StoryEditorOCM
Zanimljivostitermin oko ručka

Kako je HRT prešutno, bez ikakvih najava, pustio nadasve zanimljiv serijal o Kornatima

Piše Jordanka Grubač
13. veljače 2023. - 12:36

U potpunoj tišini, sasvim samozatajno i ničim najavljeno- još je prošli ponedjeljak na programu Hrvatske televizije počelo prikazivanje dokumentarnog serijala od 18 desetminutnih epizoda o Kornatima, ili kako izvorni naslov serijala glasi Kurnati: Abeceda sjećanja.

Danas, ponedjeljak, u 13,48 na programu HTV3 je osmi (8/18) nastavak s naslovom Mriže, dakle na redu je slovo M, a što je sutra, koje je slovo slijedeće na redu, i u koliko sati- a redovito je oko ure popodne- to se ne zna jer su na HTV-u očigledno zabucali slova abecede, pa epizode više ne idu po redu ali ni uvijek u istu uru.

No to je već problem škola za opismenjavanje odraslih i elementarne prostojnosti platiše toga divnog, malog i korisnog serijala. O jednoj od najvećih prostornih vrednota ove države i njena mora, o Kornatima. No dobro.

Na natječaju HRT-a, novac za serijal dobila je produkcijska kuća Prvi Red Fotelja koju ovdje u Šibeniku prije svega vežemo uz ime šibenske, danas zagrebačke redateljice Matee Šarić. Dakle, HRT je platio, ekipa Prvog Reda Fotelja izradila i producirala, i time završila svoj posao na obostrano zadovoljstvo. Suradnja je, kažu u Prvom Redu Fotelja, bila vrlo korektna.

Međutim, ono što smo sami otkrili, gotovi materijal kiselio se godinu i po dana ili duže u škafetinima Prisavlja a kad je prikazivanje i započelo- ni traga kakvoj maloj generalnoj najavi pa čak ni u TV prilozima dnevnih novina! Čak ni nakon što je serija krenula, nema je u TV vodičima.

Nitko nije znao da počinje- dok neki poznanik nije u nekom trgovačkom centru tipa Peveca prolazeći pored niza televizora u jednom trenutku čuo, potom i vidio, i javio glavnom protagonisti da ima nešto o Kornatima na televiziji...

Sami, saznat ćete da je u programu tek na ekranu ako se u tom divnom terminu oko ručka u ruralnoj sredini, nađete doma uz stalno uključeni tv ekran.

Pa ako danas u svojoj ruralnoj sredini imate tv uključen u 13,48 počet će osma epizoda! Po Abecedi sjećanja to bi trebala biti Kuća, dakle K, ali po HTV-u to su- Mriže, dakle M.

image

Matea Šarić na jednom od prvih snimanja, kao djevojčica, danas redateljica

Privatni album

Autor ideje i predloška za scenarij koji je napravila Matea Šarić, je dr.sc. Vladimir Skračić, savršeni poznavatelj terena, notorni i već pomalo umorni pregalac na očuvanju i bilježenju važnih sjećanja onoga što neumitno nestaje- a to su tragovi bivšeg života u tom specifičnom arhipelagu svih arhipelaga, i tragovi tih tragova u današnjem životu otočja. Njegova monografija- nazvana Intimni leksikon- Kornati kad su bili Kurnati, u izdanju Školske knjige 2021., velebno je djelo i svojevrsna idejni predložak ovoj seriji tj. njenu scenariju Kurnati: Abeceda sjećanja.

Kao i sve iz produkcije Vladimira Skračića o Kornatima, i knjiga i serijal, upućeni su na to- e ne bi li nekome uopće objasnio koliko je taj prostor specifičan i koliko je u smislu svake regulative i ponašanja, o njemu nešto potrebno i znati.

Sretnim stjecajem okolnosti bilo je tu dosta arhivskog materijala zahvaljujući snimatelju Davoru Šariću. Dio materijala je iz 1993. godine, dio iz 1997. a dio je sniman 2021. Prvo je snimao Davor Šarić u rasponu od video kazeta do digitalije, a potom on i snimatelj i montažer Igor Knežević.

Matea Šarić prvoj je etapi snimanja svjedočila kao krkha plava djevojčica koja tada nije ni slutila da će iz očeva (Šarićeva) materijala jednom napraviti dokumentarnu seriju (niti završiti filmsku režiju...). Protagonisti su na terenu bili prvo Kurnatar Ive Šikić Bažokić potom i Kurnatar Ivo Skračić, snimalo se uz Bažokićev leut i Skraćinu gajetu- oba izvorna broda, a glavni protagonist bio je-rekosmo- Vladimir Skračić.

image

Ive Šikić Bažokić i Vladimir Skračić na snimanju epizode Brudet

Privatni album

Nevjerojatna je sreća da je toliko snimljenog materijala sačuvano, i da je isti snimatelj, Davor Šarić, mogao raditi od ranih devedesetih do danas.

Doktor znanosti, Kurnatar, Murterin, Zadranin, sveučilišni profesor u miru (zapravo stalnom radnom nemiru...)

- Napravljeno je 18 epizoda, od prve s naslovom Kornati: Abeceda sjećanja, pa dalje po slovima abecede ali uvijek uz naziv Kornati: Abeceda sjećanja. Pa se nižu po abacednom redu: Brod, Brod 2, Brudet, Budele, Gospe od Tarca, Idro, Kurnati, Kuća, Kupovština, Kurnatari, Metod, Mriže, Naplovina, Ograde, Raci, Vrše, Zidi. Ne znam zašto je red poremećen ali se nadam da će sve epizode serije biti prikazane- govori Vladimir Skračić.

Poprilično umoran od višedestljetnih truda da se otočje objasni i valorizira- ma što to značilo.

Dakle, danas u 13.48 a sutra isto negdje oko ure popodne...ako ste kojim slučajem oko ručka i uključenog tv ekrana.

U gradskoj ili ruralnoj penziji...

image

Sa snimanje epizode Zidi

Privatni album
26. travanj 2024 13:51