StoryEditorOCM
OstaloVaterpolo

Solaris na korak do polufinala prvenstva Hrvatske i Europe: Šibenski VD 40 dobro djeluje

Piše Krešimir Gulin
25. lipnja 2020. - 11:11

Vaterpolisti Solarisa napravili su golemi korak prema polufinalu Prvenstva Hrvatske. Naime, 'sunčani' su u svom bazenu u Crnici svladali s 14:5 splitski Mornar u prvoj četvrtfinalnoj utakmici domaćeg prvenstva. Devet razlike u vaterpolu je golema prednost. Ili, trebalo bi se dogoditi pravo sportsko čudo da Splićani u subotnjem uzvratu na Poljudu pomrse račune Šibenčanima.

Uvjerljiva pobjeda Solarisa ima višestruki značaj, budući da plasman u polufinale play offa automatski znači i vađenje vize za igranje u Europi iduće sezone. Dakle, jako malo dijeli 'sunčane' da stave krunu na vrlo uspješnu sezonu, u kojoj je, među ostalim, izboreno i igranje u elitnom razredu Regionalne lige nagodinu.

Što se samog tijeka utakmice s Mornarom tiče, puno toga je bilo jasno nakon uvodnih pet minuta. Oni koji su malo zakasnili na utakmicu nemalo su se iznenadili budući da je tada na semaforu svijetlilo 5:0 za Solaris. Potom su Šibenčani upali u napadačku krizu, pa su gotovo deset minuta bili bez pogotka. Iskoristili su to gosti i stigli na minus dva (3:5). Ipak, s dva uzastopna gola 'sunčani' su prekinuli post. Do kraja je fizički i plivački spremniji Solaris samo povećavao prednost do konačnih plus devet.

Najefikasniji u redovima Šibenčana bio je Vlahović s pet golova, uz stopostotnu realizaciju. Trostruki strijelac bio je Pelicarić, a dvaput je mrežu Mornara tresao Štrkalj. Po jednom su se u listu strijelaca upisivali Malenica, Herceg, Koprčina i Toni Šparada. Po običaju, vrlo siguran na vratima Solarisa bio je Marin Šparada koji je upisao 12 obrana.

Dakle, više nego uspješan bio je debi u trenerskoj ulozi Jure Marelje, koji je na mjestu glavnog trenera zamijenio Joška Krekovića. No, Marelja nije opijen uspjehom, već čvrsto stoji na zemlji:

- Nigdje mi nismo ušli. Mogu reći da smo samo dobro odigrali prvo poluvrijeme. Nema tu formalnosti i ni u kom slučaju ne smijemo misliti da je uzvratna utakmica formalnost. Pipremat ćemo se za revanš kao da je 0:0 i otići u Split maksimalno koncentrirani- kazao nam je Marelja.

Međutim, teško se oteti dojmu kako šibenski 'VD 40' dobro djeluje. Da pojasnimo, Jure Marelja je duhovito sam sebe u razgovoru za portal HVS-a nazvao 'VD 40'- budući da je formalno u ulozi vršitelja dužnosti trenera, a ima 40 godina:

- Ma, ja sam u cijeloj ovoj priči bio samo povezujući faktor. Našim igračima treba skinti kapu za sve ono što su radili u ovoj sportskoj apatiji, koja je vladala posljednjih mjeseci. I u bazenu se u svakom njihovom pokretu vidjelo htijenje i agresivnost kojom smo nadoknadili neke greške koje smo radili tijekom utakmice. Dakle, sve zasluge idu igračima- skroman je Marelja.

Na koncu, pohvale zaslužuju organizatori utakmice Solaris- Mornar. Oni su ispoštovali sve epidemiološke mjere, od sredstava za dezinfekciju, mjerenje temperature na ulazu, dijeljenja zaštitnih maski, pa do držanja fizičke distance na tribinama. Na ljude iz Solarisa mogli bi se ugledati oni koji organiziraju puno razvikanije događaje.

Uzvratna utakmica četvrtfinala Prvenstva Hrvatske između Mornara i Solarisa igra se u subotu u 20 sati u Splitu.

16. travanj 2024 05:07