StoryEditorOCM
NogometVeliki intervju

Željko Karajica: ‘U Zrinskom su očito nervozni jer su počeli gubiti bodove. Oni to sve teže podnose‘

Piše Davor Trutin/SN
3. travnja 2024. - 10:53

Uskršnji blagdani su svojevrsni početak turističke sezone u Dalmaciji. Grad je odjednom živnuo, brojni gosti su odlučili ove blagdane iskoristiti za posjet Krešimirovom gradu. Ugodno vrijeme, uz jako jugo doduše i par slobodnih dana zajedno s obitelji iskoristio je za dolazak u Šibenik i Željko Karajica. Njemački Hrvat koji živi na relaciji Munchen-Berlin-Klagenfurt sve je češće u Šibeniku. Vlasnik HNK Šibenik uz svoje poslove vezane za klub rado se odazvao i za intervju za SN, u staroj šibenskoj gradskoj jezgri.

Prošlo je nešto više od godinu dana, točnije 15 mjeseci otkako je SEH grupa postala većinski vlasnik kluba sa Šubićevca. Već sada su postali najdugovječniji vlasnici šibenskog kluba, koji je prije Karajice i partnera promijenio dva vlasnika, svaki po godinu dana trajanja.

Kako ste zadovoljni dosadašnjim rezultatima, jesu li realizirani svi ciljevi, i pretpostavljamo da je ulazak Šibenika u 1.SHNL trenutno prioritet?

-Kao prvo moram kazati kako mi se Šibenik kao grad iz dana u dan sve više sviđa. Svaki put kada ponovno dođem sve mi je draži, ljepši. Evo, i ovaj razgovor vodimo u hotelu u baroknoj palači. Ma, uživam stvarno sve više tu. Dolazio bih i češće da me ne sprječavaju brojne obveze. Ako uspijemo u sportskom cilju ove sezone se vratiti u prvu ligu, napravili bismo fantastičan posao. Došli smo u jedan od najljepših hrvatskih gradova, s prvoligaškim klubom, i kada to gledamo više sam nego zadovoljan. Naravno, ispadanje iz Prve HNL je bilo loše, ali mi nismo tu došli na kratko vrijeme. Gradimo HNK Šibenik na svim poljima, nešto se vidi poput radova na poboljšanju klupske infrastrukture, od klupskih prostorija, pomoćnog terena u Crnici, ali paralelno se radi na mnogim drugim poljima, koji se možda svakodnevno ne vide ali su jako bitni za budućnost kluba. Puno je još posla pred nama, ali smo vjerujem definitivno na dobrom putu.

image

Željko Karajica

Niksa Stipanicev/Cropix

Koji je vaš glavni cilj ulaskom u vlasničku infrastrukturu HNK Šibenika obzirom kako se često može čuti da je kupnja prvoligaškog kluba često u sferi riskantnog ulaganja, s upitnim povratom?

-Kada smo došli u Šibenik zatekli smo primjerice klupske prostorije u kojima se vjerojatno 50 godina nije ništa bitnije uložilo, od neofarbanih zidova, zastarjelog poda, vjerojatno se nije ništa uložilo bitnije od Mediteranskih igara 1979.godine. Mi smo odlučili uložiti u modernizaciju klupskih prostorija, koje sada već izgledaju neusporedivo. Uskoro će biti na gornjem katu dovršen restoran za igrače, ali i za goste, roditelje koji će moći gledati svoju djecu kako treniraju u dostojnim uvjetima. U prizemlju će se urediti fitness sala, uredili smo pomoćni teren u Crnici koji će za mjesec dana biti u funkciji. Radimo i dalje na poboljšanju klupske infrastrukture. Ulažemo u kamen, dakle ne mislimo ostati tu 1-2 godine, prodati jednog, dva igrača na brzinu, okrenuti nešto para i otići. Teško je očekivati da ćemo u 1-2 godine napraviti rezultat, ući u prvu ligu, odmah napasti Europu…To je moguće ali realno to je nenormalno očekivati, a niti mi tako funkcioniramo. Kada smo došli u Austriju Klagenfurt klub se borio da ne ispadne u treću ligu, sada smo par godine kasnije u borbi za Europu, s jakom akademijom, stabilni na svim poljima. I to želimo napraviti i u Šibeniku. Idemo korak po korak, gradimo kamen po kamen, i rezultat se doći sigurno. Možda mi i ne uđemo u Prvu ligu za nekoliko godina, ali u nekom periodu kada se izgrade čvrsti temelji u klubu to će se sigurno dogoditi u idućem razdoblju. Hoće li to biti već ove godine, ili za 1, 2 ili 3 godine to nitko ne zna, niti je to nama neki presudan moment za daljnje djelovanje u Šibeniku. Ovo je sport, i nitko ne može garantirati ništa. Ali, ja vjerujem u ovaj projekt, i siguran sam da će Šibenik samo rasti, postati stabilan prvoligaški klub, s jakom akademijom koja će proizvoditi svoje igrače za prvu momčad. Opet se vraćam na Klagenfurt, tamo nam je trebalo 2-3 godine da u prvu momčad dođe nekoliko igrača iz naše akademije, koji su potpisali profesionalne ugovore.

Naravno, sve ćemo napraviti da Šibenik već ove godine uđe opet u prvu ligu.

Na tom putu stoji puno prepreka, zamki. Jedna od najvećih je i momčad Zrinskog 1664 Osječkog koja ne posustaje. Iz Jurjevca su nakon meča s Cibalijom odaslane i optužbe iz usta predsjednika Komaka koji je izjavio kako Šibenik stimulira njihove suparnike sa po 30.000 eura. Specijalni rat je čini se krenuo i javno. Kako to komentirate?

-Kao prvo ja vjerujem u našu momčad, našu kvalitetu. Mi smo najkvalitetnija momčad u 1.NL i to pokazujemo na terenu. Ali, druga liga je iznimno teška, zahtjevna i nepredvidljiva. Ja tvrdim da je lakše ostati u prvoj ligi nego li ući iz druge lige u elitu s jakom ekipom. I, nije to samo hrvatski slučaj, evo vam primjer HSV-a, slavnog njemačkog kluba koji se 5 godina bezuspješno pokušava vratiti u Bundesligu, iako ima 3 puta veći budžet od konkurencije. Druga liga je fizički zahtjevna, za ostvariti rezultat uz kvalitetu potrebna je ta komponenta, ali i jaki karakter, duh, borbenost. Treba se priviknuti na lošije uvjete, kao nedavno u Zmijavcima kada je nekoliko igrača punilo rupu blatom kako bi se izveo penal. Istina je da ti uvjeti vrijede za sve isto, ali kada imate kvalitetniju momčad onda je to puno teže. Ja sam uvjeren da ćemo mi na kraju ove sezone biti prvi, znam da ćemo biti najbolji na kraju. Ako treba da to ostvarimo i u 33.kolu, ili daj bože u 31. svejedno. Zašto to kažem, jer znam koliko ova naša momčad vrijedi, da ima duh, karakter potreban za krajnji uspjeh. Isto tako i naš stožer. Na početku sezone smo gotovo sve promijenili, ostala su samo 2-3 igrača, doveli smo novog trenera i gradili smo sve iz temelja, i opet ponavljam – znam da ova momčad Šibenika ima snagu i moć da na kraju bude prva.

A što se izjava spomenutog gospodina tiče, nikada ne komentiram neke glasine, ali budući da je to javno izašlo ne mogu to prešutjeti. Ja sam 30 godina radio u medijima, i dobro prepoznam kada se fabriciraju neke teme, u pozadini, ili izvan našeg teritorija, a sve u cilju da se destabilizira suparnik. Naravno, da se mi tim stvarima o kojima taj čovjek govori ne bavimo. Mi smo fokusirani na našu kvalitetu, koja će na kraju biti presudna. U Zrinskom su očito nervozni jer su počeli gubiti bodove, prije 2-3 kola imali su +7 bodova više, a sada samo 2. Mi im stalno dišemo za vrat, radimo im pritisak i oni to očito sve teže podnose. Evo, sada su dobili Cibaliju na patnički način, kao u brojnim slučajevima ranije, iako su po svemu trebali izgubiti. Ali, mi idemo svojim putem, ima još 10 kola do kraja, i Zrinski će sigurno biti na mnogim kušnjama, kada im suparnik odgovori na isti način onda su u problemima. I mi ćemo biti na raznim kušnjama ali sve ćemo to uspješno prebroditi. Ja ovo uspoređujem s boksom, suparnik može biti bolji u 11 rundi, ali u meču na 12 rundi, često se dogodi da ovaj drugi boksač jednim udarcem riješi borbu. S tim da smo mi dominantniji po svemu, a na kraju će se sve vidjeti kada se odigraju svih 33 kola.

Šibenik je bolji u međusobnim odnosu, na Šubićevcu je slavio 3:0, u gostima izgubio 2:0. Možda će baš to na kraju presuditi?

-Onakva utakmica kao u jesenskom dijelu kada smo izgubili od njih 2-0 u Osijeku se više nikada neće dogoditi, i on to zna, i zato je ta nervoza, i te izjave. U sportu je jako bitan momentum, a on se sada okreće na našu stranu, ja to vidim, osjećam kada dođem među igrače, stožer. Ne možeš stalno igrati na istu kartu, nabijati loptu 50 metara na Dogana, i tako dobivati utakmice. I protivnici to znaju, snimaju i zato su počeli gubiti bodove.

image

 Željko Karajica

Niksa Stipanicev/Cropix

Šibenik u gostima ove sezone nije tako učinkovit kao na svom Šubićevcu, puno je bodova prosuto, je li mogao izbjeći ovakvu dramu i biti u komotnijem položaju?

-Bilo je istina nekih utakmica u kojima nismo bili pravi, ali u cijeloj sezoni je teško držati konstantno visoku formu. Bilo je i nekih pehova, ali meni osobno najviše je žao tog poraza u Osijeku od Zrinskog. Ali, i dalje sve držimo u svojim rukama.

Koliko vam ova nesmiljena borba za prvu ligu otežava druge neophodne poslove u klubu, koji je bezbroj, pa na koncu i eventualno pripremu za iduću eventualnu prvoligašku sezonu? Odnosno, koliko vam je ispadanje lanjske sezone otežalo vaše planove?

-Ja vam nisam čovjek koji puno kuka za prolivenim mlijekom. Mi smo lani tek došli u klub, i čekala nas je ta borba za ostanak s tim naslijeđenim kadrom, kojega smo na zimu osnažili. Završilo je kako je završilo, Gorica je iskoristila neke naše slabosti, jer ajmo biti realni, da je u klubu sve bilo posloženo profesionalno, kako to treba biti u jednom sređenom klubu, onda se taj scenarij vjerojatno ne bi dogodio. Meni bi veći problem bio da je sve bilo na najvišoj razini, i da smo ispali. Onda bi bio veliki problem, jer bi znali da smo sve napravili, pa svejedno ispali. Ovako znamo da treba puno toga napraviti, neke stvari doslovce iz temelja, i sa čvrstom podlogom sve će biti lakše u budućnosti.

Jedna od krucijalnih stvari u funkcioniranju kluba je i ustroj nogometne akademije?

-Apsolutno, nije samo stvar imati ne znam 400, ili 500 djece u školi ako neke stvari nisu posložene kako treba. Zato smo napravili jedan od za mene ključnih poteza, angažmanom jednog Ivice Vastića kao trenera U19 ekipe. Juniore čeka borba za ostanak, i vjerujem da ćemo uspjeti u tome, jer je to krucijalna stvar za naše planove za budućnost kluba. I ne samo juniori nego i ostali uzrasti poput pionira i kadeta, koji moraju igrati u prvoj ligi svojih generacija. U tom smislu ćemo koristi sve resurse naših partnerskih, sestrinskih klubova iz Austrije i Berlina, i tu postoji puno prostora za napredak. Profesionalizacija rada, kadrovski ustroj, promjena promišljanja…

Za bilo kakav konačan uspjeh po nama je jako bitna i suradnja s lokalnom zajednicom, gradom, županijom, odnos s navijačima. Kako ste zadovoljni s tim dijelom u ovih proteklih 15 mjeseci vašeg boravka u Šibeniku?

-Nama je iznimno bitna ta sinergija, jačanje fan baze, društvenih mreža, suživot s lokalnim okruženjem. Evo, ja već sada vidim puno više šibenske djece i mladeži s narančastim klupskim bojama, što je već velika stvar. Ljudi ovdje vole svoj grad, svoj klub, imaju strast i to je nešto što te dodatno motivira. Ja stvarno uživam kada ovdje dođem, vidim da se sve više ljudi poistovjećuju s nama iz kluba, u jednom ovako prekrasnom gradu. Ta sinergija se ne stvara nakon jednog, dva sastanka, već je to proces. Imamo i mali partnerski odnos s košarkaškim klubom Šibenka, družimo se, idemo na njihove utakmice, oni dolaze na naše. Možda grad do sada nije toliko pomagao rad kluba, ali možda smo i mi kao vlasnici kluba tome krivi. Eto, oformili smo i udrugu za mlađe pogone, stvaramo pretpostavke da sutra napravimo neki kvalitetniji dogovor s gradom. U proteklom razdoblju stvorili smo i partnerske odnose s klubovima iz Knina, Unešića, planiramo isto i s Vodicama što prije nije postojalo. Ti spomenuti klubovi su se radije okretali nekim drugim klubovima, a ovim partnerstvom želimo da se to promijeni. Skautiramo djecu iz tih klubova, koje želimo dovesti u Šibenik, ponuditi im kvalitetni razvoj, pomoći oko škole, osigurati uvjete koje možda nemaju tamo. Jer u suprotnome, zašto bi neko dijete iz Zagore ili Dinare došlo tu ako im Šibenik ne ponudi prav uvjete.

image

Željko Karajica

Niksa Stipanicev/Cropix

Kakav vam je odnos s HNS-om, i našim najboljim klubovima?

-Od samog našeg dolaska uspostavili smo kontakt s ljudima koji vode HNS, komuniciramo, ali nije to na dnevnoj razini. Evo sada je proces licenciranja u tijeku, i moramo biti u kontaktu. Odnos je dobar, profesionalan kakav treba biti. Isto vrijedi i za klubove, bez obzira je li to Dinamo, Hajduk ili netko treći, sa svima nastojimo biti u dobrim odnosima. I, nisam još čuo da bi netko u slučaju da se vratimo u Prvu ligu imao nešto protiv Šibenika, dapače, vlada stav kako Šibenik kao grad, klub s tradicijom, navijačima, infrastrukturom koja se svakodnevno poboljšava može biti dio sustava prve lige na duže vrijeme, kao jedan, stabilan prvoligaš.

Kakav ste kao predsjednik, diskretan ili od onih koji ulaze u svlačionicu, ili možda nameće tko će igrati, kako će se igrati?

-Ja se u ovom predsjedničkom poslu, kao i u biznisu uvijek vodim profesionalizmom. Obzirom da realno nisam u mogućnosti biti svaki dan u Šibeniku, da dođem svaka 2-3 tjedna, klub funkcionira kao firma, i svatko radi svoj posao. Bilo bi loše da ja kad dođem glumim nekog gazdu koji sve zna. Vjerujem ljudima koji su tu. Naravno da nisam od onih predsjednika koji nameće svoje stavove, posebice ne one vezane za struku, hoće li se igrati 3-5-2, ili ovaj će igrati desnog beka i slično. Za to postoji struka, a ja sam zadužen za pozadinu, za strateška pitanja kluba i toga se držim. Nedavno je treneru Careviću bio rođendan, malo smo se podružili, profeštali i to je to. I tako je u Klagenfurtu, Berlinu...- za kraj će Karajica.

25. travanj 2024 10:29