StoryEditorOCM
Ostaloglava u balunu

Pandemija pomaže Šibenčanima?! Malo je koji hrvatski klub toliko napredovao u posljednje vrijeme kao Solaris

Piše Ivo Mikuličin
14. svibnja 2021. - 17:50

Naslov kolumne smo, neovisno što u tome ima nešto istine, intonirali poluozbiljno. Lani su nogometaši Šibenika izborili status prvoligaša, iako se u drugoligaškoj utrci, zbog pandemije korona virusa, nije stiglo do ciljne vrpce, jer je natjecanje prekinuto desetak kola prije kraja, pa je zamrznuta ljestvica.

Sad su se, pak, vaterpolisti Solarisa probili u polufinale prvenstva Hrvatske, te automatski i u Regionalnu ligu, jer je njihove suparnike, vaterpoliste riječkog Primorja pokosio COVID 19. Utakmica šibenskih i riječkih vaterpolista nije se mogla odgađati u nedogled. Zbog drugog polufinalnog para, priprema dubrovačkog Juga za „Final Eight“, ne tako dalekih priprema reprezentacije Hrvatske za Olimpijske igre u Tokiju…

- Volio bih da se odigrala utakmica Primorje – Solaris, ali nije se moglo drugačije. Ako, pak, gledam kroz čistu vaterpolsku prizmu, onda je uspjeh Šibenčana zaslužen. Malo je koji hrvatski klub toliko napredovao u posljednje vrijeme. I u natjecateljskom, i organizacijskom smislu – kazivao nam je Splićanin Mladen Drnasin, predsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza.

Zaista, nisu tako daleka vremena, kad su se šibenski vaterpolisti mučili u Valjevu, Nišu i Zadru, a ove su godine bili blizu uspjeha protiv regionalnog prvaka, kragujevačkog Radničkog, u prvenstvu Hrvatske poslije toliko godine nadvisili dubrovački Jug…Uz to, Solaris je klub, iza kojega se ne vuku financijske trakavice. Preciznije, rijetki su trenuci, kad čelnici kluba kucaju na gradska vrata radi dodatne financijske injekcije.

- Kad vidim koliko je gradska „vlada“ razapeta oko rješavanja komunalnih i inih problema, nemamo snage tražiti više. Gradonačelniku Buriću i ostalima zahvalni smo i za onu relativno malu povišicu u vremenu, koje je sve samo ne lako. U financijskom i pandemijskom smislu – otvorio nam se Tomislav Ninić Cico, prvi operativac šibenskog vaterpolskog prvoligaša.
Vodstvo Solarisa je, nema sumnje, itekako pogodilo angažiranjem domaćeg stručnjaka Jure Marelje (op.p. riječ je o sinu legendarnog kapetana košarkaša Šibenke). Ako svratite na šibenski bazen bit ćete i pomalo zatečeni organizacijom i redom na treningu. Dojam je da će pomlađena selekcija igrača prave rezultate tek dati u idućim godinama. Pogotovu, što je najveći dio udarnih prvotimaca vezan ugovorima za klub.

image
Jure Marelja, trener Solarisa
Tonči Vlašić

Zamor materijala

No, dobre vijesti iz Crnice kvari najava mogućeg odlaska prvog operativca Tomislava Ninića. U neslužbenom razgovoru posegnuo je za valjanim argumentima poput zauzetosti vlastitim poslom, zdravstvenim teškoćama, „zamorom materijala“ (op.p. uplovio je debelo u sedmo desetljeće života)… Njegova nasljednika je, kažu dobro upućeni, „preko noći“ gotovo nemoguće pronaći. Realnija je varijanta da se nađe „bajpas – rješenje“ ili da Cico, kako ga obično zovu prijatelji, dobije veći broj sposobnih suradnika.

- Iznenadila me skupina mladih šibenskih intelektualaca, očito zaljubljenih u grad i sport. Ponudili su mi se praktički besplatno s idejom „zaokruživanja“ objekta u Crnici, izradom projekata za korištenje EU-fondova…Bilo je to, blago rečeno, ugodno iznenađenje. I „kontra-argument“ mojoj odluci da se posve povučem – priznao nam je Ninić, koji se slatko nasmijao na našu tezu „da šibenskim sportašima u natjecateljskom usponu najviše pomaže pandemija“!

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 18:36