StoryEditorOCM
OstaloŠAHISTI OPET U ‘VIRTUALI‘

Ni pandemija koronavirusa ih neće spriječiti da nastave dugogodišnju tradiciju: Božićni turnir će se igrati preko interneta

Piše Borislav Juras
22. prosinca 2020. - 19:12

Šahisti u Šibeniku imaju dugogodišnju tradiciju igranja Božićnih turnira. Pandemija koronavirusa i epidemiološke mjere su ih onemogućile da tu tradiciju nastave za šahovskim stolovima.

No, turnir će se igrati preko interneta! Županijski šahovski savez je pozvao članove četiriju aktivnih klubova, ali i sve žitelje županije, voljne igrati online turnir, da se prijave do četvrtka u 14 sati. Najave su da će se igrati preko portala Li.chess, sedam kola po švicarskome sustavu, uz tempo od deset minuta po igraču, „plus“ dvije sekunde za odigrani potez.

Osim najboljih ukupno, simbolične nagrade su predviđene i za najboljega juniora (uzrast do 20 godina) i kadeta (do 15 godina). Očekivani početak ovoga Božićnog turnira u ubrzanome šahu je u četvrtak u 17 sati, a do kraja godine je u planu odigravanje još jednoga turnira.

Samo Matković među sto najboljih

FIDE majstor Tonći Matković će kalendarsku godinu završiti na 99. mjestu hrvatske rang liste šahista. Jedini je od članova klubova iz Šibensko-kninske županije s takvim statusom. Ima 2275 bodova. Branko Vlaić (2202 boda), klupski mu suigrač iz drugoligaša Šibenika, je na 195. mjestu.

U poretku igrača starijih od 65 godina, Srećko Truta (Primošten) je na 41. mjestu. Osim Matkovića (31. mjesto), u kategoriji od 50 do 65 godina su u prvih stotinu još Vlaić (68), dvojica iz Primoštena, Goran Jurić (76) i Ivica Božanić (79), te Boris Grgurević (95) iz Šibenika. Među prvih stotinu juniora (do 20 godina) u Hrvatskoj je šibenski mladić Jure Rajić (91. mjesto). Primoštenac Jurica Matošin je na 42. mjestu kadetske konkurencije (do 16 godina), dok je Ivano Močić (Šibenik) na 32. mjestu poretka najmlađih šahista, djece dobi do osam godina.

22. travanj 2024 01:56