StoryEditorOCM
Zanimljivostivlasnik x-a

Milijarder Elon Musk dao Wikipediji bizarnu ponudu, ne šali se: ‘Dat ću vam milijardu dolara ako...‘

Piše MOZAIK SD
25. listopada 2023. - 16:47

Milijarder Elon Musk je u vijestima otkako je preuzeo Twitter, koji je kasnije promijenjen u X. Osnivač SpaceX-a i Tesle redovito objavljuje postove na platformi za mikroblogging, često intrigirajući korisnike diljem svijeta. Nedavno je milijarder rekao da će Wikipediji platiti milijardu dolara ako promijene ime. "Dat ću im milijardu dolara ako promijene ime u "Dickipedia", što bi doslovce, u hrvatskom jeziku označavalo nešto slično "Penisopediji", dodavši da će to učiniti "u interesu točnosti".

Kada je korisnik pozvao Wikipediju da nastavi s promjenom imena, g. Musk je postavio još jedan uvjet. "@Wikipedia, učini to! Uvijek ga možeš promijeniti nakon što uzmeš novac", rekao je korisnik. Na što je milijarder odgovorio: "Minimalno godinu dana. Mislim, nisam budala lol."

U drugoj objavi podijelio je snimak zaslona Wikipedijine početne stranice na kojem se spominje "Wikipedija nije na prodaju" i "osobni apel Jimmyja Walesa". G. Musk je dodao: "Jeste li se ikada zapitali zašto Zaklada Wikimedia želi toliki novac? On sigurno nije potreban za rad Wikipedije. Možete doslovno stati kopiju cijelog teksta na svoj telefon! Dakle, čemu novac? Raspitivanje umovi žele znati..."

G. Musk je u sljedećem postu također pitao mogu li se emoji krava i kakica dodati na njegovu stranicu na Wikipediji. Otkako je podijeljen, njegova je objava prikupila 9,9 milijuna pregleda i više od tisuće lajkova.

"Stalno traže donacije, pa budite oprezni. Mogli bi doći pokupiti", rekao je korisnik.

"Zvuči kao izazov u kavezu", komentirala je jedna osoba, prenosi The Rolling stone.

Treća osoba je komentirala: "Kupite to i stavite AI da ga samostalno ažurira."

"Tipičan bogataš... Voljan je donirati samo ako se institucija nazove po njemu!" primijetio je korisnik.

Druga je osoba dodala: "Gledajući odgovore jednostavno ne mogu zamisliti da ovi ljudi bude istu Zemlju kao i ja."

U svibnju ove godine, osnivač Wikipedije Jimmy Wales osudio je gospodina Muska zbog cenzuriranja kritičara turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u Turskoj, dan prije vrlo osporavanih predsjedničkih izbora u zemlji. U objavi je gospodin Wales prozvao milijardera zbog nepodržavanja slobode govora kada je popustio pred zahtjevima Turske da ograniči sadržaj. U svojoj je objavi g. Wales spomenuo da je Wikipedia uzvratila kada se suočio sa sličnom situacijom.

"Je li ti mozak ispao iz glave, Yglesias? Izbor je da Twitter ugušiš u cijelosti ili da ograničiš pristup nekim tweetovima. Koji želiš?" rekao je gospodin Musk, piše The Rolling stone.

U odgovoru na Muskov tweet rekao je: "Ono što je Wikipedia učinila: čvrsto smo branili svoje principe i borili se do Vrhovnog suda Turske i pobijedili. To je ono što znači tretirati slobodu izražavanja kao načelo, a ne kao slogan."

Wikipedia je bila blokirana u Turskoj više od dvije godine kada se tijelo za nadzor telekomunikacija pozvalo na zakon koji mu dopušta zabranu pristupa stranicama koje se smatraju opscenim ili prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

U svibnju 2022. novinar Stephen Harrison izvijestio je da je Muskova stranica na Wikipediji, koja je stvorena 2004., bila izvor stalnih rasprava nakon što je Musk nekoliko puta javno pozvao da se njegova stranica promijeni. "Upravo sam pogledao svoju wiki po prvi put u godinama. To je suludo! Usput, može li netko molim vas izbrisati "investitor". U osnovi ne investiram u ništa," napisao je Musk 2019. "Kažu da povijest pišu pobjednici, ali ne i na Wikipediji ako je gubitnik još uvijek živ i ima puno vremena!" rekao je u travnju 2022., naizgled misleći na Martina Eberharda, koji je još uvijek naveden na Wikipediji kao suosnivač Tesle, unatoč Muskovim tvrdnjama da je on sam stvorio i izgradio svoju kompaniju vrijednu milijardu dolara.

28. travanj 2024 13:16