StoryEditorOCM
OstaloZakopane ratne sjekire

Rasvijetlili nemile scene u bazenu: Uprave Mornara i Solarisa izdali zajedničko priopćenje

Piše šibenski.hr
13. listopada 2020. - 10:52

Završnicu vaterpolske utakmice drugog kola prvenstva Hrvatske odigrane u subotu na bazenu u Poljudu između Mornara i Solarisa (12:11) obilježile su nemile scene, odnosno masovna tučnjava igrača obiju momčadi. Podsjetimo, sve se zakuhalo u zadnjem napadu Solarisa kada je vratar Šibenčana Marin Šparada krenuo pred gol Splićana kako bi sudjelovao u eventulanom izjednačenju. Međutim, sa zvukom sirene Šparada je malo žešće startao na jednog igrača Mornara i loptu. Uslijedila je makljaža, poletjele su šake... Srećom, vruće glave su se brzo smirile. Navodno su isprike pale već u svlačionici netom nakon utakmice:

- Igrači su se izmirili već na bazenu. Znate, vaterpolo nije šah, to je ipak sport s puno kontakta. Međutim, među našim klubovima i igračima nema nikakve zle krvi- kazao nam je Tomislav Ninić- Cico, dopredsjednik i 'alfa i omega' šibenskog Solarisa.

Da su čelnici Mornara i Solarisa zakopali ratne sjekire svjedoči i zajedničko priopćenje koje su poslali vezano za nemile scene u splitskom baeznu:

- Želimo naglasiti da svakom prilikom želimo promovirati sport te da smo protiv bilo kakvog fizičkog nasilja. Upućujemo isprike javnosti zbog nemilog događaja te se nadamo da će i dalje pratiti igre i uspjehe hrvatskih klubova i posebno reprezentacije.

Ono što možemo reći o samom događaju je sljedeće.

Pregledom dostupnih snimaka, vodeći ljudi klubova došli su do sljedećih zaključaka:

1. Vratar gostiju Marin Šparada nije čuo sirenu koja označava kraj utakmice te je u žaru borbe nasrnuo na loptu tražeći peterac te nije udario protivničkog igrača (što je i sam igrač neslužbeno potvrdio.)

2. U žaru borbe, interpretirajući potez Šparade kao fizički napad na svog suigrača, nekolicina igrača domaćina tada nasrću na vratara Šparadu.

3. Svi daljni događaji kao što je ulazak rezervnih igrača obiju momčadi u bazen je rezultat lančane reakcije na prva dva spomenuta nesretna događaja. 

Isto tako želimo naglasiti da ne opravdavamo niti jedan potez koji nije u skladu s pravilima vaterpola a kamoli fizičke okršaje. Ono što želimo poručiti javnosti je da je fizički sukob završio bez ozljeda te odmah nakon izlaska iz bazena sa sportskim pozdravom i pomirenjem igrača obiju momčadi.

Nakon nekoliko dana i smirenja tenzija, donosimo ovo priopćenje. Vaterpolski klubovi Mornar Brodospas i Solaris imaju dugu povijest sportskih nadmetanja te međusobnog poštovanja te će se ono nastaviti i u budućnosti. Vaterpolo je nekad tvrda igra s puno fizičkog kontakta te ponekad i manji događaji mogu odvesti u krivom smjeru. Važno je interno raditi na tome da se takvi incidenti svedu na minimum te se ovim putem još jednom ispričavamo javnosti.

Tijelo koje provodi disciplinski postupak se tek treba oglasiti o pravorijeku i spremni smo poštovati njihov okvir i regulativu. Ovim putem i njih pozivamo da ako je moguće izbjegnu suspenzije igrača kako se nebi dodatno spuštala razina lige u ova teška vremena uzrokovana pandemijom koronavirusa gdje su financijski izvori uzdrmani a publika utakmicama nazoči u ograničenom broju. Kao prilog tome želimo naglasiti svjesnost nastale situacije te želju igrača obiju momčadi za sudjelovanjem u socijalnom radu kao ispriku svemu prouzročenom.

Promovirajmo sport i vaterpolo zajedno- stoji u zajedničkom priopćenju Mornara i Solarisa.

Međutim, bez obzira na ovo pismo, disciplinski suci će imati pune ruke posla. Kako doznajemo, nakon utakmice prijavljena su tri vaterpolista Solarisa i dva Mornara, te im prijete kazne.

19. travanj 2024 13:17