StoryEditorOCM
OstaloO njima se govorilo

Oni su obilježili šibensku kulturu u 2016. godini

29. prosinca 2016. - 11:57


Borna Erceg njegovo vrijeme tek dolazi



Borna Erceg, student klavira na Umjetničkoj akademiji u Splitu, skladatelj, korepetitor… Znatiželjan i uvijek spreman da nauči još više, ovaj mladi Šibenčanin pozornost javnosti privukao je svojim najnovijim djelom - komičnom operom "Turija i Plamenko" koja je nakon premijere u studenom već doživjela dvije reprize, a najavljena su i gostovanja u drugim gradovima u županiji. Za početak, kako ističe Borna, jer njegova je želja da se predstavi cijeloj Hrvatskoj! Mladi glazbenik iza sebe ima već jedno napisano i izvedeno djelo – Koncertnu misu. Premda studira klavir, ne krije da ga više privlače skladanje i dirigiranje. S obzirom na ambiciju i njegovu upornost, Borna Erceg u šibenskoj kulturi neće ostati zapamćen samo po svojoj "Turiji i Plamenku“!

Zdenka Bilušić nezaobilazna i svuprisutna



Teško bi bilo nabrojiti sve događaje u šibenskoj kulturi u protekloj godini koji su bili povezani sa Zdenkom Bilušić. Zaposlena u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" kao voditeljica Centra za vizualnu kulturu mladih, Bilušić je istovremeno vodila i organizirala kroz cijelu godinu niz likovnih radionica i natječaje za djecu te brojne izložbe. I ove je godine brinula za raznovrsnost i zanimljivost radioničkog programa MDF-a. Osnivačica je i pokretnog lutkarskog kazališta, voditeljica radionica za djecu s kojima je ove godine napravila kratku predstavu o šibenskim vješticama Mrni i Dobri. Kao predsjednica Kulturnog vijeća kroji i gradsku kulturnu politiku, a usto piše i ilustrira slikovnice, a na čelu je i kulturne udruge "Faust". U godini koja odlazi ostat će zapamćena prije svega po revitalizaciji i afirmaciji šibenskog Ogranka Matice hrvatske koji je prvi put svojom povijesti pokrenuo izdavanje časopisa.

Lana Stojićević troskom do nagrade



Nakon što ju je lani Hrvatsko društvo likovnih umjetnika proglasilo najboljom mladom umjetnicom, Šibenčanka Lana Stojićević ove je godine postala finalistica međunarodnog natječaja New East Photo Prize u sklopu kojeg je osvojila nagradu Metro Imaging Award za seriju fotografija Crno brdo. Riječ je o brdu troske, koje je u lana gledala jo u djetinjstvu u šibenskom TEF-u, a bi ono kasnije završilo u Biljanima Donjim. Ovih dana pozornost kulturne javnosti privlači izložbom „Parcela“ koja tematizira superkičaste kuće izgrađene duž Jadrana. Lana je slikarstvo diplomirala prije četiri godine na splitskoj Umjetničkoj akademiji gdje od lani radi kao stručna suradnica. Iza sebe ima više samostalnih izložaba, a prve izlagačke korake napravila je u rodnom Šibeniku. Dobitnica je brojnih nagrada, a svojim izložbama i radovima hrabro i osviješteno propituje neke od gorućih problema suvremenog hrvatskog društva.
Jakov Bilić najbolji hrvatski glumac u mjuziklu

Iako šibenski glumac Jakov Bilić kaže kako u mjuziklu baš i nema osobitog glumačkog iskustva, upravo ga je uloga Đure Bedare, "prislijevskog“ izgleda, neobičnog oca djevojčice Matilde iz istoimenog mjuzikla, nastalog u produkciji šibenskog HNK-a, dovela do ovogodišnje Nagrade hrvatskog glumišta. I to u kategoriji mjuzikla i operete, premda je Bilić vjerovao da bi mu to laskavo priznanje struke eventualno mogla donijeti dramska uloga! I dok očekuju nove uloge u matičnoj kući, uskoro bi trebala i nova premijera – komedija "Gaćice“, Bilić paralelno vodi i dječje dramske radionice. Mali polaznici mahom hvale njegovo strpljenje i komunikativnost, a Bilić otkriva i kako je, uz glumu, njegova velika ljubav poezija, pa koristi svaku prigodu da recitira omiljene pjesnike!

Hana Jušić nova nada hrvatskog filma



Nagrađivana hrvatske redateljica šibenskih korijena Hana Jušić, ime je koje se najčešće izgovaralo u godini na izmaku kada je riječ o hrvatskom filmu. Ali i u Šibeniku. Njezin nagrađivani igrani prvijenac „Ne gledaj mi u pijat“ nezaobilazno je vezan uz Hanin rodni grad. Osim što je sniman na raznim šibenskim lokacijama, u njemu se kao statisti pojavljuje i tristotinjak Šibenčana. Stoga je i šibenska projekcija filma, premda je u održana puno kasnije negoli u drugim gradovima, pa su ga tako i Vodičani vidjeli vrlo brzo nakon zagrebačke premijere, privukla velik broj Šibenčana. Zanimanje je bilo toliko da su umjesto jedne održane dvije projekcije, a sama redateljica, ujedno i autorica teksta nije mogla skriti tremu koju je osjećala pred šibenskom publikom.

Jela Godlar Brešan odlazak omiljene profesorice



U 2016. godini napustila nas je spisateljica, omiljena gimnazijska profesorica i neumorna kulturna djelatnica Jela Godlar Brešan. Zbog načina na koji se odnosila prema učenicima, poštovanja i razumijevanja koje im je pokazivala, pamte je generacije Šibenčana, a šibensku kulturu zadužila je projektima kao što su Kultura i mi te Šibenik-metropola mladih. Na tim je programima radila i sa svojim bivšim učenicima te grupom entuzijastičnih istomišljenica. Urodilo je to nizom koncerata, tribina, predavanja… Radeći na promociji mladih i još neafirmiranih umjetnika, u sklopu projekta Šibenik-metropola jedan od prvih koncerata organizirala je za Maksima Mrvicu. Jela Godlar Brešan iza sebe je ostavila četiri napisana romana te dvije pripovijetke. Njen drugi roman „Helka Stapp i njene sanje“ objavila je 1992. godine Gradska knjižnica Juraj Šižgorić i time pokrenula biblioteku Lastovanja u kojoj je do danas objavljeno preko stotinu naslova.

 

20. travanj 2024 08:17