StoryEditorOCM
Lifestylenova studija

Popuštanje mjera donosi opasnost od razbuktavanja zaraze: ponovno zatvaranje u kuće mogli bismo izbjeći prema receptu iz Hong Konga

Piše Tea Sumić Miletić
20. travnja 2020. - 11:36

Od danas opet možemo putovati unutar županija, no svi jedva čekamo ukidanje preostalih zabrana.  No, s iščekivanjem povratka normalnog života javlja se i bojazan što će se dogoditi ako nakon popuštanja mjera uslijedi novi val zaraze, kao što se dogodilo u Kini. Hoćemo li se ponovno morati pozatvarati kuće? A lito ide, mala.

Ako je suditi po primjeru Hong Konga, taj bi se scenarij mogao izbjeći. Prema upravo objavljenoj studiji u medicinskom časopisu Lancet, tamo su epidemiju Covida-19 stavili pod kontrolu i bez uvođenja izolacije. Umjesto zatvaranju, okrenuli su se drugim, manje drastičnim mjerama, i to učinkovito, jer im je RO, prosječni broj osoba na koju zaraženi koronavirusom prenosi zarazu, ostalo na stabilnoj jedinici, što znači da je širenje virusa pod kontrolom. Do 31. ožujka Hong Kong je imao 715 potveđenih slučajeva Covida-19, uz 94 asimptomatična, i samo 4 smrti. Inače, u Hong Kongu živi 7,5 milijuna ljudi.

Te manje drastične mjere uključivale su intenzivan nadzor i potragu za izvorima infekcije, pa su se pomno pratili svi ulasci u zemlju, a putnicima iz Kine i zemalja u kojima je već izbila zaraza određivala se 14-dnevna karantena. Obavljana su masovna testiranja, oko tisuću ljudi dnevno. Svi zaraženi i sve osobe s kojima su imali kontakt dva dana prije pojave simptoma smještani su u karantene uređene u turističkim kampovima i novogradnjama prenamijenjenima baš za tu svrhu. Uvedeno je fleksibilno radno vrijeme, kako bi se što više smanjio društveni kontakt, a iz istog su razloga zatvorene škole i otkazani svi masovni događaji. Ali sve ostalo je ostalo manje-više normalno. Osim što su gotovo svi nosili maske, no stanovnicima Hong Konga nakon iskustva sa SARS-om i svinjskom gripom to i nije neka novost.

Znanstvenici koji su proveli studiju čiji su rezultati objavljeni u Lancetu smatraju da bi se na isti način moglo postupiti i drugdje u svijetu, pod uvjetom da se mogu osigurati potrebna sredstva. 'Vlade bi trebale učiti na primjeru Hong Konga. Ovakva primjena mjera za suzbijanje zaraze za građane je manje stresna, a provode li se dosljedno i uz dobru suradnju stanovništva, mogu uspješno suzbiti širenje zaraze', zaključuju znanstvenici.

Dobra suradnja stanovništva pri tome je itekako bitna, a koliko su zapravo surađivali građani Hong Konga pokazalo je posebno ispitivanje. Utvrđeno je kako 85 posto ispitanih izbjegavalo mjesta na kojima se okuplja veći broj ljudi, a čak 99 posto ih je nosilo maske prilikom svakog izlaska iz kuće.

Povremeni rast prosječnog broja osoba na koje jedan oboljeli prenosi zarazu iznad 1 objašnjava se uvezenim virusom, zbog čega se naglašava važnost motrenja svih ulazaka. Činjenica da je unatoč tim povremenim skokovima broja zaraženih situacija ipak ostala pod kontrolom objašnjava se predanim testiranjem i praćenjem zaraženih, kao i pravovremenim pooštravanjem mjera. 

24. travanj 2024 07:19