Paljenje treće svijeće ovogodišnjeg došašća – a u sklopu dugovječne gastronomske manifestacije Gastroadvent – dogodit će se ove nedjelje u poznatom restoranu u Splitu.
Treću svijeću pale novinari TV postaja, uz prigodnu gastronomsku priču kojoj je ovogodišnji lajtmotiv pomalo zaboravljena, no nutritivno iznimno vrijedna mediteranska biljka: dobri, stari rogač.
Gastroadvent u Splitu svojevrsna je fuzija nutricionizma, turizma i gastronomije u režiji poznate nutricionistice Olje Martinić, a ona je za treću adventsku nedjelju pripremila jedan zanimljiv aspekt rogača kao voćke koja svojim ljekovitim svojstvima može blagotvorno utjecati na sve učestaliju boljku današnjice: “burnout”, ili unutarnje izgaranje zbog prekomjernog stresa.
Protuupalan, antioksidativan
Upravo novinari – palitelji svijeća na gastroadventskom vijencu – vrlo su, nažalost, podložni tom “izgaranju”: rokovi koji nas “gaze”, neizvjesnost, radno vrijeme koje je praktički uvijek, nemilosrdna javna kritika, pa čak i prijetnje koje doživljavamo, čine nas novinare i reportere žrtvama “burnouta”.
Pa ako rogač kao dokazano zdrava biljna kultura pomaže u suzbijanju simptoma, toplo ga pozdravljamo. Uostalom – da parafraziramo staru pjesmu o vinu – bolje da je rogač nego likarije!
– Kronične nezarazne bolesti već više od pola stoljeća čine glavni uzrok smrti u Hrvatskoj, kao i u svijetu. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 2020. godine u Hrvatskoj od nezaraznih bolesti umrlo 47.600 ljudi, s udjelom u mortalitetu od čak 92 posto!
One su u literaturi poznate kao “bolesti životnog stila”. Jedan od glavnih pristupa u djelovanju medicine životnog stila je upravo modifikacija nezdravih obrazaca prehrane – ukazala je Martinić.
Za adventskim stolom naći će se maštovita i nadasve zdrava jela od rogača i s rogačem, mediteranskom biljkom iz familije leguminoza koja potječe s Bliskog istoka.
Važna komponenta koju sadrži rogač je selen, neophodan sastojak enzima i proteina – selenoproteina – koji sudjeluju u reproduktivnom procesu i reguliraju metabolizam štitnjače. Znamo da ona prva “pogine” od stresa.
– Rogač djeluje protuupalno, antidijabetski, antioksidativno, kardioprotektivno, hepatoprotektivno, renoprotektivno i vrlo neuroprotektivno i stoga je među vodećim namirnicama u dijetoterapiji “burnouta”.
Danas egzaktno možemo dijagnosticirati razinu “burnout” stanja i s istim se uspješnije nositi – poručila je “mama” Gastroadventa, nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....