StoryEditorOCM
Lifestyleopsežno istraživanje

Možemo zaraziti životinje koronom, ali ne i obratno. Infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom događaju se i u Hrvatskoj

Piše Javorka Luetić/SD
6. veljače 2021. - 13:05

U Bosni i Hercegovini registriran je prvi slučaj prijenosa zaraze koronavirusom s čovjeka na životinju, potvrdili su u srijedu stručnjaci s Veterinarskog fakulteta u Sarajevu na kojem je to i otkriveno. Voditelj laboratorija Teufik Goletić kazao je novinarima kako je potvrđen slučaj infekcije koronavirusom kod psa na kojeg je zarazu prenio njegov vlasnik.

"Ovdje se radi o tzv. zooantroponozi, odnosno prijenosu s čovjeka na životinju. Obrnuti prijenos još nije dokazan niti postoji indikacija da je takvo što moguće", kazao je Goletić.

Slični slučajevi ranije su potvrđeni u još nekim europskim državama. Goletić je istaknuo kako su slučajevi prijenosa virusa SARS-CoV-2 s čovjeka na životinju ipak rijetki te da se taj virus primarno širi s čovjeka na čovjeka. Pas kod kojeg je u BiH potvrđena zaraza koronavirusom nije imao nikakve posebne simptome bolesti.

Kakva je situacija u Hrvatskoj i što do sada znamo o ovom prijenosu otkrio nam je prof. dr. sc. Ljubo Barbić voditelj Virološkog laboratorija Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

– Od veljače 2020. provodimo istraživanje uloge kućnih ljubimaca u prijenosu ove bolesti kao i mogućnosti njihove infekcije i oboljenja. Tako smo već u travnju potvrdili prvu infekciju životinje u RH dokazavši prisutnost protutijela. Radilo se o mački koja je boravila u kućanstvu s oboljelim vlasnikom, koji je najvjerojatnije i bio izvor infekcije. U prvom valu pretraženo je 1000 pasa i mačaka i dokazana je infekcija u 11 životinja. Rezultati su već tada potvrdili mogućnost infekcije kućnih ljubimaca, ali i njihovu zanemarivu ulogu u širenju bolesti na ljude – ističe prof. Barbić.

U suradnji s Upravom za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede ovo istraživanje, na kojem radim zajedno s kolegom doc. dr. sc. Vladimirom Stevanovićem, nastavljeno je i tijekom drugog vala pandemije te je dodatno pretraženo 957 pasa i mačaka s područja RH, a infekcija je preko protutijela potvrđena u 77 životinja.

Ljubimci bez kliničkih znakova

Značajan porast bio je i očekivan s obzirom na razmjere pandemije u drugom valu te se potvrdilo da broj pozitivnih životinja raste približno istom dinamikom kao i broj oboljelih ljudi. Osim potvrda infekcija protutijelima, tijekom drugog vala dokazana je i prisutnost virusa u nekoliko zaraženih životinja. Sve životinje s virusom bile su iz kućanstava s COVID-19 pozitivnim vlasnicima, a količina virusa je bila vrlo mala tako da se potvrdio zaključak da kućni ljubimci ne predstavljaju izvor infekcije za ljude.

Koji su simptomi uočeni kod zaraženih životinja?

– Životinje nisu imale nikakve kliničke znakove što je u suglasju s rezultatima istraživanja u drugim državama. Međutim, kako su mnoge činjenice vezane uz infekciju SARS-CoV-2 virusom još uvijek nepoznate, na Veterinarskom fakultetu započeli smo i istraživanje utjecaja boravka u kućanstvima s COVID-19 pozitivnim ljudima na zdravlje životinja. Cilj je da ustanovimo postoje li ipak u njih neki manje vidljivi zdravstveni poremećaji nakon infekcije SARS-CoV-2 virusom.

Koliko je vaš uzorak relevantan i što možete preporučiti vlasnicima kućnih ljubimaca kao preventivu?

– Naše istraživanje kojim je obuhvaćeno gotovo 2000 životinja je među najopsežnijima u svijetu. Možemo tvrditi da su infekcije kućnih ljubimaca SARS-CoV-2 virusom nedvojbeno moguće i događaju se i na području RH. Međutim, inficirani kućni ljubimci prema svim dosadašnjim spoznajama ne predstavljaju opasnost za širenje bolesti na ljude i nema razloga za dodatnu zabrinutost.

Bez obzira na nove spoznaje, koje se često prenose bez dodatnih objašnjenja, nema razloga da vlasnici mijenjaju svoje ponašanje prema ljubimcima nego nam suživot s njima treba biti izvor svakodnevne radosti. Prijenos s čovjeka na čovjeka je i dalje temeljni način širenja. Najbolji način zaštite kućnih ljubimaca je odgovorno ponašanje vlasnika i provođenje protuepidemijskih mjera jer izvor infekcije smo mi njima, a ne oni nama – poručuje prof. Barbić.

23. travanj 2024 20:29