StoryEditorOCM
OstaloApel kulturnjaka

Zbog otkazanih koncerata, snimanja, predstava, manifestacija kulturnjaci su na rubu opstanka, osobito je ugrožena nezavisna kultura  

Piše HINA
15. ožujka 2020. - 07:57

 

Inicijativa nezavisnih kazališnih producenata, autora i izvođača te Udruga koncertnih promotora - Promo poziva kulturne radnike, ustanove i organizacije da se pridruže apelu za žurnu pomoć domaćoj nezavisnoj kulturi, osobito ugroženoj proteklih dana zbog aktualne situacije.


"Osim što je kao i ostatak opće populacije zdravstveno ugrožena korona virusom, (i) hrvatskoj nezavisnoj kulturnoj sceni izravno je ugrožena egzistencija", ističu u apelu koji je dosad potpisalo više od 1300 kulturnih djelatnika iz raznih sektora, a pridružio im se i INmusic festival.


Potpisnici apeliraju na vladu i jedinice lokalne samouprave, da žurno poduzmu mjere koje bi pomogle tom i inače ugroženom sektoru s tisućama ljudi, u kojemu su osobito pogođene izvedbene umjetnosti jer im je u interesu cijele zajednice s preventivnim mjerama onemogućen rad i privređivanje.


"Samostalni umjetnici, ali i brojni prekarni radnici bez kojih kulturni sektor ne bi mogao funkcionirati, ostali su time preko noći bez ikakvih izvora prihoda", ističu.
Podupiru sve inicijative za digitalnu distribuciju kulturnih sadržaja, no smatraju da u izvedbenim umjetnostima niti jedan drugi distribucijski kanal ne može nadomjestiti izvedbu uživo.


Prema njihovim očekivanjima, kriza će trajati barem do jeseni, čak i ako se općezdravstvena situacija normalizira do konca travnja, a dodatni je problem što se dobar dio sektora još nije oporavio od posljedica štrajka u školama kada je distribucija programa za djecu i mlade bila gotovo nemoguća.


Podržavaju inicijativu da se poduzetnicima, pa tako i onima u kulturi izdaju precizne, jasne upute o zdravstvenoj zaštiti i stupnju karantene kako bismo znali što od svojih poslovnih aktivnosti možemo obavljati, a što ne, te da im se omogući odgoda plaćanja PDV-a i poticaj u obliku suspenzije plaćanja doprinosa za mirovinsko i zdravstveno, kao i uplate za TZ i slična davanja na razdoblje od šest mjeseci.


Također, podržavaju paneuropski zahtjev za osnivanje nacionalnog Fonda za pomoć samostalnim umjetnicima i svim prekarnim radnicima u kulturi, a kako bi se premostilo razdoblje u kojem nema javnih okupljanja, otkazuju se snimanja, festivali i ostale manifestacije.

 

Predlažu i mjere koje se prije svega odnose na samostalne umjetnike i neovisna kazališta, među ostalim neodložnu isplatu svih sredstava odobrenih u Gradu Zagrebu i jedinicama lokalne samouprave za 2019. koja još uvijek nisu isplaćena i žurnu isplatu prve rate programskih sredstava odobrenih za 2020.


Zalažu se i za žurnu isplatu honorara i obveza javnih ustanova samostalnim umjetnicima, prekarnim radnicima i nezavisnim organizacijama u kulturi, odnosno odobrenih sredstava potpore Hrvatske turističke zajednice i lokalnih turističkih zajednica te koliko je moguće ubrzati proceduru povrata poreza za 2019. godinu.


Također, predlažu moratorij na obvezu uplate mirovinskog i zdravstvenog osiguranja za samostalne umjetnike koji inače taj trošak snose sami na razdoblje od 6 mjeseci, moratorij na revizije statusa samostalnih umjetnika na razdoblje od 6 mjeseci, moratorij na plaćanje najma prostora za obavljanje umjetničke djelatnosti, a koji su u vlasništvu države i jedinica lokalne samouprave.


Smatraju da bi Ministarstvo kulture i jedinice lokalne samouprave trebale biti fleksibilne u rokovima za izvršenje programa javnih potreba u kulturi, koja će se prilagođavati situaciji na terenu, te priznati dosad nastalih troškova u organizaciji programa, unatoč otkazivanjima ili odgodama, primjerice za otkazane aviokarte.


Glede kriterija i metodologije isplata financijske pomoći iz Fonda solidarnosti predlažu isplatu mjesečne novčane pomoći samostalnim umjetnicima koji to zatraže u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do 6 mjeseci i isplatu mjesečne novčane pomoći ostalim prekarnim radnicima u sektoru u visini 80 posto prosječne plaće na razdoblje do 6 mjeseci.
Apeliraju na solidarnost cijelog sektora i svijest o potrebi da se ravnomjerno podijeli teret krize, jer "krhku kulturnu scenu treba sačuvati".


Želja im je da se programska sredstva namijenjena javnom sektoru ne prenamjenjuju, te da se, gdje god i kad god je to moguće, rad nastavi, ali i da se očuva vidljivost sektora izvedbenih umjetnosti koji se, kažu, neće oporaviti onog trenutka kad kriza završi nego daleko kasnije jer će ljudi i nakon prestanka izravne opasnosti izbjegavati javna okupljanja, a i cjelokupna javnost će biti ekonomski oštećena ovom krizom, pa će njihove aktivnosti biti tretirane kao ‘luksuz’.

 

Ministrica kulture Nina Obuljen-Koržinek izjavila je ranije da će se u sklopu mjera vlade gledati kako pomoći umjetnicima da što bezbolnije prođu kroz situaciju nastalu zbog širenja koronavirusa i otkazivanja niza programa.
"U području kulturnih i kreativnih industrija ekonomski učinci su veliki tako da ćemo u sklopu mjera vlade gledati kako ćemo pomoći", rekla je ministrica kulture, napomenuvši kako će se unutar proračuna ministarstva omogućiti da oni koji nemaju nikakve plaće i prihode iskoriste programska sredstva.


"Za nas je najvažnije da samozaposlenima, samostalnima pomognemo da što bezbolnije prođu kroz to razdoblje", rekla je.

 

18. travanj 2024 20:26