StoryEditorOCM
Nogometnikad dosta opreza

FIFA predlaže smjernice za što sigurniji povratak nogometu: igrači će se morati riješiti nekoliko navika, a jedna od njih je i ona ružna - pljuvanje

Piše Ivan Renić
29. travnja 2020. - 08:34

Mjere za sprječavanje širenja zaraze koronavirusom polako omekšavaju u mnogim zemljama. 

Posljedično, i nogometaši se vraćaju svome poslu – treninzima. Za početak individualno, a u dogledno vrijeme i grupno. Savezi intenzivno raspravljaju o datumu nastavka natjecanja, a u FIFA-i predlažu smjernice za što sigurniji povratak sportskim aktivnostima.

Igrači će se morati riješiti nekoliko navika, a jedna od njih je i ona ružna – pljuvanje.

- To je česta praksa u nogometu koja nije baš higijenska. Kada se nogomet vrati, trebat će je maksimalno izbjegavati – rekao je za engleski Telegraph predsjednik FIFA-inog zdravstvenog odbora Michel D’Hooghe.

Nije isključeno ni da će igrači za „bale“ po terenu dobivati žuti karton.

- Slinom se lako prenosi virus i zato moramo biti oprezni. Ne znam hoće li biti izvedivo. Možda bi suci mogli pokazivati žuti karton za to – dodao je D’Hooghe.

Uz igranje pred praznim tribinama i zabranu pljuvanja, nogometaši će se morati priviknuti na još nekoliko „novitadi“. Izvjesna je zabrana rukovanja prije utakmice, proslave gola mogle bi postati beskontaktne, a ni zamjene dresova na kraju susreta nisu više poželjne.

Nema više grljenja ni ljubljenja. Izgleda da će svo slavlje sastojati od ruku podignutih visoko u zrak, baš kao nekad. Ili, pak, samo stisnuta šaka, po uzoru na tenisače.

18. travanj 2024 15:35