StoryEditorOCM
OstaloU gostima

Arsenov feral najuspješniji je "izvozni" proizvod šibenskog HNK: za Arsenov 85. rođendan prvi će put zasvitliti u Splitu

Piše Jasenka Leskur/SD
27. srpnja 2023. - 11:01

Već četiri pune godine šibensko kazalište izvodi kabaretski format "Arsenov feral" a upravo na rođendan velikog kantautora, skladatelja i pjesnika Arsena Dedića, 28. srpnja, gostovat će u Splitu. Na njegov 85. rođendan u Teatru uz more u Lori sprema se večer puna poezije, šansone i fine glazbe u kojoj će publika moći uživati u ostavštini neprikosnovenoga barda hrvatske kulture, u njegovim ali i stihovima onih koje je prevodio i pjevao – Jacquesa Brela, Fabrizia De Andre, Gina Paolija i drugih.

Poezija, glazba i kazalište bile su umjetničke koordinate velikog hrvatskog kantautora, jednog od najboljih pjesnika našeg jezika i skladatelja čije su kompozicije nadživjele scensko­ izvedbena djela za koja su pisane. Enormno bogatstvo njegova opusa pisane riječi i glazbenog materijala ostaje i generacijama iza nas da ga otkrivaju i iz njega crpe nadahnuće. Nije, dakle, bilo ništa prirodnije nego da se u rodnom gradu Arsena Dedića i u kazalištu u kojem je bio i autor i izvođač i publika osmisli program njemu u čast.

Format "Arsenov feral" nastao po ideji ravnatelja HNK u Šibeniku Jakova Bilića, bio je u početku zamišljen kao jedan od popratnih programa u kazališnoj kući, no publika je ona koja mu je udahnula život i pretvorila ga u vrijedan i prepoznatljiv sadržaj šibenskog kazališta.

- I to je zasluga Arsena Dedića: kada se u umjetnosti oslanjate na najveće, onda ograničenja ne vrijede, a mogućnosti postaju beskrajne, a sve što treba učiniti je prepustiti se njegovom naslijeđu kojem je "Arsenov feral" posveta što traje i mijenja se – kaže šibenski ravnatelj.

"Arsenov feral" stalno je "svijetlio" u vrijeme pandemije korona virusa kada je kultura ostala bez neposrednog kontakta s publikom jer se pokazalo da je to upravo format koji je mogao zadovoljiti ograničenja o broju prisutnih i mjerenja udaljenosti u gledalištu. A istovremeno su "Arsenovi ferali" bili putokaz za istraživanje stvaralaštva i drugih pjesnika, pa se slušalo stihove primjerice Boba Dylana, Franka Sinatre, Vesne Parun... No, uvijek sa Arsenom u fokusu.

Program se u vrijeme epidemije prenosio posredstvom You Tube kanala pa ga je čak 30 do 40 tisuća ljudi pratilo online. Šibenčani su krenuli i po gostovanjima, u velika i mala mjesta gdje kazališta rijetko dolaze, računa se da je oko 60 puta izveden diljem Hrvatske.

- "Arsenov feral" je forma koja se ne može nazvati ni koncertom, ni predstavom, nego ugodnim druženjem sa šansonom, a čini se da se u kazališnom svijetu rijetko može sresti iako publici nedostaje. U svim mjestima u kojima smo gostovali uključili smo glumce i pjevače iz toga kraja, jer Arsen povezuje ljude, njegova emocija inspririra. Jako smo zahvalni na podršci Matiji i Gabi, bez njih sve to ne bi bilo moguće. A Gabi nam je učinila veliku čast pridruživši se na pozornici kad smo gostovali u zagrebačkom Histrionskom domu.

Arsen bi Vam prvi štošta imao za reći o Šibeniku i njegovim ljudima, o toj "grezoj ljubavi" koju svi nosimo u sebi ma gdje živjeli i koja nas oblikuje. Ali Šibenik ne zaboravlja svoje velikane i s njima se itekako diči, posebice s Arsenom.

S kazališnim festivalom Teatar uz more HNK Šibenik ostvario je lijepu suradnju koja na obostrano zadovoljstvo Splita i Šibenika obogaćuje kulturu naših gradova. Stoga se prirodno nametnula ideja da Arsenov 85. rođendan proslavimo na ljetnoj sceni u Splitu, Arsen je i ranije neraskidivo vezao Split i Šibenik. A kako njegova zvijezda u svom bogatstvu ne može samo nestati, na nama je da slijedimo njegove tragove. Vjerujem kako će svi poklonici Arsenove glazbe i riječi uživati s nama u ovoj emotivnoj večeri a posebna nam je čast što će se ansamblu pridružiti još jedna legenda šibenske glazbe, Ivo Pattiera. Veliki poznavalac njegovih pjesama i interpret Arsenove emocije.

Bit će to jedna prava šibenska priča, s repertoarom koji je, kako volimo reći, više za razvode nego za vjenčanja – najavio je ravnatelj HNK u Šibeniku.

U Splitu će nastupiti članovi ansambla šibenskog kazališta, glumci Ana Perković, Krešimir Jelić i Jakov Bilić te glazbenici Nataša Cvitan, Šime Buva i Ivan Samodol.

27. travanj 2024 17:39