StoryEditorOCM
OstaloCarmen na Sv. Mihovilu

Publika velikim pjeskom nagradila Kolo, Simfonijski puhački orkestar HV-a, soliste i gostujuće zborove; Burić ih u govoru nije ni spomenuo

Piše Marija Lončar
18. lipnja 2023. - 10:17

Šibensko pjevačko društvo Kolo i Simfonijski puhački orkestar Hrvatske vojske sa solistima i gostujućim zborovima izveli su sinoć na Tvrđavi sv. Mihovila koncertnu verziju jedne od najpopularnijih opera na svijetu - Carmen, slavnog francuskog skladatelja Georgesa Bizeta.

image

 

 

Tonka Lokas/Cropix

 

Veliki zalogaj za amaterski zbor, reklo bi se, ali je bila i lijepa prigoda – šibenski kolaši su ovim su nastupom otvorili 10. koncertnu sezonu na ljetnoj pozornici na Sv. Mihovilu. U tih deset godina na obnovljenoj i od tada nanovo otvorenoj najstarijoj gradskoj utvrdi, Kolo je nastupilo čak osam puta, najviše od svih izvođača na najljepšoj pozornici Jadrana, kako je pred koncert kazala Ivana Guberina, jedna od članica zbora i redateljica nedavno prikazanog dokumentarca Naš mali posvećenog Draženu Petroviću.

image
Tonka Lokas/Cropix

Među tim izvođačim bilo je svjetski slavnih, no ovaj rekord Kola nitko nije oborio, napomenula je Guberina, podsjećajući kako izvedba Carmen dolazi nakon što je ovaj zbor pod ravanjem Ive Lise na nedavnom natjecanju u Sisku osvojio dvije zlatne plakete. Zborovađa kolaša, koji ih je uvježbavao za nastup, ovaj je put iz gledališta pratio cijeli koncert, jer je dirigenska palica bila u rukama maestra Miroslava Vukovojac-Dugana, dirigenta Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a.

 

Suradnja Kola i Simfonijskog puhačkog orkestra HV-a traje već nekoliko godina, a ovaj put suradnju su proširili i na šibenski Zbor osnovne Glazbene škole Ivana Lukačića te Mješoviti zbor Studija glazbene umjetnosti Sveučilišta u Mostaru. Naravno, ništa od Carmen ne bi bilo bez solista. Mazzosopranistica Martina Menegoni pjevala je Carmen, Lidija Horvat-Dunjko (sopran) Michaelu, Matija Meić (bariton) toreadora Escamilla, a tenor Martin Sušnik Don Joséa.

image
Tonka Lokas/Cropix

 

Gledalište ljetne pozornice, koje je ovaj put bilo daleko od popunjenosti do zadnjeg mjesta, kako bi se očekivalo i kako obično bude uvijek kada nastupa Kolo, pozdravio je i šibenski gradonačelnik Željko Burić. No, on se u svom govoru usredotočio samo na pohvale djelatnicima Tvrđave kulture koja upravlja trima gradskim tvrđavama, a od nedavno i Hrvatskim centrom koralja na Zlarinu.

image
Tonka Lokas/Cropix

Hvaleći njihov rad, pa tako i 10. godišnjicu organiziranja koncertnih događanja na Sv. Mihovilu čime su doprinjeli kulturnoj i turističkoj prepoznatljivosti Šibenika, Burić je posve zaboravio i spomenuti Kolo i ostale izvođače. Publici, međutim, to nije smetalo jer su uživali u šibenskoj koncertnoj izvedbi Carmen, nagradivši izvođače nakon svake točke snažnim pjeskom.

05. svibanj 2024 02:23