StoryEditorOCM
NogometAnel Karabeg

Trener prevoditelj: Igračka legenda Šibenika u novoj ulozi na Šubićevcu

Piše Ivo Mikuličin
15. listopada 2020. - 22:24

- Puno mi pozdravite Anela Karabega. On je iz fine mostarske obitelji, prava mostarska raja - kazivao nam je telefonski Mijo Brajković, bivši gradonačelnik Mostara(i direktor Aluminija), koji ne krije simpatije za šibenski kraj (op.p. dugo je imao kuću za odmor u Rogoznici). A Anel je u minulim godinama postao i „šibenska raja“ ili možete ga vidjeti gotovo svakodnevno u „Đira“ u sportskoj ćakuli s Ivicom Tuckom, žestokim hajdukovcem Ozrenom Goretom

Možda se u prijateljskoj ćakuli ne bismo dotaknuli ugledne mostarske obitelji Karabeg da Anel nije imenovan novim pomoćnikom Krunoslavu Renduliću, gdje funkcionira ne samo kao trener, već i toliko potreban prevoditelj u razgovorima s Eduardom Zapatom, te ostalim Kolumbijcima i Španjolcima, koji su pristigli na Šubićevcu. U svojoj bogatoj karijeri iza Karabega je i igranje u Primeri.

Pola srca

O Karabegu bismo, međutim, radije kao nogometašu i treneru Šibenika. Kako zaboraviti sjajnu šibensku sezonu, kad je Anel svojim dijagonalama hranio desnog bočnog Josu Bulata, danas čelnika Šibenika, a potom lopta stizala do pomalo zaboravljenog Albanca Shehua i Gorana Tomića, koji se dobrim igrama prodao u ondašnjeg talijanskog prvoligaša Vicenzu.

U sjećanju žestokih Funcuta jamačno živi i sezona, kad su Narančasti s Karabegom na kormilu i poslije odlaska Ivana Pudara, Gordona Schildenfelda i Ante Rukavine, svejedno ostali u gornjem dijelu prvoligaške ljestvice. Karabeg je svojom trenerskom manirom promovirao i Nikolu Kalinića, koji je iz Poljuda stigao na posudbu na Šubićevac, kasnijeg mladog reprezentativca Antu Kulušića

Karabega dugo nije bilo na šibenskom travnjaku, no on je svejedno svakodnevno živio s Narančastima. U ćakulama sa svojim prijateljima i bivšim suigračima Ivicom Matasom, braćom Bulat… Sad je opet tamo, gdje je zauvijek ostavio pola svog srca. Druga polovica ostala je tamo, gdje, kako kaže popularna pjesma, Neretva hladna teče.

Karabeg je postao Šibenčanin, ali nikad nije zaboravio rodni Mostar. Njegovu povratku na Šubićevac raduju se svi, kojima je na srcu šibenski nogomet. Uvjereni da mlađim prvotimcima može s lakoćom prenijeti veliki dio svog nogometnog znanja i iskustva. Sigurni da će biti koristan i vjerni suradnik Krunoslavu Renduliću. I kao dobar znalac španjolskog jezika vrlo koristan u rješavanju mogućih nesporazuma.

Vjerojatno ćete se pitati zašto s Karabegom nismo obavili „klasični“ razgovor umjesto da posegnemo za portretiranjem na novinarski način. I skromnost je vrlina šibenskog Mostarca ili hercegovačkog Šibenčanina. Od medija bježi kao vrag od tamjana. Neovisno od činjenice da je s potpisnikom ovih redova u više nego dobrim odnosima. Gotovo od prvog dana njegova preseljenja na šibensku adresu.

18. travanj 2024 21:50