StoryEditorOCM
ZanimljivostiLaka i prirodna metoda

Ako imate imate uznemirujućih problema sa spavanjem, isprobajte jedan sok! Evo kako djeluje blagotvorna tvar u njemu

Piše MOZAIK SD
31. kolovoza 2024. - 07:30

Zaspati je svakodnevni izazov za mnoge ljude. Bilo da su uzrokovani stresom, nepravilnim navikama ili drugim čimbenicima, problemi sa spavanjem često utječu na kvalitetu života i opće zdravlje.

Uz tradicionalna rješenja poput valerijane, još jedan prirodni lijek pokazao se obećavajućim: prirodni sok od višnje.

Sok od višnje, naravno onaj iz kućne radinosti, od organske višnje, sadrži melatonin, hormon koji podržava prirodni ciklus spavanja i budnosti.

image
/Shutterstock

Studije su pokazale da redovita konzumacija soka od višnje ne samo da vam može pomoći da zaspite, već može poboljšati i ukupnu kvalitetu sna i produžiti njegovo trajanje.

Melatonin i triptofan

Osim melatonina, trpki sok od višnje sadrži i triptofan. Te su tvari važne za proizvodnju serotonina i regulaciju ciklusa spavanja.

To potvrđuje i nutricionistica Beth Czerwony u članku američke klinike Cleveland: "Budući da višnje sadrže razne enzime, one zapravo duže zadržavaju triptofan u tijelu."

image
/Shutterstock

Ne samo višnje, još neke voćke i namirnice sadrže melatonin. Na primjer, pistacije, goji bobice, zobene pahuljice i gljive također sadrže melatonin.

Iako se hormon spavanja nalazi i u ovim namirnicama, količine su toliko male da sadržaj melatonina nema utjecaja na san, prema studiji iz 2020. godine.

Prema tome: dajte se u potragu za domaćim sokom od višnje.

image
Shutterstock
17. rujan 2024 11:31