StoryEditorOCM
Lifestylekoroni usprkos

Kako ćemo se kupati i sunčati na plažama ovoga ljeta? Pogledajte ideju koju predlaže talijanska tvrtka: ‘Ovo je čisto ludilo! Pa tko bi to želio?!‘

Piše PSD
21. travnja 2020. - 08:15

Otkad nas je zahvatila pandemija COVID-19, duga je lista svega onoga što je do jučer bilo nenormalno, a danas je postalo normalno. Pa se tako više nitko i ne čudi kad vidi fotografije iz nekih europskih metropola gdje restorani još rade, a gdje su gosti na intimnoj večeri međusobno za stolom odvojeni pleksiglasom. Tako bi moglo biti uskoro i kod nas kad mjere malo popuste.

Onaj isti visoko dignuti pleksiglas koji viđamo u ljekarnama i na tržnicama gdje nema kućica, uskoro bi se mogao preseliti i na terase kafića.

A talijanska tvrtka Nuova Neon sa sjedištem u Modeni, pak išla je i korak dalje. Oni su u susret turističkoj sezoni, izašli s prijedlogom kabina od pleksiglasa za plaže koji izgleda potpuno bizarno.

image
Nuova Neon Group

Kako pišu talijanski mediji masovno kupanje i sunčanje na dugim pješčanim plažama ove je godine vrlo riskantno zbog opasnosti od zaraze SARS-CoV-2 virusom, pa je talijanska tvrtka ponudila rješenje koje uključuje kabine od pleksiglasa.

Oni već otprije rade plastične zaslone za banke i ljekarne, a sad su odlučili ponudu proširiti na plaže. Inače su specijalizirani za izradu krovišta i prozora.

Prozirne kutije od pleksiglasa dizajnirane su tako da drže mjere socijalne distance i ograničavaju prostor za sunčanje. Paneli od pleksiglasa visoki su dva metra i široki 4,5 metra sa svake strane, a u improviziranu kabine mogu se smjestiti dvije ležaljke i suncobran. Ostaje i malo slobodnog prostora za kretanje. 

Tvrtka je već zaprimila i zahtjeve iz inozemstva, a objašnjavaju kako kabine nisu izrađene od jednostavnog pleksiglasa, već posebnog tipa koji može blokirati štetne UV zrake. Također su opremljene uređajima za dezinfekciju, a krov je otvoren, kako bi bilo dovoljno zraka i sunca.

Ipak, unatoč ambicioznom projektu povratne informacije od turističkih radnika nisu pozitivne, štoviše prevladava mišljenje kako takav koncept u Italiji nije izvediv pogotovo ne u Liguriji i njenim kamenitim, strmim i često teško pristupačnim plažama. 

"Ove su kabine prvotno zamišljene za korisnike u staračkim domovima i bolnicama. Ali sada s obzirom na situaciju i mislili smo da se one mogu dobro iskoristiti za zaštitu čak i dok se sunčamo - otkrio je voditelj odjela nabave Nuova Neon, Marco Giusti. 

Kompanija iz Modene svoj je koncept prezentirala na sastanku sa zakupcima plaža u Riminiju i drugim turističkim mjestima na rivijeri Romagnola, no oni nisu bili oduševljeni idejom.

'Taj pleksiglas izazvao bi više problema s dehidracijom nego što bi spriječio oboljenje od koronavirusa – izjavio je Mauro Vanni, predsjednik udruženja spasitelja u Riminiju, a prenosi Coriere di Bologna  

Još oštriji bio je Simone Battistoni, predsjednik regionalnog sindikata zakupaca plaža.

- Ovo je čisto ludilo. Ako netko želi ići u zatvor, prije će izvršiti pljačku nego doći na more i boraviti u jednoj od tih kutija. Tko bi se zaista htio sunčati u sauni od pleksiglasa?  – pita se.

Battistoni je dodao kako će, žele li održati sezonu na životu, ovoga ljeta morati jamčiti razmak između suncobrana i ležaljki, između stolova u restoranima te preurediti prostore i područja u hotelima. No, neće se opredijeliti za neku ponuđenu opciju bez promišljanja. 

- Dobro ćemo razmisliti kako ćemo to izvesti. Možda uz pomoć biljaka - zaključio je.

Pronalaženje pravog rješenja zagonetka je koju neće biti lako riješiti. Luca Paolillo, predsjednik udruge Bagning Riviera del Conero boji se da bi kabine od pleksiglasa na vjetrovitim plažama raznio prvi jači vjetar.

''Ići ćemo na more ovog ljeta. Radimo na tome da to bude moguće i u suradnji sa stručnjacima pripremamo propise za uređenje plaža i kupališta koje se zasnivaju na mjerama socijalnog distanciranja - poručila je Lorenza Bonaccorsi državna tajnica za turizam u talijanskom Ministarstvu kulture i turizma.

19. travanj 2024 16:40