StoryEditorOCM
OstaloCRNO-BIJELI SVIJET

Šibenik i Primošten u borbi s elitom: u Vodicama se okupljaju ponajbolji hrvatski šahisti, ali i velemajstori iz inozemstva

Piše Borislav Juras
16. svibnja 2022. - 15:36

Vodički hotel Imperijal će od 17. do 22. svibnja biti okupljalište najboljih hrvatskih šahista, ali i velemajstora iz inozemstva. U tom terminu će se održati 29. Međunarodni ekipni šahovski Festival, s uobičajena dva natjecanja. Važniji je finale Kupa Hrvatske za šahiste, a paralelno će biti, bude li interesa, i natjecanje u festivalskoj skupini.

Kako im ovi turniri u Vodicama ne iziskuju velike troškove i potpuno ignoriranje ostalih životnih obveza, priliku za nastup neće propustiti šahisti dvaju drugoligaša, Šibenika i Primoštena. Obje momčadi će u Kupu Hrvatske zaigrati kao županijski predstavnici. Primošten je ovogodišnji pobjednik, a Šibenik prošlogodišnji.

- Imamo lijepa iskustva s jedinog nastupa na finalu Kupa Hrvatske kad smo na Lošinju osvojili 15. mjesto, uz šest meč bodova iz šest kola. Teško je vjerovati da to možemo ponoviti, ali nam je svima veliki motiv okušati se na natjecanju s pedesetak velemajstora, s 20 najboljih momčadi u Hrvatskoj. Po običaju, do zadnjeg trena nećemo znati na koga od igrača računati. Zato smo prijavili maksimalnih devet igrača, od kojih nas sedmorica praktički možemo igrati na svim pločama - najavio je Goran Grozdanić, tajnik kluba, kapetan i jedan od igrača Primoštena.

Borba za rejting

On i suigrači su mjesto u Vodicama osigurali pobjedom nad Šibenikom u finalu županijskoga kupa. Njihovi prvi susjedi, po najavama s Baldekina, neće biti kompletni u Vodicama. Među prijavljenima nema Marija Malenice, a izvjesnije je da neće nastupiti (iako će biti u prijavi) ni kapetan Branko Vlaić, igrač s najboljim rejtingom u momčadi (2191), pa će postavu slagati Miro Tesla i Boris Grgurević...

- Još računamo na Antu Dobrovića, Klišanina, Zorića, Bralića, Matošina, a do zadnjeg trenutka postoji šansa da zaigra i naša najveća šahovska nada, Ivano Močić, koji će tek u prosincu napuniti deset godina. Kako ovdje dolaze profesionalci, sve momčadi iz dvaju najjačih državnih rangova, mi nemamo realne šanse za visok plasman, ni bilo kakvih rezultatskih imperativa. No, ovo je kup, u jednoj partiji se iznenađenje uvijek može dogoditi. To su mečevi, a vjerojatno ćemo jednog ili dva odigrati s nekom od boljih momčadi, u kojima porazom praktički ne gubiš ništa, a svaki remi ili pobjeda puno donose na rejtingu - naglasio je Miro Tesla, predsjednik šahovskog kluba Šibenik.

On je ostavio mogućnost i da, ovisno o snazi konkurenata, prijavi drugu, kadetsku momčad za festivalsku skupinu. Prvo kolo oba turnira u hotelu Imperijal je u srijedu, 18. svibnja, a zadnje 22. svibnja ujutro. Igra se na četiri ploče.

B. JURAS

18. travanj 2024 21:37