Uzbuđenje maslinara je na vrhuncu: naveliko je počela berba maslina, a u uljarama su se već dobro zagrijali strojevi. Na žalost, pogoni ih nikad skuplja struja, ali i radna snaga, pa je ove sezone značajno poskupjela i prerada maslina. Već sada vlasnici uljara strahuju koliki će im račun HEP ispostaviti za struju u listopadu i hoće li biti u minusu kad sve račune poplaćuju.
Srećom po dalmatinske maslinare, cijena prerade maslina i dalje je u Dalmaciji značajno niža nego u istarskim uljarama, gdje se za kilogram prerađenih maslina mora izdvojiti i dvije i pol kune! No, kako kažu ovdašnji maslinari, oni su i po pitanju prodaje ulja posebna država u državi, s obzirom da svoje ulje cijene i prodaju i duplo skuplje nego što dođe litra dalmatinskog maslinova ulja.
Nazvali smo više uljara u Splitsko-dalmatinskoj i Šibensko-kninskoj županiji i saznali da su svi redom digli cijene prerade po 30-ak lipa. Najjeftinija cijena obrade je i dalje u uljarama Bilaja, ali ni tamo više nije po kunu, kao što je to godinama bilo, zapravo otkad se njihova prva uljara otvorila. Bilo je to prije 19 godina, u Najevima kod Marine, ali je Ivica Ive Miljak, vlasnik Bilaje, u međuvremenu otvorio još jednu uljaru, također u općini Marina.
- Dolaze nam maslinare od Zadra do Makarske i svih ovih godina sam se trudio da im izađem u susret s povoljnom cijenom prerade, ali jednostavno više nije bilo moguće plaćati sve te troškove struje, goriva, vode i radne snage, a mi zapošljavamo 40 radnika u našim uljarama, s tako niskom cijenom prerade. Bili smo prisiljeni dignuti na kunu i trideset - govori nam Miljak, ističući kako nude i besplatnu uslugu prijevoza većih količina maslina, te savjetuje maslinarima da ne kasne s rezervacijom termina.
- Najveći dio otkupa obavljat ćemo iza Svih svetih, a zlatno je pravilo da maslina mora biti istoga dana ubrana i prerađena. Bogu hvala, ove je godine kvaliteta plodova vrhunska - govori Miljak, vlasnik uljara Bilaja, čiji se strojevi ovih dana ne gase prije ponoći, a dnevno obrade i 200 tona!
Posla ne manjka ni u prvoj privatnoj uljari u Dalmaciji, a radi se o Uljari Vukšić u Solinu. Oni su vrata otvorili 8. listopada i narednih mjesec dana neće biti odmora. Gospođa Cvita Vukšić koja marljivo bilježi raspored prerade i strpljivo dogovara sve detalje s maslinarima, među kojima su većina stalni klijenti, nam otkriva da je u njih već sada poprilična gužva i da su masline kvalitetne.
- Ranije je i berba počela, a šteta je da je velika suša napravila svoje. Oni koji nisu zalijevali imaju baš male plodove, ali većina je ljudi ipak zadovoljna - govori Cvita Vukšić, napominjući kako su i oni ove godine morali podignuti cijenu prerade s lanjskih 1, 20 na 1, 50 kunu, a još nisu formirali otkupnu cijenu ulja.
I Marin Simunić, mladi uljar i sin vlasnika Uljare Simunić u Podstrani, tvrdi da su masline ove sezone jako zdrave, nije bilo mušice, ali da je zbog suše urod manji.
- Ali zato su randmani prilično visoki, pogotovo kod oblice i lastovke Sve to ovisi o puno faktora, a imali smo rekordera iz Jesenica kojemu je plaćalo 3,70 kila maslina za litra ulja! Čovjek je bio presretan - govori nam Marin. U ovoj uljari obrada također košta kunu i pol po kilogramu maslina, a prijevoz je besplatan za veće količine.
Kaštelanski maslinari tradicionalno svoje masline prerađuju u Uljari Novak u Kaštel Lukšiću. Vlasnik Ivan Novak kaže da je poskupjelo sve živo, pa su i oni digli cijenu preradu, ali ovisno o količini koju dovezete na preradu cijena varira od 1,40 do 1,60 kuna po kilogramju maslinu. I on govori da su randmani visoki i da su oblice ove sezone nekako najzahvalnije.
- Startali smo s obradom prije desetak dana i samo se nadam da će maslinari višak ulja prodati po povoljnoj cijeni. I njima i nama prerađivačima je sve poskupjelo, a najviše mi smeta kad u trgovinama vidim da se tobože ekstra djevičansko ulje prodaje po 30 kuna! Nema šanse da ono toliko vrijede, jer troškovi proizvodnje i prerade maslina su jako visoki. Treba se puno bolje kontrolirati što se sve uvozi i stavlja na tržište - ističe Novak.
Tomislav Duvnjak, uspješni uljar iz Vodica i, svi se slažu, najzaslužnija osoba što se na prestižnoj maslinarskoj manifestaciji u New Yorku (New York Internacional Olive Oil Competicion) dokazalo je Dalmacija jedna od najboljih maslinarskih regija na svijetu, otkriva da ni ove sezone u uljari Sveti Ivan ne odustaju od kvalitete.
- Plodova ima, bit će puno više ulja na našem području nego što ga je bilo lani. Cijena prerade je u nas kuna i šezdeset, a ono na čemu inzistiramo jest da nam ljudi donose čiste i netom ubrane masline. Masline iz mora ne uzimamo. Nekim ljudima je takvo ulje draže, jer su se naviknuli na te okuse, ali to su ostaci prošlosti kad je postojala samo jedna uljara na cijelom području, pa se moralo čekati. A nama je zaista primarna kvaliteta. Dokazali smo to i u New Yorku - otkriva nam Tomislav.
Na koncu, najvažnije pitanje: koliko će u svijetlu svih ovih poskupljenja oni koji nemaju svojih maslina, a žele kupiti kvalitetno domaće maslinove ulja, morati izdvojiti za litru?
- Ne bi ga bratu prodao ispod sto kuna! Kad samo izračunam koliko mi je novca otišlo na gorivo, repromaterijal, preradu, vodu, pa sad plati marendu beračima... A tek sati i sati rada, berba, kosidba, rezidba, paljenje. Tko to nije radio, ne može ni slutiti koji se trud krije iza te litre ulja. Litra sojinoga ulja je u zadnje dvije godine krešila duplo, a bila bi i skuplja da Vlada nije ograničila cijenu, pa ne možemo ni mi više naše davati u bescijenje - komentirao nam je vlasnik malog maslinika u Rogoznici, pa dodao uz smijeh.
- Sreća, neću ga imat puno ove godine, pa se neću morat ni mislit oko prodaje!
Ova njegova cijena je, govore nam, zaista minimalna, jer se predviđa da bi litra ekstra kvalitetnog maslinova ulja mogla bez problema u Dalmaciji ići i za 120 kuna, a u Istri i duplo skuplje. Naravno, ono brendirano koštat će i više, no nekako ne sumnjamo da će dobra roba uvijek naći svoga kupca. Ako ne Hrvata, a onda sigurno kojeg turista bonkulovića.