StoryEditorOCM
Lifestylemjere zaštite

Zaštitne maske smo nabavili, no znamo li rukovati s njima? Evo što kažu stručnjaci: kada i kako nositi masku te kako je pravilno skinuti i odložiti

Piše PSD
18. travnja 2020. - 21:58

Strah od zaraze i mjere prevencije širenja koronavirusa potaknule su nas posljednjih mjeseci na disciplinirano ponašanje i gotovo novi stil života. Osim izolacije, temeljite higijene ruku i socijalnog distanciranja, preko noći smo se naviknuli na život pod maskama i rad s rukavicama - i to, nimalo dvosmisleno.

Svakodnevna obraćanja stožera i upute, koje mnogi revno poštuju, posljednjih dana donose nadu da ćemo se iz priče 'pandemija koronavirus' moguće ubrzo izvući, no dok sve nije gotovo, treba ostati pribran i zaštiti se u svim potrebnim situacijama. Zaštitne maske tako se neizostavan alat u obavljanju brojnih radnji posljednjih mjeseci iz više razloga, no mnoga su i pitanja koja se vezuju uz njihovo korištenje - kada i kako ih koristiti te kako ih pravilno skinuti i odložiti? 

Kada je nositi?

Preporuke javnih zdravstvenih organizacija već mjesecima upozoravaju da zaštitne maske (s FFP3 i P100 certifikatom) pružaju adekvatnu zaštitu od virusa, no činjenica je da ih ne trebamo baš svi nositi niti u svim situacijama. 

Zaštitne maske bi svakako trebale nositi osobe koje žive ili skrbe o osobi koja je zaražena virusom SARS-CoV-2, kako bi zaštitili sebe te kako ne bi prenijeli virus na neku drugu osobu. No, u slučaju da ste vi i vaši ukućani zdravi, kod kuće ili u automobilu, ne trebate nositi zaštitnu masku.

Ipak, kada posjećujete neko mjesto na kojem se nalazi veliki broj ljudi, poput trgovine ili ljekarne, svakako se zaštite maskom, ali ne zaboravite da maska bolje djeluje kada se držite propisane mjere o socijalnom distanciranju.

Kako je nositi?

Nositi masku samu po sebi nije dovoljna zaštita, ako se prilikom njenog stavljanja na lice ne podržavate i nekim osnovnim smjernica. Bilo da ste masku kupili u ljekarni ili ste je sami sašili, iznimno je važno staviti je na ispravan način kako biste bili sigurni da ste adekvatno zaštićeni.

Svjetska zdravstvena organizacija WHO navodi ove korake prilikom pravilnog stavljanja zaštitne maske:

- obavezno temeljito operite ruke toplom vodom i sapunom prije rukovanja s maskom

- utvrdite koja strana maske ide na lice, a koje prema vani

- pokrijte usta i nos maskom pazeći da ne postoje praznine između vašeg lica i maske

- izbjegavajte namještanje maske i dodirivanje lica, posebice ako niste sigurni da su vam ruke čiste

Kako je skinuti?

Čim maska postane vidno zaprljana ili vlažna, uklonite je sa svoga lica. Neko preporučeno vrijeme nošenja maske unutar kojeg nas ona štiti procjenjuje se na tri sata. 

Ako ste koristili masku za jednokratnu upotrebu, nakon korištenja svakako je bacite u smeće, a ako ste koristili pamučnu, operite je s deterdžentom na visokoj temperaturi. 

Prilikom skidanja maske s lica, svakako pazite da si ne dodirujete rukama oči, usta i nos te obavezno operite ruke odmah nakon što ste skinuli masku.

26. travanj 2024 16:32