StoryEditorOCM
Lifestylevodič za blagdansku kupnju

Cijena omiljene delicije bez koje je Badnjak nezamisliv skočila u nebo. Nećete puno bolje proći poželite li naći alternativu

Piše Ana Petrić
30. studenog 2023. - 12:57

Sutra je prvi dan prosinca, posljednjeg i po mnogima najljepšeg mjeseca u godini, a što znači da se opasno bližimo Badnjem danu, Božiću, Novoj godini, ali i svim delikatesama koje blagujemo u tom periodu. Jedna od njih je i sušeni bakalar bez kojeg je Badnjak nezamisliv, a koji se već može pronaći u katalozima i na policama naših trgovina.

Načina na koji ga možete pripremiti - bezbroj je, a raskoš okusa ove norveške ribe, doduše, jednostavno ili volite ili ne volite, no svakako je neizostavni dio blagdanskog stola većine hrvatskih kućanstava.

No, obzirom na cijenu koju je sušeni bakalar dostigao u trgovinama, neki bi mu ove godine ipak mogli potražiti alternativu. Ova omiljena blagdanska namirnica još je lani poskupila za dobrih 30 posto u odnosu na godinu prije kada joj se cijena kretala od prihvatljivih 26 do 34 eura, a čime se uklopila u rekordna poskupljenja hrane prošle godine.

Tako se lani cijena kilograma sušenog bakalara po hrvatskim trgovinama kretala od 32 preko 35 do 39 eura, odnosno, od 240 kuna, preko 260 pa do 300-tinjak tadašnjih kuna. Ove ga godine nećete naći za manje od 40 eura po kilogramu, što mu je trenutno prosječna akcijska cijena u većini trgovina, a puna mu cijena može doseći i 50 eura po kilogramu.

Cijena po komadu, naravno, ovisi o gramaži, stoga ćete 40-ak dekagrama bakalara platiti oko 17 eura, a nešto većeg, od, primjerice, 70 deka oko 29 eura. Ukoliko mu poželite naći alternativu, na šibenskoj smo peškariji jutros zatekli nešto skromniju ponudu, no, kilogram liganja koštat će vas 22 eura, a istu količinu škampa i kozica platit ćete 15 eura.

Kilogram orade ispast će vas 16 eura, a kilogram mola može se pronaći za 10 do 12 eura. Stoga, hoće li se ‘bakalar na bilo‘ i ove godine naći na vašem blagdanskom stolu bez obzira na cijenu ili ćete posegnuti za nešto jeftinijim ribljim jelovnikom? 

28. travanj 2024 08:15