StoryEditorOCM
OstaloAntonio Petković

‘Haubica‘ još gruva: srebrni olimpijac s 38 na plećima još jednom gura Sunčane prema Europi

Piše Krešimir Gulin
17. ožujka 2024. - 17:06

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vaterpolisti Solarisa i drugi put ove sezone slavili su u Zagrebu protiv Mladosti. Ukupno je to bila treća pobjeda “Sunčanih” protiv “Žabaca” u trećem ovosezonskom srazu.

S tim da je ova treća pobjeda Solarisa “najzvučnija”. Naime, Šibenčani su trijumfom (13:9) poveli 1:0 u četvrtfinalu doigravanja državnog prvenstva.

To znači da je momčad trenera Denisa Seferovića došla na korak do ulaska među četiri najbolje ekipe u državi! Odnosno, do polufinala gdje ih čeka splitski Jadran, branitelj naslova i euroligaš.

Ulazak u polufinale Šibenčanima jamči još jedan izlazak u Europu. U najgorem slučaju igranje u LEN Eurokupu gdje su “Sunčani” i ove godine igrali zapaženu ulogu plasiravši se u grupnu fazu.

No, mogao bi Solaris ove sezone napraviti i korak dalje, zaigrati u kvalifikacijama Lige prvaka, što bio bio šlag na tortu zaista sjajne sezone momaka iz Crnice.

Za taj rezultatski iskorak trebalo bi osvojiti treće mjesto u domaćem prvenstvu. No, o tom potom... Najprije treba zaključiti posao protiv Mladosti u utorak u Crnici gdje Solaris brani lijepih četiri razlike koje je stekao preksinoć na bazenu uz Savu.

O dojmovima iz Zagreba porazgovarali smo s kapetanom Solarisa Antonijem Petkovićem.

– Bilo je baš super. Odigrali smo jako dobro, posebice ako se zna u kakvom stanju smo doputovali u Zagreb – počeo je iskusni vanjski igrač “Sunčanih”.

image

Antonio Petković

Damir Krajac/Cropix

U bazenu se nije činilo da ste imali problema, izgledali ste sjajno?

– A što da vam kažem, prije par dana pola nas je falilo na treningu. Evo, ja sam dva dana pio antibiotike, Bulat je bio pod febrom, oba brata Šparade su imali problema. Golmana Marina je ukočio vrat, Toni je nabio prst... Čak ni Roko Akrap nije trenirao – otkrio je Petković loš zdravstveni bilten za koji su znali samo insajderi.

Na vrataru Šparadi nije se nimalo osjetilo da je imao ukočen vrat. Čuvar mreže “Sunčanih” bio je jedan od najzaslužnijih što je krenuo Solaris ekspres koji je u 10 minuta “pomeo” Mladost. Odnosno, za seriju 6:0 koja je dala naslutiti da se ne piše dobro domaćinima. Solaris je odigrao nekoliko sjajnih minuta. Od obrane do napada!

– Kad nama Marin brani kako može, onda stvarno nemamo od čega strahovati. Generalno smo na početku utakmice odigrali vrhunsku obranu. A naš napad je standardno dobar. Jednostavno, bili smo agresivni, pametni... Znate, mi već imamo svoj izgrađen sistem igre. Na okupu smo 7-8 mjeseci i u našoj momčadi se zna tko pije, a tko plaća.

Dobro, pobjedom u Zagrebu napravljen je tek prvi korak. Posao treba okončati u Crnici idući tjedan.

– Tako nešto sam i ja rekao momcima u svlačionici nakon utakmice. I vjerujte, nije bilo nikakve euforije. Naravno, bili smo sretni i zadovoljni zbog pobjede i dobre igre, ali svjesni smo da nas čeka nova utakmica. Rekao sam dečkima da u taj uzvrat u Šibeniku ulazimo kao da je nula-nula.

Ulazak u polufinale jamči još jedan nastup Solarisa u Europi.

Osigurali smo mi Europu i lani, ali definitivno smatram kako je ove godine napravljen iskorak. Ne samo u domaćem prvenstvu, nego i u Regionalnoj ligi gdje smo u vrlo ranoj fazi osigurali igranje u elitnom razredu. Težimo mi i nečem većem, mislim da možemo biti i treći, što bi nam donijelo kvalifikacije za Ligu prvaka, ali o tom potom. Treba prvo završiti posao s Mladosti, ne smijemo prosuti kapital koji smo stvorili u Zagrebu.

image

Šibenčani su slavili u prvoj utakmici četvrtfinala doigravanja

Damir Krajac/Cropix

Sudeći po dosadašnjem dijelu sezone, napravili ste dobar potez ovog ljeta kada ste se nakon 15 godina igranja u Mladosti, Grčkoj, Italiji, Francuskoj odlučili vratiti u matični Solaris.

– Čujte, ja sam prošao zenit svojih najboljih godina (op.p. Petković ima 38 na plećima), međutim još uvijek mi ništa nije teško. U klubu je dobra atmosfera. U svlačionici vlada vrhunska kemija. Također, s trenerom Seferovićem imamo odličan odnos. Kad se radi – radi se, kad se zeza, onda se zeza. Jako sam zadovoljan, sve je posloženo kako treba. Ja kao najstariji igrač sam prezadovoljan svim svojim suigračima. Nemam niti jednu zamjerku. Svi su maksimalno angažirani na treninzima, svi “zapinju” kako se to kaže. Nitko ne iskače iz kolektiva i živimo praktički kao jedna obitelj. Mislim da je to naša najveća kvaliteta. Rekao bih da Mladost nije lošija igrački od nas, ali mi imamo veću složnost i to nam je donijelo prednost.

Očito, zadovoljni ste u rodnom gradu. Znači li to da ćemo vas i ubuduće gledati u kapici Solarisa?

Imam još godinu dana ugovora, a za dalje... Znate, kako je to u mojim godinama, ne možete razmišljati nego godinu za godinu...

Rekli ste da ste odavno prošli zenit karijere. Ali, vaša “haubica” još dobro gruva. Prvi ste strijelac domaćeg prvenstva. Stiže li još jedan naslov najboljeg “topnika” lige u vašu vitrinu, nakon što ste bili najbolji strijelac Italije i Francuske?

– Ha, za mene je to totalno nebitno. Osobnih interesa kod mene više nema, napravio sam ja dosta toga u karijeri kad je trebalo... Pa ne mislim se više nigdje prodavati. Šalu na stranu, meni je najvažnije da su suigrači zadovoljni i da klub ide naprijed.

Može li Solaris dogodine još bolje?

–​ Dobri temelji su svakako postavljeni. Kad bi klub samo uspio ostaviti istu ekipu na okupu, vjerujem kako bismo mogli iduće sezone postići još bolje rezultate. Inače, mislim da je najbolji model pokušati vratiti u Šibenik što više domaćih igrača – zaključio je naš razgovor Antonio Petković, čovjek koji je u smiraj lijepe karijere donio toliko potrebnu mirnoću mladoj momčadi Solarisa.

29. travanj 2024 03:50