojoj je ova manifestacija dobila naziv.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Ostale kandidatkinje su dobile priznanja, a kako i priliči,  ženama je uručeno i cvijeće te nakit.  Podsjetimo, u konkurenciji su bile Branka Pastuović, Sineva Jurković, Katarina Gregov, Maja Šintić, Vanja Bošnjak, Helena Jakoliš i Edita Vlahov.

Pjesmu „Šibenska grandeca“ ove je godine otpjevala Tajna Zorica, dok ju je na klavijaturama pratio Toma Cukrov. Na kraju svečanosti  proglašena je ikona stila, koju predlaže i bira Povjerenstvo za izbor „Šibenske grandece“.

Ovogodišnja ikona stila je Mladena Baran Jakelić, pročelnica Ureda gradonačelnika Šibenika. Priznanje joj je uručila prošlogodišnja ikona stila, poznata šibenska frizerka Biserka Blaće,  a buket cvijeća član Povjerenstva Željko Krnčević, ravnatelj šibenskog Gradskog muzeja.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
26. travanj 2024 14:39