StoryEditorOCM
ZanimljivostiSTRELOVITI RAST

Ovaj komad povrća danas košta više od litre goriva, iznimka nisu ni supermarketi u koje ste do sad išli da uštedite

Piše MOZAIK SD
29. studenog 2023. - 08:51

Zadnje dvije godine cijene namirnica divljaju i ostavljaju nas u nevjerici svaki put kad dođemo na blagajnu. Ni njemačkim trgovinama, koje su inače glasile za najekonomičnije, nije pošlo za rukom da sačuvaju cijene barem približne onim starima, a posebno je cijena jedne namirnice imala steloviti rast. 

Početkom godine jedan je krastavac koštao oko dva eura, ponegdje i tri puta više. U poslovnici Edeke u Hamburgu za ovo je povrće čak naplaćena paprena cijena od 3,29 eura. Činilo se gotovo jezivo kada su neke trgovine počele prodavati ‘krastavce narezane na tanke kriške‘ kako bi ogromna cijena bila malo podnošljivija, prenosi tportal

image

fresh cucumber sliced in a plate on table

/Shutterstock

 Ljetni mjeseci rastopili su visoku cijenu ove namirnice, pa se krastavac mogao pronaći i po cijeni od 30 centi po komadu, no kako došlo, tako otišlo. Cijene su opet u nezaustavljivom porastu, a trenutno će prosječni kupac u Kauflandu u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji za jedan krastavac izdvojiti 1,59 eura, što je, prenesemo li to u staru nam i ljubljenu valutu, skoro 12 kuna. I to za samo jedan krastavac. 

Litra benzina ili dizela u Njemačkoj košta 1,7 eura, a u Hrvatskoj 1,4 eura. Ukoliko se odlučite za "spizu" u Lidlu, za jedan krastavac izdvojit ćete 1,39 eura.

28. travanj 2024 00:28