StoryEditorOCM
OstaloTužna vijest

Preminuo Ivo Pedišić, arheolog i ratni ravnatelj šibenskog muzeja; u fokusu njegova istraživanja najviše je bila rimska Skardona

Piše M. L.
3. srpnja 2023. - 17:57

U 81. godini života umro je Ivo Pedišić, šibenski arheolog i bivši ravnatelj Muzeja grada Šibenika, objavio je Muzej grada Šibenika na svojim Facebook stranicama.

Pedišić je rođen na otoku Pašmanu 1942. godine, no cijelu svoj radni vijek proveo je u Šibeniku. U Muzeju grada Šibenika zaposlio se 1971. godine, a 1992. godine postaje ravnateljem nakon što je dotadašnji, po mnogima jedan od najuspješnijih ravantelja šibenskog muzeja, Slavo Grubišić  morao u mirovinu. Na funkciji ravnatelja Pedišić je ostao relativno kratko, do 1995. godine, kada ga na toj funkciji zamjenjuje Gojko Lambaša.

Cijeli svoj radni vijek Pedišić je posvetio je istraživanju i konzervaciji brojnih arheoloških lokaliteta na šibenskom području. Među ostalim istraživao je Tvrđavu sv. Mihovila, Žirje - Gradina, Murter - Gradina, Piramatovce - Gajčina,  Bribirsku glavica, Bribir - Ogradice, Srimu  - Prižba, Dubravice, Žaborić i dr. TAkođer i rimski lokalitet Stari šematorij na Danilu gdje je maštao da će jednog dana postati arheološki park. Njegov istraživački fokus bio je najviše usmjeren na ostatke rimskog municipija Skardone, naročito na nekropole na položajima Đardin i Maraguša, o čemu je napisao knjigu Rimska Skardona (2001.). Pedišić je bio i glasni zagovaratelj osnivanja skradinskog muzeja.

Rezultate svog istraživanja antičke arheološke baštine je prezentirao i u nizu stručnih i znanstvenih članaka, predavanja, izložaba i edukativnih radionica.

Bio je član Hrvatskog arheološkog društva, a višekratno i član Središnjeg odbora. Uz to, bio je i član Slovenskog arheološkog društva, te Ogranka Matice hrvatske u Šibeniku.

 

 

 

 

01. svibanj 2024 14:58