StoryEditorOCM
ZanimljivostiNužda zakon mijenja

Novi trend na šibenskoj pijaci: Ove godine umjesto maćuhica, svi traže pomidore!

Piše Zdravko Pilić
30. travnja 2020. - 11:47

Nužda zakon mijenja! Da je ova stara poslovica itekako istinita uvjerili su se i prodavači na šibenskoj pijaci. Do jučer su u Varaždinca, Šibenčani i Šibenke – nije gramatički ispravno, ali je uvriježeno – s proljeća uzimali sadnice cvijeće, a danas umjesto njih traže presadnice povrća. Umjesto karanfila, maćuhica, đirana, jaglaca i brojnih drugih od 40-ak vrsta koliko ih Davor Flajšman iz Črešnjeva s varaždinskih bregi nudi na svom stalnom mjestu u dnu skala, kupci sve češće preko fejsbuk stranice pitaju – A imaš li pomidora? Pitari, apartmani i uređivanje okućnica ove su godine u drugom planu. Sezone nema, a ni turista koje bi privlačili. Vrtli, pa čak i pitari i žardinjere, služe za pomidore i kukumare, ili barem selen i petrusimen!

'Očito sam ove godine falio asortiman!' - smije se Davor, čija je objava na fejsbuk stranici Šibenska pijaca online da stiže u Šibenik sa sadnicama cvijeća u ponedjeljak, 4. svibnja, izazvala očekivan interes njegovih stalnih mušterija. A i prijatelja, koje je stekao u ovih desetak godina koliko u Krešimirovom gradu nudi proizvode sa svog OPG-a – cvijeće s proljeća, a jabuku kapulu i krumpire skoro preko cijele godine.

- 'Presadnica povrća imam samo za vlastite potrebe. Ove godine je tako kako je, za dogodine ćemo se bolje pripremiti. Ali za to cvijeća imamo sasvim dovoljno.' - čuli smo se s Davorom taman dok je bio u polju.

Gore na sjeveru je pala dobra kiša, za razliku od Šibenika u kojem je u noći sa srijede na četvrtak palo tek par kapi, niti da skvasi zemlju. Suša je, pa ni to baš ne ide u prilog novopečenim domaćim poljoprivrednicima.

19. travanj 2024 01:07