StoryEditorOCM
Nogometvelika čistka

Kulušić nakon smjene: Nije bilo pogodovanja nikome! Bio je ovo krvav posao, ionako sam htio otići

Piše Zdravko Reić/SN
11. veljače 2021. - 14:57

Ante Kulušić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca HNS-a, mirno je prihvatio odluku o raspuštanju, to jest ukidanju aktualnog sastava, premda se ne slaže s objašnjenjem, odnosno s razlozima zbog kojih je došlo do smjene, pišu Sportske novosti.

- Pogreške su se dogodile, događat će se i dalje, ali bitno je da nije bilo pogodovanja niti jednom klubu, odnosno da kažem namjere da se netko ošteti - rekao je Ante Kulušić, navodno samo odabranima koji su tražili njegov komentar. Uz napomenu da će kao dopredsjednik HNS-a ne samo prihvatiti odluku o raspuštanju Komisije, nego da će i ubuduće biti na raspolaganju novim ljudima.

- Bitno je da nismo mi iz komisije bili grešni, nego suci i svaki od njih koji je kiksao treba snositi odgovornost, kako je bila praksa dosad.

Kulušić je podsjetio da je već ranije, još prije nekoliko mjeseci, najavio povlačenje s vodeće uloge sudačke organizacije. Jer:

- Četiri godine sam na čelu, to je krvav posao. Držim da smo unaprijedili suđenje, i to kako na terenu tako i u organizacijskom smislu. To je stresan posao jer si izložen svakojakim pritiscima. Žao mi je što su se dogodili propusti u suđenju, čak za mene neobjašnjivi kao što je bio slučaj s utakmicom na Rujevici između Rijeke i Šibenika. Nemam namjeru ulaziti u polemike kako se sve dogodilo, ali želim podsjetiti na opće uvjerenje da je u ovom prvenstvu sveukupno suđenje kvalitetnije, s minimalnim brojem repova.

Svoje uvjerenje argumentira činjenicom da se kiksovi nisu događali u presudnim utakmicama kad se odlučuje o naslovu ili opstanku:

- Mi smo kao sudačka organizacija napravili mnogo na unapređenju, naši stalni seminari, detaljne edukacije i nastojanje da sude najkvalitetniji dokaz su tog rada. Na primjer, bitno smo smanjili broj prvoligaških sudaca, sada ih je u elitnoj grupi 13 tako da su stalno angažirani. Kvaliteta suđenja je neusporedivo bolja i na račun uvođenja VAR-a, pogreške su smanjene, rekao bih i za 90 posto.

Posebno je ponosan na to što se sudački kadar pomlađuje, a na pitanje o profesionalizaciji sudaca kaže:

- Naravno da sam za profesionalizaciju, ali ne svih, nego onih najboljih. To košta, pitanje je mogu li klubovi podržati takav projekt.

19. travanj 2024 15:44