StoryEditorOCM
OstaloKulturološka škola MH

U Skradinu se danas okupljaju studenti iz hrvatske dijaspore: četiri dana obilazit će kulturne znamenitosti i učiti o hrvatskoj povijesti

Piše Šibenski.hr
19. listopada 2023. - 09:24

 

U Skradinu će se i ove godine, treći puta zaredom održati Kulturološka škola Matice hrvatske, javlja Marinko Šišak, predsjejdnik OMH Skradin.

-Organizator je Ogranak Matice hrvatske u Skradinu, a škola se tradicionalno odvija pod nazivom „Od Nina do Solina“. Glavni cilj je upoznavanje polaznika s hrvatskom povijesti, duhovnom i materijalnom kulturom, osobito u razdoblju ranog i kasnog srednjeg vijeka, tj. razdoblju srednjovjekovne hrvatske države. Prostor omeđen ovih gradovima, a kojem je Skradin negdje po sredini i kojem dakako treba pridodati i Knin, obiluje nizom spomenika, sakralnih građevina i arheoloških nalazišta važnih za tu dionicu povijesti. Ove godine polaznici Škole su studenti s različitih fakulteta sveučilišta u Zagrebu i Osijeka koji su došli iz hrvatske dijaspore. Cilj škole jest upoznati upravo tu populaciju s kulturnim i materijalnim artefaktima na ovom području. Stoga će u sklopu četverodnevnog programa od 19. do 22. listopada sudionici obići Drniš, Biskupiju kod Knina, crkvu sv. Spasa na Cetini, Zadar i zadarske znamenitosti važne za srednji vijek, Benkovac, Aseriju i na kraju Bribirsku glavicu. Budući da će biti smješteni u Skradinu upoznat će se s prošlošću i važnošću ovog malog gradića. U radu škole sudjeluju profesori iz Zagreba, Zadra, Šibenika, Splita i Skradina, a u nekim dionicama i vodiči specijalizirani za pojedine lokalitete. Školu finacira Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a sufinanciraju Šibensko-kninska županija i Nacionalni park Krka - istaknuo je Šišak.

 

Evo i programa 3. kulturološke škole MH u Skradinu:

Skradin, 19. – 22. listopada 2023.

Četvrtak, 19.10.

14.00 Dolazak sudionika smještaj u hotel Skradinski buk

16.00 Kratak obilazak Skradina i Arheološke zbirke.

17.00 Otvorenje Škole, mr.sc. Antonijo Brajković, gradonačelnik Grada Skradina, Nakon toga uvodno izlaganje dr. sc. Marinko Šišak.

Petak, 20.10.

9.00 Odlazak u Drniš, obilazak Muzeja, utvrde i crkve sv. Ante (vodstvo Davor Gaurina)

12.15 Objed

13.30 Obilazak Biskupije – vodstvo Kristina Dobra

14.30 Cetina – crkva sv. Spasa

Povratak u Skradin

Subota, 21.10.

8.00 Polazak autobusom u Zadar

9.00 Zadar – predavanje prof. dr. sc. Mira Jurića „Zadar kulturni biser na dlanu“ i obilazak Zadra – Arheološki muzej, Zlato i srebro Zadra, Forum, crkva sv. Donata.

14.00 U povratku obilazak Benkovca (i Aserije?) uz stručno vodstvo (Dalija Marinković).

Povratak u Skradin

Nedjelja 22.10.

9.00 Odlazak na Bribirsku glavicu, obilazak zbirke i lokaliteta uz stručno vodstvo (MHAS iz Splita).

12.00 Podjela potvrdnica o završenoj Školi (prostor MH u Skradinu)

13.45 Odlazak

02. svibanj 2024 15:53