Zdravlje počinje na stolu, a nisu naše bake ni za što kuhale kaol. Ova namirnica ima usitinu nevjerojatne 'pluseve' kada je u pitanju njena nutritivna vrijednost, ali praksa potvrđuje da ju sve rjeđe kuhamo. Zašto?
Oduvijek smo je viđali na pazarima, prisutna je u Dalmaciji od davnih dana pa se može reći i da se radi o svojevrsnoj 'domaćoj' vrsti povrća. U standardu 'cvjetača', nazivaju ga i 'kaol', 'kaul', 'kaula', varijacije su na temu, ali namirnica ostaje ista.
Dolazi iz roda kupusnjača i u sebi nosi brojne pogodnosti za naše zdravlje. Znamo da nam je voće i povrće najbolji saveznik kada je u pitanju suočavanje sa zimom koja nam predstoji. A ima i još razloga zašto biste trebali kaol ukomponirati u svoj 'predzimski' jelovnik. Siromašna kalorijama, a puna vitamina i minerala, ova biljka može se pripremati na razne načine.
Iako njen miris prilikom kuhanja nije baš svima ugodan, mnogi će i to 'prigristi', jer ako se spremi na pravi način, rezultat može biti itekako ukusan. A ne zaboravimo i na vitamine.
No, što je to točno tako zdravo u kaolu?
Sadrži vitamine A, C, K, U i B kompleks, minerale kalcij, fosfor, željezo, cink i magnezij. Zbog svojih je svojstava blagotvoran za zdravlje, a pomaže i u borbi protiv upala i raznih bolesti, naročito kardiovaskularnih. Poznata su i istraživanja koja su potvrdila spriječavanje razvoja tumorskih stanica kod ljudi.
Količina klorofila prisutna u ovoj biljci korisna je u proizvodnji hemoglobina pa se preporuča anemičarima. Važna napomena je pritom da se preporuča konzumirati sirov ili kuhan kratko, i to na pari. Ako ga 'raskuhate' izgubit će veliku količinu svojih nutrijenata.
Evo nekoliko načina na koji možete uključiti kaol u svoju prehranu:
1. Ubacite ga u 'smoothie'
Iako vam ova ideja možda i ne zvuči najbolje, u kombinaciji sa svježim voćem i nekim sladilom, npr. medom, nećete ni osjetiti okus ovoga povrća, a pridonijet će i kremastoj teksturi vašega napitka.
2. Napravite ga kao 'rižu'
Za zdravom i dijetalnom 'rižom' od kaola poludjeli su fitness uživljenici, a priprema je doista jednostavna. Samo nagratajte kaol i kratko ga skuhajte ili popržite te začinite, i imate ideju za obrok.
3. Ide i u pizzu
Također jedna od 'izmišljotina' onih koji broje svaku kaloriju, ali interesantna zamjena za one koji izbjegavaju tijesto. Skuhajte kaol i od njega napravite koricu za vašu pizzu na koju ćete naknadno (kada se ispeče) moći dodati ostale sastojke. Nemojte sve staviti odjednom kako ne biste dobili kašu.