StoryEditorOCM
Nogometambiciozna srednjoškolka

Tatami zamijenila zviždaljkom: Mladu šibensku nogometnu sutkinju Terezu Berač ovog vikenda čeka ‘vatreno krštenje‘

Piše Toni Veljača
17. ožujka 2023. - 19:42

Zelenim travnjakom na šibenskom Šubićevcu, nekoć su trčala jaka - poznata nogometna imena, od Nadoveze, Cukrova do Deje Rukavine, Bilića, Schildenfelda i drugih. Želja, naše mlade sugovornice, je da i ona krene tim stopama, da jednog dana potrči Šubićevcom – doduše ne u ulozi nogometaša - već – glavne nogometne sutkinje.

Prije, nešto manje od dvije godine, Ivana Martinčić, postala je prva glavna nogometna sutkinja u povijesti Prve HNL i tako otvorila vrata ostalim curama, ženama koje svoju profesionalnu karijeru žele graditi na nogometnim terenima.

image


 

Niksa Stipanicev/Cropix

Tereza Berač – još uvijek učenica srednje ekonomske škole u Šibeniku, nada se krenuti istim, ili barem sličnim putem. Prvi korak ka dijeljenju pravde na nogometnom terenu napravila je protekli tjedan – položivši seminar za nogometnu sutkinju čime je stekla status suca početnika. Zanimljivo, više od desetljeća Tereza je bila uspješna u Taekwondou – sportu kojeg je, kako nam kaže, pomalo i neplanirano zamijenila nogometom.

image



 

Niksa Stipanicev/Cropix

- Punih 11 godina trenirala sam Taekwondo – međutim došla je korona, naglo su se prekinuli treninzi, natjecanja i morala sam odustati. Taj period, moram priznati bio mi je najljepši u životu, imala sam izvrsnog trenera, Zorana Huljeva i izuzetno mi je žao što nisam napravila karijeru u tom sportu – kazuje nam Tereza.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Odlučila je mlada Šibenčanka, unatoč svemu, ostati u sportu, pa je priliku za novim izazovom – umjesto na tatamiju vidjela na nogometnom travnjaku.

- Htjela sam nastaviti s tim sportskim životom a nogomet se pokazao kao dobra prilika. Još uvijek ne znam želim li se nogometnim suđenjem i profesionalno baviti ali mogu reći da mi se za sada – jako sviđa – ističe Tereza, koja, kao sudac početnik, nogometnu pravdu za sada može dijeliti samo na utakmicama najmlađih dobnih uzrasta. Već ovaj vikend očekuje je i prva službena utakmica.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- U nedjelju sudim „tićima“ – pravi mali šibenski derbi – sa smiješkom će Tereza. Bit ću autoritativna – djeca u toj dobi imaju respekt prema starijima – ali popuštanja nema – dodaje ova buduća profesionalna nogometna sutkinja koja, usput rečeno, dolazi iz sportske obitelji. Otac joj je bio košarkaš – dok je brat trenutno u mlađim uzrastima Kluba sa Šubićevca.

- Brat je vratar, ima tek 10 godina i on je oduševljen što sam krenula tim putem – često me pita: „kada ćeš mi suditi na utakmici pa da pobijedimo“ – simpatično je to sve – kazuje Tereza.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Bilo bi lijepo da onda s bratom za desetak godina podijeliš nogometni teren – on među vratnicama Šibenika a ti u ulozi glavne sutkinje - dodajemo

- U šali kažem da ću suditi dok je god brat u nogometu, ali bilo bi lijepo suditi na Šubićevcu, to sigurno – poželjela je Tereza.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Pratiš li sada malo češće nogometne utakmice s obzirom na to da nisi nikada trenirala nogomet i što misliš kako javnost gleda na položaj žena u muškom nogometu – pitamo je.

- Svakako – pratim dosta utakmica ali sam uglavnom fokusirana na sudce. Mislim da će nekakvih predrasuda o ženama u „muškom sportu“ uvijek biti – ali me tuđa mišljenja pretjerano ne diraju – imam svoj put a pogreške su dio sporta. Uvijek će jedna strana biti zadovoljnija – zaključuje mlada Šibenčanka – koja planira, spomenimo i to, nastaviti školovanje u Zagrebu – vjerojatno na studiju dizajna interijera.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

- Idem korak po korak, usporedno sa studiranjem nastavit ću i ovu sportsku karijeru – do statusa glavne sutkinje u našem najvećem rangu natjecanja je dug put, uporna sam – pa ćemo vidjeti dokle ću dogurati – zaključuje Tereza.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
17. travanj 2024 11:16