StoryEditorOCM
Nogometpropust bivše uprave

Sve i da osvoji Kup Šibenik na ljeto neće igrati u Europi, otkrivamo što je razlog toj bizarnoj činjenici

Piše Šibenski.hr
2. ožujka 2023. - 16:15

Nogometaši Šibenika u srijedu su u četvrtfinalu SuperSport kupa pobijedili drugoligaša BSK u gostima 2:0 i plasirali se u polufinale, u kojem još čekaju protivnika. Šibenčanima je to najbolji rezultat u Kupu nakon 2010. godine, kad su igrali u finalu i izgubili od Hajduka, piše portal Index.hr

Iz SuperSport HNL-a sljedeće sezone u Europu idu prve tri momčadi s tablice i osvajač Kupa ako to ne bude neka od prve tri momčadi iz HNL-a. Ako Kup osvoji netko drugi, odnosno Slaven, koji vjerojatno neće biti bolji od četvrtog mjesta, u Europu će ići i četvrtoplasirana momčad iz HNL-a.

Šibenik nikad nije osvojio Kup, a da mu to ove sezone i uspije, svejedno ne bi sljedeće sezone mogao igrati u Europi. Naime, u nedavno završenom postupku predavanja zahtjeva HNS-u za licence za sljedeću sezonu Šibenik nije zatražio UEFA-inu licencu, što znači da neće imati pravo nastupa u Europi ako osvoji Kup.

Rok istekao prije mjesec dana

Rok za predaju zahtjeva bio je 31. siječnja, a UEFA-inu licencu zatražilo je preostalih devet prvoligaša i Rudeš, koji je u ponedjeljak izgubio u četvrtfinalu Kupa od Slavena. Budući da je rok istekao, a HNS nakon roka neće uvažiti naknadne zahtjeve, jasno je da Šibenik ni u kojem slučaju ne može na ljeto igrati u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. 

U slučaju da Šibenik senzacionalno osvoji Kup, u pretkolo Konferencijske lige umjesto njega bi išla četvrtoplasirana momčad HNL-a. Šibenik je u svojoj povijesti dosad samo jednom igrao u Europi, i to kao finalist Kupa u spomenutoj sezoni 2009./2010.

U prvom pretkolu Europa lige izbacio je maltešku Sliemu s ukupnih 3:0, a u dramatičnom 2. pretkolu je ispao nakon što je u prvoj utakmici u gostima pobijedio ciparski Anorthosis 2:0, no Ciprani su na Poljudu nakon produžetka slavili s 3:0, piše Index.hr

28. travanj 2024 02:59