StoryEditorOCM
LifestyleSPASONOSNO RJEŠENJE

Kupili ste puretinu, pojeli je i onda čuli u medijima da je zaražena salmonelom? Evo kako će vam mobitel otkriti što u dućanu ne smijete kupiti

Piše Linda Perić
18. svibnja 2020. - 16:54

Kupili ste pakiranje purećeg mljevenog mesa, napravili pljeskavice za ručak, pojeli ih i poslije u medijima pročitali da je meso zaraženo salmonelom, te da je proizvod inspekcija u međuvremenu povukla s tržišta?

Preostaje vam samo nadati se da ste ispravnom termičkom obradom “ubili” bakteriju i da se niste otrovali.

Ovakve nepoželjne situacije potrošači ubuduće mogu izbjeći instaliranjem besplatne mobilne aplikacije HRana, koju je izradila Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) u suradnji s Ministarstvom poljoprivrede.

Ono je i održava u sklopu redovnih aktivnosti Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane. Preuzimanjem spomenute aplikacije (za android uređaje na Google play, a za Apple uređaje na App Storeu, op.a.) korisnici će imati mogućnost u realnom vremenu primati sva upozorenja o hrani, dakle, čim određeni proizvod opasan za zdravlje bude povučen s tržišta, njima će na mobitel stići tzv. push obavijest.

Takva obavijest će sadržavati prikaz upozorenja o hrani i dodatne informacije o nesukladnom proizvodu (naziv proizvoda i sliku, rok trajanja, vrstu rizika za zdravlje, izvršenu radnju nadležnih institucija, status distribucije i slično) te podatke o subjektu u poslovanju hranom koji je taj proizvod stavio na tržište.

Olovo u ribi, aflatoksini

Aplikacija nudi i edukativne informacije za potrošače, primjerice što znači povećana količina olova u ribi i kako to utječe na zdravlje ljudi, što su aflatoksini, koje su količine aditiva i aroma dopuštene u prehrambenim proizvodima i slično.

Zanimljivo je da se unutar svake obavijesti na dnu nalazi tablica u kojoj je podcrtano salmonella ili listeria. Kad korisnik aplikacije klikne, otvara mu se prozorčić s informacijama o spomenutoj bakteriji, o tomu što treba učiniti ako je pojeo proizvod u kojem je ona pronađena i slično.

U Ministarstvu poljoprivrede pitali smo kakva se hrana općenito smatra štetnom za zdravlje ljudi:

- To je, dakle, sva ona hrana koja ne udovoljava mikrobiološkim kriterijima sigurnosti (bakterije, virusi, paraziti), potom ona koja sadržava kontaminante (svaka tvar koja u hranu nije dodana namjerno, primjerice teški metali, melamin ili akrilamid), hrana s aditivima i aromama koje prelaze dopuštene količine ili, pak, pesticidima u količini koja predstavlja rizik za zdravlje ljudi.

Migracija nikla u loncima

Osim toga, tu je i hrana u kojoj su pronađene tvari koje mogu izazvati alergijsku reakciju kod ljudi, a nisu navedene na proizvodu, ona kojoj je istekao rok trajanja, te neispravno deklarirana hrana koja također može imati štetan utjecaj na ljudsko zdravlje.

Dosad su se, podsjetimo, obavijesti o povučenim proizvodima mogle pronaći na web stranicama Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a među njima su često plasirane i informacije o opozivu određenog posuđa s tržišta u kojem su bili pronađeni štetni materijali.

Posljednja obavijest odnosila se na crne emajlirane lonce serije Black Tiger, uvezene iz Kine, te distribuirane u Muller trgovinama. Ovaj je proizvod, primjera radi, povučen zbog migracije nikla, toksičnog metala kojeg se često može naći i u jeftinoj bižuteriji.

Posljednji povučeni proizvodi:

Dopunska krmna smjesa za tov junadi SUPER JUNAD (12. svibnja)

Razlog povlačenja: u proizvodu pronađena bakterije iz roda Salmonella spp.
Proizvođač: FANON d.o.o., Vladimira Nazora 126, Petrijanec
Stavlja na tržište: FANON d.o.o., Vladimira Nazora 126, Petrijanec

“VINDON” pureće mljeveno meso (30. travnja)

Razlog povlačenja: Proizvod nije u skladu s mikrobiološkim kriterijima za hranu, pronađena bakterije iz roda Salmonella spp.
Proizvođač je subjekt u poslovanju s hranom VINDON d.o.o., Slavonski Brod, a proizvod stavlja na tržište subjekt Prehrambena industrija Vindija d.d..

Češnjovka trajna, slavonska kobasica (17. travnja)

Razlog povlačenja: utvrđena bakterija iz roda Listeria monocytogenes.
Proizvođač je subjekt u poslovanju s hranom KOJUNDŽIĆ trgovački obrt, vl. Andrija Kojundžić. Proizvod je stavljen na tržište preko vlastitih mesnica proizvođača.

Aromatizirani zeleni gruzijski čaj s aromom metvice (31. ožujka)

Razlog povlačenja: utvrđeno prisustvo pesticida Antrakinona.
Uvoznik proizvoda je tvrtka Monolith Sud GmbH, Njemačka, a na tržište RH proizvod stavljaju tvrtke Cossack Consulting d.o.o i EMASOF d.o.o. iz Zagreba.

KOKO domaće pile (13. ožujka)

Razlog povlačenja: nedostatak identifikacijske oznake odobrenog objekta podrijetla proizvoda na deklaraciji.
Proizvod je podrijetlom iz Mađarske, distribuira ga INTER – DELTA d.o.o., Zagreb, a na tržište Republike Hrvatske stavlja LIDL HRVATSKA d.o.o.k.d., Velika Gorica.

SPAR Premium ajvar 330 g (13. ožujka)

Razlog povlačenja: mogući sadržaj komadića stakla u proizvodu.
Proizvođač: Altera food d.o.o., Ul. industriska 2, Gevgelija, Republika Sjeverna Makedonija
Stavlja na tržište: SPAR HRVATSKA d.o.o., Slavonska avenija 50, Zagreb

19. travanj 2024 04:11