StoryEditorOCM
Nogometizvršni direktor

Kustić otkrio kada bi bio idealan termin za nastavak prvenstva, ali i naglašava: Bitno je zdravlje igrača i nikoga nećemo ugrožavati

Piše Dražen Antolić/SN
5. travnja 2020. - 10:36

Izvršni direktor HNS-a Marijan Kustić sudjelovao je u UEFA-inoj video konferenciji zajedno s voditeljicom međunarodnog odjela Ivančicom Sudac, kao i predsjednik Davor Šuker na “sjednici“ Izvršnog odbora. Njih troje i povjerenik Prve HNL Josip Brezni održali su u četvrtak u Savezu radni sastanak o HNL-u. Uz još neke ljude iz nogometa koji su se našli na liniji...

- Odlučili smo poslati dopis Nacionalnom stožeru civilne zaštite da čujemo mišljenje stručnjaka i njihov prijedlog kad bi igrači mogli početi s treninzima i za kad bismo mogli očekivati nastavak natjecanja - kazao nam je Kustić u razgovoru za Sportske novosti.

Izvršni direktor ističe:

- S odlukama UEFA-e dobili smo na prostoru i vremenu da regularno odigramo i završimo sezonu. Kroz nekoliko dana izaći ćemo službeno s opcijama termina. No, zadnju riječ po tom pitanju imaju Nacionalni stožer civilne zaštite i situacija s koronavirusom, kakva će biti u tom trenutku.

UEFA je odlučila da se domaća prvenstva ne moraju završiti do 30. lipnja, da do toga roka nije nužno poslati imena klubova koji će ići u europska nadmetanja, ali je dala novi načelan datum, da se nacionalne lige za države koje su na prvih 15 mjesta njezine tablice, što je za sljedeću sezonu i Hrvatska, okončaju do 2. kolovoza. Slabije plasirani bi morali nešto ranije. Očito zbog kvalifikacija za Ligu prvaka i Europsku ligu u koje će predstavnici Hrvatske kasnije nego “donji dom”.

- UEFA-ina Radna skupina priprema nacrt, u njemu će stajati i kad će se igrati završnica Lige prvaka i Europske lige, ali i pretkola nove sezone.

Prije toga ključno je privesti kraju aktualnu. Nijemci bi mogli na teren već početkom svibnja, u ligama Petice je golem pritisak televizija.

- Nećemo gledati nikakve pritiske, bitno je zdravlje igrača i nikoga nećemo ugrožavati. Zato želimo čuti preporuku epidemiologa kad bi nogometaši mogli krenuti s treninzima jer trebat će im jedan ciklus prije prvih utakmica, nekih dvadesetak dana. Moguće je da im se prvo dopusti individualan rad na stadionu ili u manjim skupinama. I to ćemo pitati Stožer.

Realno je da se završi

Željeni termin je sredinom sljedećeg mjeseca, subota i nedjelja su 16. i 17. svibnja.

- Idealno bi bilo da krenemo sredinom svibnja s utakmicama, ali dat ćemo i druge opcije, tri-četiri prijedloga.

Vjerujete da će ovo prvenstvo završiti?

- Vjerujem. Realno je da se završi - konstatirao je Kustić.

Kako su nogometaši sad na dugim “praznicima”, između dvije sezone neće biti veće stanke. Tek toliko da se odigraju kvalifikcije jer deveti iz prve lige i ove sezone mora se sučeliti s drugim u 2. HNL, bude li imao licencu za najviši rang, te Superkup koji je vrlo izgledan jer Dinamo će biti prvak, a nema ga u završnici natjecanje za Rabuzinovo Sunce.

Sve bi, u najboljoj varijanti, bilo gotovo negdje u srpnju. I novo prvenstvo moglo bi krenuti... Čeka nas ljeto nogometa, dopusti li COVID-19, ali za početak bez gledatelja. To je jasno. A možda i na duže...

16. travanj 2024 09:24