StoryEditorOCM
Zanimljivostiumro u snu

Odlazak kralja pornića i provokacije: u 78. godini preminuo Larry Flynt

Piše Šibenski.hr/SD
11. veljače 2021. - 14:11

Larry Flynt, izdavač i magnat pornografske industrije, utemeljitelj časopisa "Hustler" te samoproglašeni branitelj slobode izražavanja, umro je u srijedu u Los Angelesu od zatajenja srca, objavili su američki mediji i njegova obitelj.

Flynt je umro u snu u medicinskoj klincii Cedars-Sinai u Los Angelesu, a uz njega su bile njegova supruga Liz i kći Teresa, objavila je Minda Gowen, glasnogovornica Larry Flynt Publications.

Flynt, koji je 1978. postao žrtvom atentata zbog čega je ostao paraliziran od struka i vezan uz invalidska kolica, poznat je po brojnim sudskim procesima 1970-ih i 1980-ih godina zbog sadržaja njegovih medija.
Flynt je osnovao časopis "Hustler" kao konkurenciju Playboyu ponudivši sasvim eksplicitne fotografije i svjesno odabravši skandalozni ton.

Jedni su ga slavili kao čovjeka koji provocira slobodu govora, drugi su u njemu vidjeli čovjeka koji bere profit iz seksualne eksploatacije i mizoginije. Flynt se također "proslavio" ekscentričnim izvedbama kao kada se pojavio u sudnici noseći pelenu izrađenu od američke zastave.

Najpoznatija njegova pravna bitka i domet je presuda Vrhovnog suda SAD-a koja je išla u korist Flyntu protiv evangeličkog propovjednika Jerryja Falwella.

Flynt je u svom časopisu Hustler objavio lažnu priču u kojoj Falwell pripovijeda svoje prvo spolno iskustvo s vlastitom majkom. Falwell je tužio Flynta tražeći 50 milijuna dolara odštete i dobio spor na nižem sudu, no 1988. godine Vrhovni sud presudio je da je riječ o parodiji i zaštitio FLynta na temelju slobode govora zajamčene Prvi amandmanom američkog Ustava.

U svojim najboljim godinama Flynt je govorio da se seksa četiri do pet puta na dan, a kada je ostao paraliziran, ugradili su mu implant penisa kako bi i dalje bio spolno aktivan.

Ni njegova invalidska kolica nisu bila obična, već optočena zlatom. Na njih ga je osudio Joseph Paul Franklin, bjelački rasist, koji je Flynta pokušao ubiti jer je bio povrijeđen fotografijama međurasnog seksa.

20. travanj 2024 10:08