StoryEditorOCM
Zanimljivostisve je besplatno

Donosimo detaljan program festivala koji će za vikend biti održan na šibenskoj Maloj loži

Piše Šibenski.hr
15. svibnja 2024. - 10:17

U petak i subotu svi putevi vode na Malu ložu, gdje će se održati treći H2LO festival kojim se obilježava dan kada je Šibenik dobio pitku vodu iz česme Rodićevac - jedine preostale funkcionalne česme od tadašnjih šest.

Program započinje u petak, 17. svibnja u 10:30 sati s nekoliko radionica za djecu: „Putevi vode kroz Šibenik“ – radionica za predškolce koju će voditi Karmen Bezbradica, članica UTV Mihovil Šibenik. Radionica „Tinker Aqua Labs“ potaknut će dječju urođenu znatiželju i nadahnuti ih da propitkuju svijet oko sebe. Na radionici „Kamishibai“, učiteljica Anite Matić i Andree Bumber, članica udruge Edukacijski inkubator, djeca će imati priliku razvijati maštu, kreativnost, likovnu i govornu izražajnost te komunikacijske i jezične vještine. Do izražaja će doći i svi oni koji uživaju u slikanju na radionici Lane Martinović Čala - „Grad i voda.“ Učenici 2. a razreda OŠ Jurja Šižgorića predstavit će nekoliko tekstova o važnosti vode te šibenskim česmama i njihovoj ulozi.

U 18 sati na rasporedu je tematski razgled „Ante vitez Šupuk, nasljeđe vizionara“, kojeg vode članice UTV Mihovil Šibenik, a kreće sa Male lože. Razgled započinje pričom o Anti kao skromnom obiteljskom čovjeku kojem je boljitak ljudi i grada uvijek bio na prvom mjestu, a titulu viteza dobiva upravo zbog svojih zasluga. Ove godine obilježavamo i 120. obljetnicu njegove smrti. Razgledu se možete priključiti bez prethodne prijave.

U 20 sati slijedi tematski kviz znanja „Šibenik i voda kroz povijest“, koju će voditi Kviz udruga Šibenik. Prva tri mjesta s najboljim rezultatom dobit će nagrade sponzora. Na kvizu mogu sudjelovati svi zainteresirani, bez prethodne prijave.

U petak u 21 sat na Maloj loži vas očekuje nastup poznatog šibenskog DJ-a Bake Juniora.

U subotu, 18. svibnja, u 10:30 sati vas na Maloj loži očekuje radionica za djecu “Kap za slap” koju će izvesti ekipa iz JU NP Krka. Nakon kratkog uvodnog predavanja o važnosti vode kao i

njenom racionalnom korištenju, djeca će se natjecati u izradi filtera za vodu. Ova je radionica predviđena za djecu od 6 do 10 godina, uz obveznu prijavu putem linka: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSe9L6LIW4s5-SUAdjD1TOHWL90Z8qgpRVT2XRnkMbzc2gpBtw/viewform?usp=sf_link

Na Maloj loži će se u istom terminu odvijati i dvije radionice za odrasle. Na radionici filcanja kapljica vode za odrasle – „Kišne kapljice“, koju će voditi Mirjana Bračić, vlasnica Wool Laba Mirjana, upoznat ćete tehniku filcanja ovčje vune te izrađivati kišne kapljice. Prijava na radionicu je obvezna putem linka: https://forms.gle/Vrdh2kLE3pGNXJ519

Lana Martinović Čala će održati slikarsku radionicu za odrasle „Grad i voda“ u kojoj će polaznici tehnikom akrila i suhog pastela na papiru slikati česmu Rodićevac, ili elemente vode koji ih nadahnjuju. Broj polaznika je ograničen, a prijaviti se možete putem linka: https://forms.gle/GR2Kg8w3PbUXs5xs8

KreARTive svakako neće nedostajati, jer će Petar Grubić – Grubić Design, izraditi umjetničku instalaciju od otpada! Pridružit će mu se i Sanela Imbrišić iz Concept Storea Lanterna.

U 19:30 sati možete poslušati zanimljivo predavanje „Alternativni sustavi upravljanja vodom u gradu“ etnologinje, kulturne antropologinje i arheologinje Kristine Dobra te krajobraznog arhitekta Mate Rupića, koji će navesti primjere vezane uz permakulturu, kulturne krajolike, urbanizam i sustave upravljanja vodom u kontekstu grada Šibenika.

U 21 sat je na rasporedu oncert ToMe – Tomislava Marića, svestranog glazbenika i radijskog voditelja kojeg zadnjih nekoliko tjedana pratimo u zabavnom showu „Tvoje lice zvuče poznato“, gdje je svojim sjajnim izvedbama oduševio i žiri i publiku, a nedavno je odnio i pobjedu na Zagrebačkom festivalu pjesmom "Voljet ćeš opet."

Na njegovom prvom albumu se nalaze brojne pjesme koje su plod uspješnih suradnji. Pjesma "Pero na dlanu" donosi mu suradnju s Matijom Cvekom koji je uz njega autor teksta, a veliku popularnost je stekao singlom "193" kojeg je izdao 2023. Njegov sljedeći jednako uspješan singl “Prevari me osjećaj” je bio u vrhu najtraženijih pjesama tražilice Shazam i jedna je od najslušanijih pjesama 2023. godine.

Sav sadržaj u sklopu H2LO festivala je besplatan za sve sudionike.

01. lipanj 2024 02:25