StoryEditorOCM
Zanimljivostikoristan savjet

Liječnici objavili popis igračaka koje nikako ne biste trebali darivati djeci: ‘Ovo ni slučajno ne kupujte!‘

Piše Šibenski.hr
15. prosinca 2023. - 11:33

Vodene perle, trampolini, bacači raketa i slične igračke trebale bi biti uklonjene s popisa darova ovih blagdana

Kada kupujemo igračke, trudimo se izabrati nešto zabavno. No mogu li neke igračke biti i opasni? Prema liječnicima hitne pomoći - mogu, piše Washington post.

U videu koji je postao viralan na TikToku, Meghan Martin, pedijatrijska liječnica hitne medicine u Dječjoj bolnici Johns Hopkins u St. Petersburgu, Florida, podsjetila je kako određeni darovi mogu dovesti djecu u opasnost.

https://www.tiktok.com/@beachgem10/video/7309974510877461806

"Važno je biti svjestan rizika", rekla je Meghan i istaknula da je na roditeljima da donose odluke na temelju tih informacija.

Prema podacima Povjerenstva za sigurnost potrošačkih proizvoda SAD-a, ozljede povezane s igračkama bile su razlog za oko 145.500 posjeta hitnoj pomoći za djecu u dobi do 12 godina u 2022. godini. Postavlja se pitanje, koje igračke predstavljaju najveći rizik i kako odrasli mogu pomoći zaštiti djecu? The Washington Post tražio je odgovor među liječnicima hitne pomoći diljem države.

Kuglice mogu narasti u probavnim organima

Ove perle jarkih boja eksponencijalno rastu kada se urone u vodu, što ih čini popularnim senzoričkim igračkama, ali liječnici hitne pomoći i stručnjaci za sigurnost upozoravaju na njih.

Mala djeca mogu staviti kuglice u uši, nosnice ili, još gore, u usta. Kad se progutaju, kuglice mogu nastaviti upijati vodu i rasti u probavnom traktu, što dovodi do začepljenja i ozljeda opasnih po život, rekla je Sarah Combs, liječnica hitne medicine i direktorica odjela hitne pomoći u Dječjoj nacionalnoj bolnici u D.C.

Combs je rekla da nije osobno vidjela kave kuglice u crijevima u svojoj hitnoj službi, ali ih je vidjela u ušima i nosu. Takvi se predmeti obično izvlače specijaliziranim alatom, ali ponekad, jer su zrnca "skliska i proširena, ne možemo", rekla je. U tim slučajevima djeca mogu zahtijevati operaciju.

Igračke s magnetima

Igračke s magnetima, baterijama na gumb ili novčićima također mogu biti opasne, a mnogi roditelji ne znaju da postoji rizik od ozbiljnih unutarnjih oštećenja ili čak smrt. Ako progutate nešto od navedenog, može doći do smanjena opskrbe krvi u područjima crijeva ili do nekroze tkiva - smrti tjelesnog tkiva.

"Gutanje gumbastih baterija također može dovesti do opeklina", rekla je Kerri Layman, voditeljica hitne medicine u Sveučilišnoj bolnici MedStar Georgetown u D.C. Ako gumbasta baterija dođe u kontakt sa slinom ili drugim tjelesnim tekućinama, struja u bateriji uzrokuje reakciju koja može progorjeti rupu u tkivu. Ispričala je i kako se najozbiljniji problemi obično javljaju u jednjaku, jer baterije mogu zapeti u uskom području iza torakalnog otvora, koji se nalazi između vrata i prsnog koša.

Imajte na umu da djeca mogu imati pristup baterijama čak i kada su zatvorene. "Ponekad vijci koji drže gumbaste baterije na mjestu mogu biti labavi i ispasti", rekla je pa dodala kako su oni koji su dobro zavrnuti puno sigurniji od onih kojima se samo pristupa zatvaranjem jezička.

Električna vozila poput skutera i hoverboarda

Nemojte djeci kupovati električna vozila poput skutera i hoverboarda, kažu liječnici hitne pomoći i stručnjaci za sigurnost. Mogu se kretati iznimno brzo, "i zapravo ne želite da dijete upravlja tim brzinama", rekla je Combs. To može dovesti do slomljenih kostiju. Objasnila je kako se ti prijelomi obično mogu ispraviti u hitnoj službi, ali u ozbiljnijim slučajevima mogu zahtijevati i operaciju.

Nemotorizirani romobili smatraju se sigurnijim izborom, iako su vodeći uzrok ozljeda. U 2022. bili su proizvod s najvećim brojem ozljeda povezanih s igračkama — oko 23.000 ozljeda među djecom u dobi od 12 godina i mlađoj, prema Komisiji za sigurnost proizvoda. Budući da se nemotorizirani skuteri kreću sporije, ozljede koje nastaju obično su manje ozbiljne. "Kada djeci dajete bicikle bez motora i obične skutere, osigurajte im sigurnosnu opremu", dodala je.

“Pobrinite se da poklonite i kacigu i odgovarajuću podlogu – i pobrinite se da je ta kaciga nešto što će dijete htjeti nositi”, rekla je. Predložila je odabir njihove omiljene boje ili izbor motiva s omiljenim likovima kako bi ih potaknuli na sigurnu igru.

Trampolini su čest uzrok širokog spektra ozljeda

Najčešće ozljede koje je vidjela Joanna S. Cohen, liječnica pedijatrijske hitne medicine u bolnici Johns Hopkins u Baltimoreu, su iščašeni gležnjevi i slomljene ruke. Objasnila je kako se to obično događa kada više od jednog djeteta skače te se sudaraju jedno s drugim. Ozljede također mogu nastati zbog pada na opruge ili okvir trampolina, pada s trampolina ili pokušaja "rizičnih" vratolomija i nepravilnog doskoka.

Meghan je navela da su i malena djeca dolazila u bolnicu s ozljedama potkoljenice, obično prijelomom tibije, od poskakivanja na trampolinu. To se može dogoditi kada dijete samo skače na trampolinu, ali je češće kada su dvije osobe različite veličine.

"Osoba koja je veća stvara više sile, a ta sila se vrši na manjoj osobi", objasnila je i upozorila kako postavljanje trampolina u zemlju ili postavljanje mreže oko njega može smanjiti rizik od pada, ali samo pruža lažan osjećaj sigurnosti.

Posebno upozoravaju na igračke koje ispaljuju rakete i slične projektile

Igračke koje ispaljuju projektile, poput bacača raketa, umjetnih pušaka ili praćki, mogu izazvati razne ozljede, uključujući i ozljede očiju. Igračka može nenamjerno eksplodirati tijekom igre, lansirati projektil i ozlijediti djetetovo oko, uzrokujući tešku ozljedu iz neposredne blizine, rekla je Combs.

"Molim vas, nemojte kupovati projektile koji ispaljuju male komadiće u djecu", dodala je Cohen.

28. travanj 2024 23:26