StoryEditorOCM
NogometPREOKRET NAVIJAČA

Crno tržište je totalno podivljalo, cijene za ‘vatrene‘ otišle u nebo: ‘Najbolje bi bilo da ništa ne dobijemo‘

Piše Dražen Antolić/SN
30. prosinca 2023. - 14:24

Vatrene će na svakoj utakmici na Euru bodriti najmanje petsto pripadnika BBB, Torcide i još šest klupskih navijačkih skupina, a cijene ulaznica na crnom tržištu već probijaju 500 eura za one koje legalno dođu 30 i 60 eura, pišu Sportske novosti.

Ludilo za karte u HNS-u je samo dijelom stišano oko Božića, ali što li će tek biti... Neki će nam iz Saveza kazati kako je u jednom času predsjednik Marijan Kustić rekao:

- Najbolje bi bilo da nemamo niti jednu ulaznicu.

Nije lako Kustiću i kolegama namiriti ni približno sve koji se nadaju da će preko Saveza doći do "zlatnog papirića". Pogotovo nije jednostavno objasniti da nema za sve.

image
Ante Cizmic/Cropix

Podsjećamo, UEFA je za HNS namijenila za svaku utakmicu u skupini 10 tisuća karata, plus tisuću HNS-u za nogometnu obitelj. Od toga je ona stavila u prodaju "na bubanj" osam tisuća ulaznica, a dvije tisuće je dala Savezu da ih stavi na tržište po svojim kriterijima.

HNS je tisuću karata namijenio navijačima koji najredovitije idu na utakmice nacionalne vrste po programu lojalnosti, 500 za klupske navijačke skupine, a 500 je ostavio sebi za županijske saveze i ostale "gladne". Tako na raspolaganju ima ukupno 1500 karata, dakle tisuću koje je dobio za nogometnu obitelj i još 500. Kad se zna da samo reprezentacija i stožer imaju gotovo 60 članova, neće ni oni dobiti koliko bi htjeli. Zamislite jagme kod Ivice Olića koji živi u Hamburgu, pa njemu bi samome trebalo barem petsto ulaznica.

Navijači koji najredovitije pohode utakmice Vatrenih podijeljeni su u rangove - njih 25 koji su sam vrh po broju kupljenih ulaznica za Vatrene imali su pravo na četiri karte, potom njih 35 na tri, pa sljedeći na dvije...

image
Tom Dubravec/Cropix

No, potpuno nova i posebna priča je 500 karata koje su namijenjene klupskim navijačima što je preokret u poslovanju HNS-a koji im se ponovno više okreće i želi s njima što bolju suradnju. Neki će kazati da su problemi i nastali 2008. godine osnivanjem Uvijek vjernih te da nakon 15 godina ispravljaju stvari.

Nedavno je osam navijačkih udruga postiglo sporazum o načinu koegzistencije u koji spada i da u slučaju tučnjave neće koristiti ništa osim šaka, potom su se sami dogovorili i raspodijelili po 500 ulaznica za svaku utakmicu Vatrenih u Njemačkoj. Torcidi i BBB-ima tako je pripalo najviše ulaznica, no jednako jednima i drugima. Nemamo preciznu informaciju koliko, 100-150, dok ostalo dijeli još šest skupina koje su u toj priči – Armada, Kohorta, Ultrasi, Demoni, Funcuti i Tornado. Usuglasili su se bez ikakve intervencije HNS-a koji im je potom poslao mailove za kupnju.

image
Tom Dubravec/Cropix

Velika je važnost i snaga navijača koji navijaju, koji znaju navijati, koji povuku sve ostale na tribinama i daju ton, kao što je bilo na posljednjim gostovanjima u kvalifikacijama za Euro. Ujedno, kao navijači koji vjerno i redovno pohode stadione HNL-a to su zaslužili više od onih koji na tribine dolaze radi selfieja za Instagram i turizma. Dakako, udrugama je bila odluka hoće li neki navijači ići na sve utakmice u skupini (Španjolska, Albanija, Italija) ili će na svaku netko drugi.

Hrvatska prvu utakmicu na Olimpijskom stadionu u Berlinu igra sa Španjolskom 15. lipnja, a za taj dan najave govore da će na ulicama njemačke prijestolnice biti stotinjak tisuća Hrvata. Mnogi neće imati ulaznicu, no i dalje se je brojni nastoje dokopati. Crno tržište cvate... Mnogi su kupili naslijepo, kad se nije znalo gdje će tko igrati, pa sada prodaju i fino zarađuju. UEFA je ponudila opciju preprodaja karata baš kako bi manje toga išlo po drugim kanalima... Budući da se ne očekuje posebno veliko zanimanje Španjolaca niti Talijana, najviše problema Hrvati bi da dođu do karte mogli imati za ogled s Albanijom 19. lipnja u Hamburgu. Oni koji su se prijavili za ždrijeb čekaju rezultate jesu li sretni dobitnici koji će primiti na mail u siječnju. UEFA nije objavila koliko se točno Hrvata prijavilo za tih osam tisuća ulaznica, ali je navela da smo među rekorderima zajedno s Albancima, Turcima, Mađarima i Englezima. Dakako, osim Nijemaca.

27. travanj 2024 15:13