StoryEditorOCM
Zanimljivostidetalji iz života

Bio je prvi liječnik iz Vodica, a u Šibeniku je ostavio neizbrisiv trag. Evo priče o Martinu Čičin-Šainu

Piše Šibenski.hr
19. studenog 2023. - 14:02

U najnovijem izdanju glasila Hrvatske liječničke komore objavljen je detaljan članak o dr. Martinu Čičin-Šainu, prvom liječniku iz Vodica. Dr. Čičin-Šain, rođen 30. kolovoza 1898. godine u Vodicama, bio je pionir u liječničkoj profesiji u tom području.

Nakon završetka školovanja u gimnazijama u Zagrebu, Susku i Senju, te nakon I. svjetskog rata, Čičin-Šain upisuje studij medicine u Zagrebu, a diplomirao je u Beču 1924. godine. Karijeru je započeo kao općinski liječnik u Šibeniku, Stankovcima i Tisnom, a tijekom II. svjetskog rata pružao je medicinsku pomoć partizanima u Dalmaciji.

Nakon rata, nastavio je rad u Zagrebu, gdje je bio zaposlen u Poliklinici za V i VI rajon grada Zagreba, te u Zavodu za socijalno osiguranje NR Hrvatske. Umirovljen je 1965. godine, a preminuo je 15. ožujka 1967. godine.

Dr. Čičin-Šain bio je oženjen s Lipom (Ljeposavom) Grubišić i imao je dvoje djece. Poznat je bio po svojoj humanosti i spremnosti da pomogne pacijentima, kako medicinski, tako i financijski.

Osim medicine, bio je strastveni ribolovac i filatelist. Osnovao je prvi nogometni klub u Šibeniku u bio mu je predsjednik osam godina, a onda su ga izabrali počasnim predsjednikom, piše InfoVodice.

26. travanj 2024 17:24