StoryEditorOCM
Košarkastanje na baldekinu

Košarkaši u dubokoj krizi, košarkašice grabe prema vrhu i love trofej: Šibenka je u zadnjih osam utakmica ostvarila samo jednu pobjedu!?

Piše Krešimir Gulin
9. travnja 2021. - 19:43

Dijametralno suprotno rasploženje vlada u dva košarkaška tabora na Baldekinu. U najkraćem, tužno je u muškom kutu, a veselo u ženskom.

Krenimo s Narančastima koji su u dubokoj rezultatskoj i igračkoj krizi. Šibenka je imala dosta ampltuda ove sezone. Od lošeg početka kada su bilježili teške poraze sa Zadrom, Cibonom, Goricom... do sjajnih izdanja tijekom zime kada su primali hvalospjeve cijele hrvatske košarkaške javnosti. U tom 'toplo- hladno' hodu, trenutačno je opet hladno, gotovo ledeno doba usred proljeća. Brojke nikako nisu na strani momčadi trenera Dženana Rahimića.

Naime, Šibenka je zadnjih osam utakmica ostvarila samo jednu pobjedu!? I to protiv zagrebačkog Furnira na Baldekinu, ruku na srce uz poprilično vjetra u leđa. Prije toga, posljednji bljesak Narančastih zbio se 20. veljače kada su u Šibenku pobijedili Cibonu u vrlo lijepoj predstavi. Nakon toga, netko je spustio rolete na muškom dijelu Baldekinu. Uslijedili su porazi od Škrljeva, Zadra, Gorice, Cibone, Splita, Alkara i Osijeka. Jedina utakmica od tih za kojom Šibenčani imaju pravo žaliti je ona sa Žutima na Baldekinu, gdje su igrali dobro i u kojoj su poraženi uglavnom zbog katastrofalnih sudačkih odluka.

Ogoljeni svi problemi

Negativnim nizom Šibenka je uvelike dovela u opasnost plasman u play off, koji je donedavno činio sigurnim kao da je deponiran u nekoj švicarskoj banci. Međutim, sada Narančasti imaju samo jednu pobjedu više od Osijeka i dvije od Alkara koji se nameću kao glavni konkurenti za ulazak u doigravanje. A baš u zadnje dvije utakmice Šibenka je poražena od Sinjana i Osječana. Baš je subotnja utakmica na Baldekinu s Osijekom (83:92) ogolila sve probleme u taboru Narančastih. Da situacija nije nimalo ružičasta svjedoči izjava trenera Rahimića:

- Čak smo u nekim trenucima utakmice imali i dobar rezultat s obzirom na to kako smo igrali. Da smo za protivnika imali iole kvalitetniju ekipu završilo bi 30 razlike za njih. Jednostavno, bili smo bez energije, bez volje, bez želje...- kazao je vidno razočarani kormilar Narančastih.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Dapače, otišao je i korak dalje otvorio temu koja bi mogla biti jedan od uzroka krize Šibenke:

- Ne znam jesu li igrači ljuti, bojkotiraju li mene možda? Problem je što smo mi zadnjih četiri, pet utakmica stalno na 100 primljenih poena, a tako se ozbiljna košarka ne može igrati- izjavio je Rahimić.

Malo toga ohrabrujućeg iz aktualnog stanja Narančastih uspio je izvući i kapetan Domagoj Bašić:

- Utakmica protiv Osijeka bila je jedna od naših najlošijih partija ove sezone i ne znam što bih vam više pametno kazao na tu temu- govori najiskusniji košarkaš Šibenke.

Bašić je ponudio svoj pogled i na ono što Narančaste čeka do kraja sezone. Točnije, do završetka trećeg kruga prvenstva trebaju odigrati još pet utakmica, od čega čak četiri u gostima (Hermes, Zabok, Zadar i Sonik Puntamika). Jedinu utakmicu na svom parketu Šibenka će odigrati protiv Škrljeva:

- Naravno, i dalje vjerujem da ćemo izboriti play off. Ne treba tugovati. Treba dići glave i razmišljati o idućoj utakmici u Zagrebu kod Hermesa što moramo pošto-poto dobiti- kapetanski razmišlja šuter Šibenke.

Ipak, uspjeli smo izvući i još nešto pozitivno iz sivila u koji je upao muški dio Baldekina. To je podatak da je Rahimić konačno uspio malo proširiti rotaciju. Tako uz već etablirane šibenske mladce Gulina i Pleadina, sve više minuta dobijaju Vlaić, Klarin, Antić, Živković...

- Slažem se, jedina dobra stvar je što naši klinci provode sve više vremena na parketu i tako to treba gledati- zaključio je Bašić.

Uzbuđenje u ženskom taboru

Zato na ženskom dijelu Baldekina cvjetaju ruže, barem što se tiče onog sportskog dijela. Naime, djevojke trenera Stipe Bralića i ove će sezone u borbu za jedan domaći trofej. Pobjedom nad Mursom u Osijeku (80:56) plasirale su se u finale Kupa Ružice Meglaj Rimac. Protivnice u završnici bit će im igračice Raguse, a finalna utakmica igra se na neutralnom terenu u Splitu u nedjelju, 11. travnja u 17 sati uz prijenos na HTV-u 2:

- Nama je ovo odličan rezultat s obzirom na sve probleme s kojima se nosimo. Poznato je kako mi imamo i nekoliko cura koje paralelno rade i igraju, stoga su u mogućnosti odraditi tek dva,tri treninga tjedno. Ne preostaje mi ništa drugo nego čestitati curama na odličnoj igri i zalaganju ne samo u Osijeku, nego i tijekom cijele sezone. Eto, u konačnici smo uspjeli četvrtu sezonu za redom ući u završnicu Kupa, s tim da se lani final four nije igrao zbog epidemije koronavirusa- govori Stipe Bralić, trener košarkašica Šibenika.

U finalu ih čeka Ragusa, koja se čini neprikosnovenom u Hrvatskoj. Dubrovčanke su tek nedavno porazom od Medveščaka prekinule niz nepobjedivosti koji je trajao dvije godine. Međutim, da se Šibenčanke mogu dobro nositi s Ragusom u nedavnoj prvenstvenoj utakmici na Baldekinu kada im je pobjeda izmakla u neizvjesnoj završnici:

- Rekao bih da je Ragusa u uvjetima hrvatske lige korak-dva ispred konkurencije. Imaju široku rotaciju, dobro su izbalansirani i pokriveni od pozicija playa do centara. Ako bih nabrajao pojedinačno, na playu su reprezentativka Miloglav, koja je igrala i za španjolskog prvaka Mallorcu, i Todorić, koja je šest, sedam puta bila prvakinja Hrvatske. Ispod koša imaju tri vrlo dobre igračice (Vrsaljko, Matić i Stojanović)- nabraja Bralić.

Silov kao prevaga

U dresu Raguse je i Šibenčanka Josipa Silov, još jedna reprezentativka. Ili, igračica koja je ove zime Baldekin zamijenila Gospinim poljem:

- Da nam je ostala Silov, garantiram da bismo bili glavni favoriti za oba domaća naslova - ocjenjuje Bralić kako bi Silov mogla biti prevaga u dvoboju Šibenčanki i Dubrovčanki.

No, i Baldekin ima svoje adute. Među njima su i zimska pojačanja Amerikanka Washington i Srpkinja Jeremić. Baš je Washington briljirala u polufinalu Kupa gdje je Osječankama zabila 23 poena i uhvatila 17 skokova:

- One su dobra pojačanja. Premda nisu izrazito visoke, igraju dobru obranu na protivničkim centrima i kontroliraju skok. S njima smo dobili čvrstoću pod obručima koja nam je nedostajala u prvom dijelu sezone- napominje trener šibenskih košarkašica.
Aktualna situacija uvelike podsjeća na onu od prije dvije godine kada je Šibenik igrao finale Kupa s favoriziranim Medveščakom.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Da je ušao šut atraktivne Portorikanke Melendez veselile bi se bile Šibenčanke, a ne 'medvjedice':

- Čujte, kup je natjecanje u kojem su iznenađenja moguća. U jednoj utakmici se može svašta dogoditi. Lakše je favorita iznenaditi u kupu nego u prvenstvu. Sada kad smo došli do finala pokušat ćemo odigrati što bolje i uhvatiti prigodu ako nam se ukaže- zaključuje Bralić.

Podsjetimo, ženska košarka je najtrofejniji kolektivni sport u Šibeniku. No, na trofej se čeka još od 2008. godine. Tada se dvostrukom krunom okitio Jolly JBS, a trener je bio Stipe Bralić.

Burićeva financijska injekcija

Ne otkrivamo toplu vodu da košarkašice Šibenika funkcioniraju u teškim financijskim uvjetima. Premda budžet za žensku košarku nije izdašan, jer većina igračica igra tek za skromne stipendije, posebice u usporedbi s drugim sportovima. Dapače, dio igračica ima i profesionalna radna mjesta.

No, otkako je korona kriza uzela maha i relativno skromni budžet sve je teže popuniti. Uprava kluba snalazi se na sve moguće načine, pa je uoči puta na polufinalnu utakmicu kupa u Osijek pokucala i na vrata šibenske gradske uprave. Točnije, izravno kod šibenskog gradonačelnika Željka Burića kod kojeg su naišli na razumijevanje. Ponajviše zahvaljujući šibenskom gradonačelniku u ženski košarkaški klub stigla je prijeko potrebna financijska injekcija koja je pomogla da se prebrodi nezavidna financijska situacija.

23. travanj 2024 15:56