StoryEditorOCM
OstaloBigSEE Awards

Za projekt pirovačkog dječjeg vrtića: Šibenski arhitekti Ivana Lozić i Marko Paić dobili laskavu međunarodnu nagradu

Piše Marija Lončar
21. svibnja 2024. - 13:59

Šibenski arhitekti Ivana Lozić i Marko Paić i njihov Studio 25, 4 mm ovih dana slave. Na njihovu je adresu, naime, stiglo laskavo priznanje: dobitnici su međunarodne nagrade za arhitekturu BigSEE Awards za projekt dječjeg vrtića Mendula u Pirovcu. Projekt Mendule, nagrađen u kategoriji „obrazovne zgrade“, objasnili su Ivana i Marko napominjući kako u svom radu uvijek nastoje spojiti, odnosno uklopiti tradiciju i suvremenost. Iščitava se to u svim njihovim radovima, a za to je, dodaju, možda zaslužan i inspirativni prostor u palači Divnić s koje puca pogled na katedralu sv. Jakova, a u kojoj je smješten njihov arhitektonski ured. Utoliko i nagradu koju su dobili doživljavaju kao "čast i privilegiju".

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

-U svim našim projektima nastojali smo pronaći ravnotežu između tradicije i suvremenosti te poštovati kontekst unutar kojega su projekti nastajali. Naš studio pokušava naglasiti stare slojeve i strukturu koju smo pronašli, zatim dodati novi sloj staroj strukturi, u konačnici formirajući novi prostor. Tim smo se vodili projektirajući bilo nekoliko četvornih metara prostora Turističko informativnog centra, također u staroj gradskoj jezgri. Ili nekoliko četvornih metara Spomen sobe književnika Ive Brešana u zgradi Hrvatskog narodnog kazališta kao i nekoliko tisuća metara četvornih tvrđave Barone, trga i rive u Rogoznici, dječjih vrtića u Pirovcu i Ružiću, projekta revitalizacije staroga grada u Drežniku... Neki od tih projekata imali su, odnosno imaju značajan utjecaj na lokalnu zajednicu i uvelike unapređuju društvenu zajednicu i život u njoj, pa je dobiti ovakvu nagradu uistinu čast i privilegija – kazali su Ivana Lozić i Marko Paić.

image


Arhitekti Ivana Lozic i Marko Paic iz arhitetonskog studia 25 zarez 4 mm.
 

Niksa Stipanicev/Cropix

Nagrada BigSEE Awards koja se dodjeljuje od 2018. godine kada ju je pokrenula nevladina organizacija Zavod Big sa sjedištem u Ljubljani u Sloveniji. U početku je bila regionalnog karaktera s ciljem sustavnog istraživanje i promicanje kreativnog poslovnog potencijala jugoistočne Europe. No, s ambicijom povezivanja kreativnosti izvan regionalnih granica, nagrada je ubrzo prerasla regionalne okvire i postala međunarodna. Danas BigSEE Awards doprinosi promicanju jedinstvenih i originalnih kreativnih dostignuća u arhitekturi, interijeru, drvu, turizmu i produkt dizajnu na globalnoj razini.

Dječji vrtić Mendula otvoren je prije tri godine, a pohađa ga oko 70 malih Pirovčana od jaslica do predškolskog uzrasta. Projektirati dječji vrtić za arhitekte je uvijek izazov, jer je, kako nam je svojedobno govorila Ivana Lozić, riječ o prvom socijalnom prostoru izvan doma s kojim djeca dolaze u kontakt. Zato je važno "ući u dječje cipele", a oblikovanje takvog prostora odgovornost je za svakog arhitekta, ali istodobno i radostan posao, rekla je Lozić povodom gradnje jednog drugog vrtića, onog u Ružiću, koji je također nastao u Studiju 25. 4 mm.

image

DV Mendula, PIrovac

Pirovački vrtić bio je pak izazovan i zbog nedefinirane matrice naselja u neposrednoj blizini lokalne osnovne škole. Šibenski arhitekti iz Studija 25, 4 mm i tu su "prepreku" uspješno savladali, pa je u obrazloženju nagrade i to istaknuto.

-Objekt vrtića „utisnut“ je unutar postojećeg, stihijski izgrađenog tkiva naselja tako da se, iako u ograničenu prostoru, uspijeva ostvariti dovoljno površine vanjskog terena po djetetu, kao i funkcionalno organizirati prostor vrtića, uz jasnu i jednostavnu tlocrtnu organizaciju. Između ostaloga, stoji i da ta „kuća jednostavnim oblikovanjem smiruje napet ambijent neorganiziranog konteksta, ali se dinamičnim tretmanom ovojnice u njega ipak uklapa“ - rekli su nam Ivana Lozić i Marko Paić.

image
Niksa Stipanicev/Cropix
image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix
image

DV Mendula, Pirovac

image

DV Mendula, Pirovac

Filip Grzincic/

 

 

12. lipanj 2024 15:19