StoryEditorOCM
Zanimljivosti‘halo, inspektore‘

Ajme gadljivosti! Pronađeni crvi u omiljenoj grickalici, nije prvi put, u Hrvatskoj se prodaju u više trgovačkih lanaca

Piše VIJESTI SD
16. siječnja 2024. - 21:44

Kako su objavili na Facebook stranici “Halo, inspektore” koju je pokrenuo Europski centar izvrsnosti potrošača, u ponedjeljak su crvi pronađeni u originalnim pakiranjima pistacija koje distribuira Interspar (kupljeno u Slavonskom Brodu), a na hrvatsko tržište stavlja Intersnack (bivši Franck) iz Hercegovca.

Evo što stoji u njihovoj objavi.

- POSLIJE "KONZUMA", "PLODINA" SADA SU CRVI I U PISTACIJU U "INTERSPARU" !?

U rujnu prošle godine u Intersparu u Kaštel Sućurcu i zagrebačkom Konzumu su se prodavali indijski oraščići i pistacije u kojima su se pronalazili crvi i razni insekti.

Prije tjedan dana u našičkim Plodinama su se u prepakiranim pistacijama našli - crvi. To se jučer dogodilo i s originalnim pakiranjima pistacijama koje distribuira Interspar (kupljeno u Slavonskom Brodu), a na hrvatsko tržište stavlja Intersnack (bivši Franck) iz Hercegovca.

Indijske oraščiće iz Konzuma kao i pistacije iz Plodina na hrvatsko tržište stavlja Marijan voće iz Dugog Sela.

O svemu je informiran i DIRH koji je odgovorio vrlo jasno:

"Prisutnost crva u hrani može biti uzrokovano ne higijenskim uvjetima rukovanja s hranom te neprikladnim uvjetima skladištenja sirovine odnosno gotovog proizvoda. Također postoji mogućnost da je već sirovina inicijalno bila kontaminirana bez vidljivih znakova kontaminiranosti koje su tijekom vremena čuvanja dovele do pojave prisutnosti crva i kvarenja hrane," odgovorio nam je Glavni inspektorat i dodao:

"U skladu s odredbama Priloga II. Uredba (EZ) br. 852/2004 Europskog parlamenta i Vijeća od 29. travnja 2004. o higijeni hrane, subjekti u poslovanju s hranom ne smiju zaprimiti sirovinu koja je zaražena parazitima ili stranim tvarima, te moraju osigurati da sirovine i hrana budu uskladišteni u odgovarajućim uvjetima koji sprečavaju štetne promjene koje ih štite od kontaminacije.

Također, u svim fazama proizvodnje, prerade i distribucije hrana mora biti zaštićena od svake kontaminacije koja bi je mogla učiniti neprikladnom za prehranu ljudi. Isto tako moraju se provoditi odgovarajući postupci za suzbijanje štetnika", zaključio je Državni inspektorat.

Svi se mi pitamo isto i slično: što se to događa s omiljenim "grickalicama" u kojima sve češće potrošači zatiču crve i razne insekte kojima tamo nije mjesto?- napisali su.

26. travanj 2024 14:15