StoryEditorOCM
ZanimljivostiDeana Karađole Radovčić

Izbor žene koja pomiče granice: predstavljamo prvu kandidatkinju za ‘Šibensku grandecu‘

Piše Šibenski.hr
24. siječnja 2024. - 13:08

Od ove srijede počinjemo sa serijom tekstova u kojima ćemo predstavljati kandidatkinje za Šibensku grandecu.

Deana Karađole Radovčić, profesorica talijanskog i latinskog jezika, turistička vodičica u Udruzi turističkim vodiča „Mihovil” Šibenik i aktivna članica Društva za zaštitu kulturne baštine „Juraj Dalmatinac” prva je kandidatkinja za „Šibensku grandecu 2024. „ koju predstavljamo.

Riječ je o izboru žene koja svojim radom pridonosi boljitku lokalne zajednice i pomiče granice koji već osmu godinu za redom organizira udruga „Volim Šibenik”.

Deana je profesorica talijanskog jezika i književnosti te latinskog jezika i rimske književnosti. Nakon završenog fakulteta odmah se vratila u rodni grad i zaposlila u šibenskoj gimnaziji u kojoj radi već 24 godine, a latinski predaje i u Medicinskoj školi u Šibeniku.

Za nju kažu da nije samo profesorica koja predaje zadano gradivo već kod svojih učenika, posebno radom na projektima i terenskom nastavom potiče ljubav i interes rema šibenskoj povijesti kulturnoj baštini. „Šibenik je 2009. godine, nakon pedeset godina ponovno dobio Odjel klasične gimnazije u kojoj sam počela predavati i radit na projektima sa svojim učenicima koji uče latinski i grčki jezik, a dosta uče i o povijesti.

- S njima sam odlazila u šetnje Šibenikom, pronalazili smo latinske natpise, neke su sami uspjeli prevesti jer su lagani, one teže, kao što su zavjeti knezova sam prevodila ja. Upravo su me oni potaknuli na prikupljanje tog epigrafskog blaga od čega je nastala moja knjižica koju sam poklonila gradu za njegov 950. rođendan. U njoj je samo 58 latinskih natpisa, a ima ih još puno koje proučavam. Većina ih je religijskog karaktera i svjedoče o tome da su Šibenčani kroz povijest bili jako religiozni posebno su štovali svog zaštitnika, svetog Mihovila.

Volim svoj posao i volim učenike poticati da izučavaju našu povijesnu baštinu i s nima raditi na projektima. Tako sam lani s gimnazijalcima, u suradnji s kolegicom iz udruge vodiča “Mihovil” Antonijom Slamić, provela projekt “Vodom do znanja “ u kojem smo upoznavali važnost vode za život, proučavali kako su Šibenčani stoljećima bili žedni sve dok krajem 19 stoljeća nisu izgrađene javne česme. Uživam u interpretaciji naše povijesne baštine, uživam pričati o njoj svojim učenicima, ali i odraslima na tematskim turama po Šibeniku. Nije mi žao ni što sam odabrala studirati latinski jezik jer sam kroz njega puno toga naučila.

Svojim učenicima stalno govorim kako to nije mrtvi jezik jer bez njega ni danas nema medicine, prava ni mnogih drugih poslova. Ponosna sam na to što su moju učenici Medicinske škole u Šibeniku već tri godine državni prvaci iz latinskog jezika, a prije nekoliko godina smo osvojili prva četiri mjesta na državnom natjecanju.

Zahvaljujući tom plasmanu Šibenik je bio domaćim državnog natjecanja iz latinskog jezika kada sam organizirala okrugli stol profesora latinskog i upoznali smo ih s bogatom šibenskom baštinom. Ponosna sam na to što sam su učenicima radila i na „živoj povijesti”, pa sao tako napravili i predstavu na latinskom jeziku u kojoj su svi bili obučeni u toge. Deana je veliki protivnik gašenja Odjela klasične gimnazije u Šibeniku o čemu se nagađa.

“Zalažem se za to da klasična gimnazija ostane u Šibeniku jer mislim da je ovaj grad, s obzirom na svoju povijest i kulturnu baštinu, mora imati ”, ističe ona.

Druga Deanina ljubav je turističko vođenje Šibenčana i turista po Šibeniku. „Kao što sam rekla, uživam u interpretaciji naše povijesne baštine pa tako i u svom poslu turističkog vodiča za talijanski jezk, a odnedavno i za engleski jezik. Naša Udruga turističkih vodiča „Mihovil” vrlo je aktivna.

Osmislili smo niz tematskih tura po Šibeniku. Radimo puno i stalno smišljamo nove sadržaje iako nemamo ni svoj prostor pa se sastajemo po kafićima. Ja volim šibensku baštinu i živim tu baštinu kada naše sugrađane na tim tematskim turama, preko brojnih latinskih natpisa mogu upoznati s bogatom poviješću Šibenika.

Žao mi je zbog toga što zbog obiteljskom obveza, jer ipak sam majka dvojice sinova te obaveza na poslu ne mogu u tome više i češće sudjelovati”, priznaje Deana.

image

Deana Karađole Radovčić je i turistički vodič

Mnogi kažu da bez nje, Jolande Krnić Zmijanović i još nekolicine ljudi Društvo za očuvanje šibenske baštine “Juraj Dalmatinac” ne bi danas bilo to što je, a za Deanu je članstvo u njemu i angažman koji daje samo dio te njezine ljubavi prema Šibeniku i njegovoj baštini.

“Moram podsjetiti na to da je upravo naše društvo bilo to koje je podiglo svijest Šibenčana o važnost naših tvrđava i potrebi njihove obnove, a upravo tom njihovim revitalizacijom Šibenik se uzdigao u turističkom smislu. Osim što radimo na obnovi baštine u povijesnoj jezgri organiziramo i različita predavanja za koja sam zadužena upravo ja, a na kraju svake godine izdajemo časopis “Juraj” u kojem objavljujemo njihove sažetke i naše aktivnosti.

Predavači su nam uglavnom znanstvenici koji se bave Šibenikom, a predavanja su jako dobro posjećena.

Predstavnici našeg društva, među kojima sa bila ja, bili su 2022.godine u New Yorku na proslavi Dana državnost i 30. obljetnice ulaska Hrvatske u članstvo Ujedinjenih naroda, koju je priredio Generalni konzulat RH u New Yorku. Izložbom “Šibenik kroz stoljeća”, u suradnji u Muzejom grada Šibenika prezentirali smo povijest grada i projekte Društva, među kojima i obnovu tvrđava, revitalizaciju gradske jezgre, Geonucleus i časopis Juraj”, pojašnjava Deana.

Članovi tog Društva i njegovi simpatizeri bili su krajem prošle godine u Toskani, na putovanju tragom gradova sa spomeničkom baštinom pod zaštitom UNESCO-a, koje je osmislila upravo Deana Karađole Radovčić, a to je drugo putovanje u Italiju s tom temom.

Mogli bismo tako to što Deana radi za zajednicu i promociju povijesne i kulturne baštine unedogled nabrajati.

Na kraju našeg razgovora i sama je bila iznenađena svime što je spomenula.

Uz sve te aktivnosti u kojima je volonterka napreduje i u svojoj struci. Sada je profesor savjetnik, a pozvana je da održi predavanje o Šibeniku na državnom stručnom skupu profesora latinskog jezika u Zagrebu.

“Kad sam doznala da sam predložena za “Šibensku grandecu” činilo mi se to pretjeranim. Nisam bila svjesna da možda to i zaslužujem jer dosta je toga što sam napravila iz ljubavi prema Šibeniku.

Ova kandidatura za mene je velika čast pa sam je zao rado prihvatila”, kazala nam je na kraju.

U narednim tjednima bit će predstavljeno još sedam kandidatkinja koje je odabralo posebno Povjerenstvo, a nova „Šibenska grandeca” bit će proglašena u drugom tjednu ožujka, nakon Međunarodnog dana žena.

27. travanj 2024 18:30