StoryEditorOCM
Nogometzima na šubićevcu

Predsjednik Zoričić otkrio koliko su Kolumbijci do sada uložili te kada ističe krajnji rok za privatizaciju kluba

Piše Ivo Mikuličin
10. siječnja 2021. - 18:20

Postalo je već tradicijom da šibenski prijatelji nogometa poslije solidne jeseni očekuju zimska pojačanja i bolje dane, a po nekom nepisanom pravilu umjesto akvizicija dogodi se odlazak „standardnih“ igrača.

No, prvi dani poslije prozivke za drugi dio prvenstva sugeriraju kako će stvari krenuti u pozitivnom smislu. Nitko nije izostao s prvog treninga. Jefferson, Nieva i Angulo su ostali u Kolumbiji kao znak da su Eduardo Zapata i Francisco Cardona uvažili stav trenera Krunoslava Rendulića i sportskog direktora Ivana Bulata kako spomenuti igrači ne mogu ozbiljno konkurirati na Šubićevcu.

Predsjednik Hajduka Luka Jakobušić posegao je za izjavom „Radije posuditi igrača Šibeniku nego Varaždinu“. Raspoloženje kvari jedino saznanje da državno Povjerenstvo za sport još uvijek nije, unatoč potpisanom ugovoru s gradom, proglasilo kolumbijsku tvrtku „Football Smart International“ službenim vlasnikom HNK Šibenik. U tom smislu nije sretan ni dipl. ekonomist i predsjednik klupske uprave Jure Zoričić, naš ugodni sugovornik.

Šibenski prijatelji nogometa počeli su polako grintati na Zagreb, jer otegla se, brate, prodaja Kolumbijcima. Kao da Povjerenstvo za sport uvijek traži neke nove „papire“. Kakav je Vaš dojam s obzirom da ste bili nazočni zadnjem video-sastanku s Povjerenstvom, kad je, navodno, glasno zagrintao i gradonačelnik Željko Burić?
- S obzirom da je dokumentacija koju Povjerenstvo traži upućena od strane grada Šibenika prije više od dva mjeseca, pa dodatno opet prije 15 dana, krajnje je vrijeme da se Povjerenstvo konačno očituje. Osobno mislim da će se to dogoditi do 25. siječnja, jer je to zadnji rok- jasno je krenuo Zoričić.

Sve je to u neskladu s podacima da su Kolumbijci potpisali ugovor, odradili značajne financijske obveze…
- S obzirom da je investitor uplatio tri milijuna kuna na račun grada Šibenika kao instrument garancije, te uplatio u potpunosti 751.000 kuna kolika je bila njihova ponuđena krajnja cijena na Javnom pozivu za dionice kluba govori da su ispunili sve uvjete iz natječaja. Također su tijekom zadnjih pet mjeseci, koliko gospodin Zapata boravi u Šibeniku, uplatili na račun kluba skoro dva milijuna kuna, što sve zajedno nisu mala sredstva u odnosu na naš godišnji budžet. Ne želim prejudicirati odluku povjerenstva, ali u ranijim pokušajima privatizacije nismo imali ovakvu financijsku pomoć od potencijalnog novog vlasnika kluba.

Je li taj problem i razlog što se malo kasni s novim ugovorima? Bolje rečeno produženjem vjernosti s ponajboljim igračima, kojima ugovor istječe na ljeto.
Moj odgovor na Vaše prethodno pitanje uvelike utječe na daljnje poteze sadašnje i buduće Uprave kluba, pa tako i na pitanje obnove ugovora sa igračima kojima ugovori istječu na ljeto.

Razlog više za nove ugovore je podatak da je tijekom prvoligaške utrke ukupna cijena momčadi povećana za pet milijuna eura, što je neizravno priznanje klupskom vodstvu i, pogotovu, treneru Renduliću. Jesu li te istine svjesni Kolumbijci, pogotovu gospodin Zapata, koji će vjerojatno preuzeti klub u operativnom smislu?
- Povećanje vrijednosti igrača i cjelokupne momčadi je prije svega velika zadovoljština nas koji upravljamo klubom, te nam daje za pravo reći da smo ispunili ciljeve koje smo ispred sebe postavili prije tri i pol godine kad smo preuzeli Šubićevac. Ovim putem još jedanput čestitam svim kolegama iz Uprave i zaposlenicima kluba, cjelokupnom stožeru sa trenerom Rendulićem, a najviše igračima koji su kvalitetno i hrabro odigrali prvi dio prvenstva te vjerujem zadovoljili sve naše navijače. Naravno da su i Kolumbijci svjesni tog nemalog pomaka u cijeni i kvaliteti, te da produženje neizvjesnosti oko definiranja vlasništva kluba može samo naštetiti u ovom trenutku. Trenutku, što svjedoči o zdravom i čistom klubu. Bez operativnih dugova.

Unatoč dobrim jesenskim igrama nije se promijenio stav da su Šubićevcu potrebna pojačanja…
- Liga je kvalitetna, korona virus je krojio raspored prvog dijela prvenstva, tako da je pred nama najmanje 20 utakmica u vrlo kratkom periodu zbog nadolazećeg Europskog prvenstva. U takvoj situaciji onaj tko bude imao više kvalitetnih igrača na raspolaganju lakše će izboriti opstanak u ligi. U tom smislu dijelim mišljenje trenera Rendulića i sportskog direktora Bulata. Da nam u svakoj liniji treba po još jedan provjereni igrač kako bi lakše mogli savladati nadolazeće izazove i izboriti opstanak, što nam je i temeljni cilj u premijernoj sezoni.

Opet se šuška o posudbama iz Dinama, Hajduka… Spominju se Šutalo, Lešković, Delić, Skorup…
- Šibenik sada i na početku sezone nije ista momčad. Mislim da smo danas mnogo poželjnija destinacija za neke nogometaše. koji se žele dodatno razviti i potvrditi svoj igrački potencijal. Dio igrača, koje spominjete bili su u opcijama za dolazak na početku prvenstva, ali nisu htjeli doći, izabrali su neki drugi klub za posudbu. Da li su pogriješili prosudite sami, a više o toj temi i općenito o igračkom kadru za proljetni dio na raspolaganju vam je sportski direktor Ivan Bulat.

Ako se vratimo prvom pitanju čini se da sličnog otezanja s prodajom kluba nije bilo kad su Španjolci preuzimali Rudeš i Istru, Mađari Osijek, Litavci Goricu…
- Koliko znam nismo prvi klub koji je u procesu privatizacije. Prije nas učinili su to veći klubovi Osijek i Rijeka, pa Istra, Gorica je već tri godine u partnerstvu s Litavcima, Rudeš je surađivao sa Španjolcima. Mislim da u tom kontekstu Povjerenstvo za profesionalne klubove ima iskustva u prosuđivanju investitora i da će njihova odluka uskoro svima nama biti poznata. Stoga, ponavljam puno je pred nama posla, a osnova svega je da se pitanje vlasništva nad klubom konačno definira.

Kad već spominjemo Goricu je li njihova formula prve momčadi, gdje su stranci dobra nadopuna domaćim igračima poželjna i na Šubićevcu?
- Gorica je primjer dobre suradnje i sinergije stranih i domaćih igrača. Šibenik ima po meni još veći potencijal da kvalitetne igrače iz domaćeg dvorišta i cjelokupnog dalmatinskog bazena, oplemene kvalitetni strani igrači.Na taj način bismo, uvjeren sam, uz uvjet stabilnih financija postali dugoročno bitan čimbenik u hrvatskom prvoligaškom nogometu.

Težak start

Težak je raspored Šibenčana na startu proljetnog, bolje rečeno zimskog dijela prvenstva. Na Šubićevac 23. siječnja stiže Hajduk, a idućih šest dana Narančasti dvaput gostuju u Zagrebu. Najprije protiv Lokomotive, a potom se sudaraju s Dinamom. Slijedi gostovanje protiv Rijeke na Rujevici, a potom dvije izuzetno važne utakmice na Šubićevcu. S pulskom Istrom, pa Varaždinom.

18. travanj 2024 14:27