StoryEditorOCM
Zanimljivostišibenska grandeca

Svestrana Nina Živković ponijela laskavu titulu: ‘Iznenađena sam, zbog nominacije mi je čak bilo malo neugodno...‘

Piše Ana Petrić
6. ožujka 2023. - 21:46

Povjerenstvo u sastavu Dino Karađole, Karmen Herceg, Dinko Škevin, Željko Krnčević, Ksenija Bilan, Karmen Jelčić i Diana Ferić izabralo je sedmu ‘‘Šibensku grandecu‘‘ među pet kandidatkinja – Ane Šimić, Dubravke Đurđević, Zlatke Rodin, Antonie Viljac i Nine Živković. Svečanost proglašenje ovogodišnje ‘‘Šibenske grandece‘‘ održala se u šibenskom Inkubatoru za nove tehnologije ‘‘Trokut‘‘, a titulu je ponijela Nina Živković. Statuu koju je uz priznaje dobila nova ‘‘Šibenska grandeca‘‘ i ove je godine izradila mlada šibenska kiparica Manuela Pauk.

image

 Nina Živković

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

- Povjerenstvo zaista nije imalo lagan zadatak, a na kraju su presudile samo nijanse. Smisao ovog projekta zapravo nije samo izbor nego u prvom redu predstavljanje javnosti Šibenčanki koje na razne načine rade za opće dobro i unaprjeđuju život u lokalnoj zajednici, koje to ne rade iz osobnog interesa i koristi nego čisto altruistički – kazala je Diana Ferić, predsjednica Udruge ‘‘Volim Šibenik‘‘ koja organizira izbor ‘‘Šibenske grandece‘‘, žene koja svojim nesebičnim radom u različitim djelatnostima pridonosi podizanju kvalitete života, bilo lokalne zajednice u cjelini ili nekih skupina kojima je potrebna pomoć ili potpora.

Svečanosti je prisustvovao i župan šibensko – kninski Marko Jelić, a koji je kazao kako su ovakve manifestacije jako bitne kako za Šibenik, tako i za cijelu županiju. Suradnja sa ženama uvijek je ugodnija nego sa muškarcima, dodao je uz osmijeh.

-Ovdje prisutne žene pokrivaju sve aspekte života i zaista je lijepo čuti ovakve priče snažnih, hrabrih i poduzetnih žena. Žene su pouzdane, jako su koncentrirane i kada nešto odluče uvijek ustraju u tome. Otac sam četiri kćeri, sada imam i unuku i moram priznati da žene jesu snažniji spol. Iznimno sam sretan da imamo ovakav događaj u Hrvatskoj, odnosno u Šibeniku i želim vam puno sreće i uspjeha da se ovaj projekt nastavi – kazao je župan Marko Jelić.

image

 Darija Perković, dobitnica nagrade Ikona stila

Nikolina VukovićStipaničev/Cropix

Titulu ‘‘Ikone stile‘‘ ponijela je Darija Perković, a novopečenu ‘‘Šibensku grandecu‘‘ Ninu Živković pobjeda je vidno iznenadila te se kratko zahvalila svima i dodala kako joj je i zbog same nominacije bilo neugodno ali drago.

Podsjetimo, ovogodišnje kandidatkinje u izboru za sedmu ‘‘Šibensku grandecu‘‘ bile su viša knjižničarka, aktivistica i volonterka, Ana Šimić; vrsna poznavateljica šibenske baštine i turistička vodičica, Zlatka Rodin; umirovljena daktilografkinja koja promovira šibensku baštinu ručnom izradom šibenskih kapa i šibenskog veza Dubravka Đurđević; planinarka, HGSS-ovka, poduzetnica, visinska radnica Antonia Viljac; te socijalna radnica, psihoterapeutkinja, volonterka i svjetska putnica, Nina Živković.

28. travanj 2024 01:32